Malting quality of selected historical barley varieties
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60193697%3A_____%2F10%3A%230000572" target="_blank" >RIV/60193697:_____/10:#0000572 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Sladovnická kvalita vybraných historických odrůd ječmene
Original language description
Byly porovnány znaky kvality (protein content of barley, extract of malt, relative extract at 45 °C, Kolbach index, diastatic power, final attenuation of wort, friability, beta-glucan content of wort, haze of wort) současných sladovnických odrůd ječmenea odrůd historických z let 1938-1987. Kvalita odrůd byla porovnána s požadavky, které jsou kladeny na odrůdy doporučené pro výrobu piva s PGI ?České pivo?. Na variabilitě sledovaných znaků se nejvíce podílel ročník a odrůda. Kvalita současných odrůd je výsledkem cíleného šlechtění, což se projevilo zejména lepší modifikací buněčných stěn u současných odrůd. Výsledkem šlechtitelského procesu bylo také zlepšení kvality sladiny. U starých odrůd se tato hodnota dosažitelné stupně prokvašení pohybovala kolem77,1 %. Současné odrůdy vykazují hodnoty kolem 82 %. Ostatní sledované ukazatele se změnily nepatrně.
Czech name
Sladovnická kvalita vybraných historických odrůd ječmene
Czech description
Byly porovnány znaky kvality (protein content of barley, extract of malt, relative extract at 45 °C, Kolbach index, diastatic power, final attenuation of wort, friability, beta-glucan content of wort, haze of wort) současných sladovnických odrůd ječmenea odrůd historických z let 1938-1987. Kvalita odrůd byla porovnána s požadavky, které jsou kladeny na odrůdy doporučené pro výrobu piva s PGI ?České pivo?. Na variabilitě sledovaných znaků se nejvíce podílel ročník a odrůda. Kvalita současných odrůd je výsledkem cíleného šlechtění, což se projevilo zejména lepší modifikací buněčných stěn u současných odrůd. Výsledkem šlechtitelského procesu bylo také zlepšení kvality sladiny. U starých odrůd se tato hodnota dosažitelné stupně prokvašení pohybovala kolem77,1 %. Současné odrůdy vykazují hodnoty kolem 82 %. Ostatní sledované ukazatele se změnily nepatrně.
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
GM - Food industry
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
—
Continuities
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Others
Publication year
2010
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
Hodnotenie genetických zdrojov rastlín pre výživu a poľnohospodárstvo. Zborník zo 6. vedeckej konferencie s medzinarodnou účasťou
ISBN
978-80-89417-13-1
ISSN
—
e-ISSN
—
Number of pages
2
Pages from-to
—
Publisher name
CVRV Piešťany
Place of publication
Piešťany
Event location
Piešťany
Event date
May 26, 2010
Type of event by nationality
EUR - Evropská akce
UT code for WoS article
—