All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Malting quality of selected historical barley varieties

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60193697%3A_____%2F10%3A%230000572" target="_blank" >RIV/60193697:_____/10:#0000572 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Sladovnická kvalita vybraných historických odrůd ječmene

  • Original language description

    Byly porovnány znaky kvality (protein content of barley, extract of malt, relative extract at 45 °C, Kolbach index, diastatic power, final attenuation of wort, friability, beta-glucan content of wort, haze of wort) současných sladovnických odrůd ječmenea odrůd historických z let 1938-1987. Kvalita odrůd byla porovnána s požadavky, které jsou kladeny na odrůdy doporučené pro výrobu piva s PGI ?České pivo?. Na variabilitě sledovaných znaků se nejvíce podílel ročník a odrůda. Kvalita současných odrůd je výsledkem cíleného šlechtění, což se projevilo zejména lepší modifikací buněčných stěn u současných odrůd. Výsledkem šlechtitelského procesu bylo také zlepšení kvality sladiny. U starých odrůd se tato hodnota dosažitelné stupně prokvašení pohybovala kolem77,1 %. Současné odrůdy vykazují hodnoty kolem 82 %. Ostatní sledované ukazatele se změnily nepatrně.

  • Czech name

    Sladovnická kvalita vybraných historických odrůd ječmene

  • Czech description

    Byly porovnány znaky kvality (protein content of barley, extract of malt, relative extract at 45 °C, Kolbach index, diastatic power, final attenuation of wort, friability, beta-glucan content of wort, haze of wort) současných sladovnických odrůd ječmenea odrůd historických z let 1938-1987. Kvalita odrůd byla porovnána s požadavky, které jsou kladeny na odrůdy doporučené pro výrobu piva s PGI ?České pivo?. Na variabilitě sledovaných znaků se nejvíce podílel ročník a odrůda. Kvalita současných odrůd je výsledkem cíleného šlechtění, což se projevilo zejména lepší modifikací buněčných stěn u současných odrůd. Výsledkem šlechtitelského procesu bylo také zlepšení kvality sladiny. U starých odrůd se tato hodnota dosažitelné stupně prokvašení pohybovala kolem77,1 %. Současné odrůdy vykazují hodnoty kolem 82 %. Ostatní sledované ukazatele se změnily nepatrně.

Classification

  • Type

    D - Article in proceedings

  • CEP classification

    GM - Food industry

  • OECD FORD branch

Result continuities

  • Project

  • Continuities

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Others

  • Publication year

    2010

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Article name in the collection

    Hodnotenie genetických zdrojov rastlín pre výživu a poľnohospodárstvo. Zborník zo 6. vedeckej konferencie s medzinarodnou účasťou

  • ISBN

    978-80-89417-13-1

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Number of pages

    2

  • Pages from-to

  • Publisher name

    CVRV Piešťany

  • Place of publication

    Piešťany

  • Event location

    Piešťany

  • Event date

    May 26, 2010

  • Type of event by nationality

    EUR - Evropská akce

  • UT code for WoS article