Relationship between activity of chitinase, beta-glucanase, extracelular polysaccharides and malt quality
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60193697%3A_____%2F10%3A%230000556" target="_blank" >RIV/60193697:_____/10:#0000556 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Vztah aktivity chitinasy, beta-glukanasy a extracelulárních polysacharidů ke kvalitě sladu
Original language description
Byly zjištěny úzké vztahy mezi aktivitou chitinasy v obilce a ve sladu, výsledkem EPS testu ve sladu a gushingem ve sladu. Úzký vztah k výše uvedeným znakům vykazoval také obsah prekurzoru dimetylsulfidu ve sladu (PDMS). Naproti tomu aktivita beta-glukanasy v obilce měla vztah pouze k výsledku EPS testu ve sladu. Aktivita beta-glukanasy ve sladu je především výsledkem procesu klíčení a nelze ji v tomto případě považovat za důsledek patogeneze. Obsah beta-glukanů ve sladině neměl statisticky průkazný vztah k žádnému ze sledovaných znaků. Byl zjištěn výrazný vliv ročníku na aktivitu chitinasy, beta-glukanasy ve sladu a přítomnost extracelulárních polysacharidů (EPS test). Také úroveň gushingu ve sladu byla výrazným způsobem ovlivněna ročníkem. Znaky aktivita beta-glukanasy v obilce a obsah PDMS ve sladu a obsah beta-glukanů ve sladině byly ovlivněny odrůdou. Použité pěstební technologie sledované znaky neovlivnily.
Czech name
Vztah aktivity chitinasy, beta-glukanasy a extracelulárních polysacharidů ke kvalitě sladu
Czech description
Byly zjištěny úzké vztahy mezi aktivitou chitinasy v obilce a ve sladu, výsledkem EPS testu ve sladu a gushingem ve sladu. Úzký vztah k výše uvedeným znakům vykazoval také obsah prekurzoru dimetylsulfidu ve sladu (PDMS). Naproti tomu aktivita beta-glukanasy v obilce měla vztah pouze k výsledku EPS testu ve sladu. Aktivita beta-glukanasy ve sladu je především výsledkem procesu klíčení a nelze ji v tomto případě považovat za důsledek patogeneze. Obsah beta-glukanů ve sladině neměl statisticky průkazný vztah k žádnému ze sledovaných znaků. Byl zjištěn výrazný vliv ročníku na aktivitu chitinasy, beta-glukanasy ve sladu a přítomnost extracelulárních polysacharidů (EPS test). Také úroveň gushingu ve sladu byla výrazným způsobem ovlivněna ročníkem. Znaky aktivita beta-glukanasy v obilce a obsah PDMS ve sladu a obsah beta-glukanů ve sladině byly ovlivněny odrůdou. Použité pěstební technologie sledované znaky neovlivnily.
Classification
Type
J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)
CEP classification
GM - Food industry
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
<a href="/en/project/1M0570" target="_blank" >1M0570: Research Centre for Study of Extract Compounds of Barley and Hop</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2010
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Úroda
ISSN
0139-6013
e-ISSN
—
Volume of the periodical
58
Issue of the periodical within the volume
12
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
7
Pages from-to
—
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—