Zinc ? effect on the spring barleys plant, and roots growth, grain technological quality and yeast fermentation
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60193697%3A_____%2F10%3A%230000544" target="_blank" >RIV/60193697:_____/10:#0000544 - isvavai.cz</a>
Alternative codes found
RIV/62156489:43210/10:00158128 RIV/26296080:_____/10:#0000233
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Zinek ? vliv na růst rostlin a kořenů ječmene, technologickou kvalitu zrna a kvašení sladiny
Original language description
V letech 2005-2008 byl sledován vliv listové aplikace zinku ve formě hnojiva Zinran na velikost kořenového systému rostlin, výnos a kvalitu zrna a průběh kvašení sladiny u šesti odrůd ječmene jarního. Zinek ovlivnil různě rozvoj kořenového systému. Zvýšil se výnos zrna, přepad zrna na sítě 2,5 mm a HTZ. Aplikace zinku vedla k vyšší syntéze škrobu v zrnu, zvýšily se hodnoty obsahu extraktu sladu, zvýšil se obsah nativního obsahu zinku v zrnu. Vyšší odběr byl zaznamenán u porostů po foliární aplikaci, byla prokázána negativní korelace obsahu zinku s obsahem N látek v zrnu a pozitivní vztah s obsahem škrobu Pozitivní závislosti byly zjištěny ve vztahu obsahu zinku a friability, resp. USJ, negativní naopak k obsahu beta-glukanů v zrnu. Vliv ošetření zinkembyl prokázán v rychlejší fermentaci sladiny za 24 h, ale na výsledné hloubce prokvašení se neprojevil.
Czech name
Zinek ? vliv na růst rostlin a kořenů ječmene, technologickou kvalitu zrna a kvašení sladiny
Czech description
V letech 2005-2008 byl sledován vliv listové aplikace zinku ve formě hnojiva Zinran na velikost kořenového systému rostlin, výnos a kvalitu zrna a průběh kvašení sladiny u šesti odrůd ječmene jarního. Zinek ovlivnil různě rozvoj kořenového systému. Zvýšil se výnos zrna, přepad zrna na sítě 2,5 mm a HTZ. Aplikace zinku vedla k vyšší syntéze škrobu v zrnu, zvýšily se hodnoty obsahu extraktu sladu, zvýšil se obsah nativního obsahu zinku v zrnu. Vyšší odběr byl zaznamenán u porostů po foliární aplikaci, byla prokázána negativní korelace obsahu zinku s obsahem N látek v zrnu a pozitivní vztah s obsahem škrobu Pozitivní závislosti byly zjištěny ve vztahu obsahu zinku a friability, resp. USJ, negativní naopak k obsahu beta-glukanů v zrnu. Vliv ošetření zinkembyl prokázán v rychlejší fermentaci sladiny za 24 h, ale na výsledné hloubce prokvašení se neprojevil.
Classification
Type
J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)
CEP classification
ED - Physiology
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
<a href="/en/project/1M0570" target="_blank" >1M0570: Research Centre for Study of Extract Compounds of Barley and Hop</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2010
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Kvasný průmysl
ISSN
0023-5830
e-ISSN
—
Volume of the periodical
56
Issue of the periodical within the volume
3
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
8
Pages from-to
—
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—