All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Can differences in quality of malting barley varieties become more pronounced by decreasing the steeping degree?

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60193697%3A_____%2F15%3A%230001140" target="_blank" >RIV/60193697:_____/15:#0001140 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Lze zvýraznit kvalitativní rozdíly sladovnických odrůd ječmene snížením stupně domočení?

  • Original language description

    V důsledku intenzivního šlechtění je sladovnická kvalita současných odrůd velmi podobná. Soubor 14 odrůd jarního ječmene byl sladován při dvou různých stupních domočení (42 % a 45 %) na konci namáčky. Snižením stupně domočení o 3 % byly zvýrazněny rozdíly mezi odrůdami. U sledovaného souboru odrůd neměl nižší stupeň domočení vliv na obsah extraktu. Nižšší stupeň domočení se výrazně projevil u většiny ostatních sledovaných technologických znaků. Snížení stupně domočení se u sledovaného souboru odrůd projevilo snížením relativního extraktu při 45 °C o 4,4 %, Kolbachova čísla o 3,2 %, dosažitelného stupně prokvašení o 0,7 %. Nejvíce se nižší stupeň domočení odrazil na úrovni cytolytického rozluštění. Degradace buněčných stěn se snížila o 11,8 % a obsah beta-glukanů ve sladině o 214 mg/l. Všechny odrůdy s jednou výjimkou se dostaly výrazně mimo akceptovatelnou úroveň obsahu beta-glukanů ve sladině. Přednáška na konferenci 26. Pivovarsko sladařské dny. VÚPS, VŠCHT, Sladovny Soufflet ČR, a.s., Olomouc 22. 10. 2015.

  • Czech name

    Lze zvýraznit kvalitativní rozdíly sladovnických odrůd ječmene snížením stupně domočení?

  • Czech description

    V důsledku intenzivního šlechtění je sladovnická kvalita současných odrůd velmi podobná. Soubor 14 odrůd jarního ječmene byl sladován při dvou různých stupních domočení (42 % a 45 %) na konci namáčky. Snižením stupně domočení o 3 % byly zvýrazněny rozdíly mezi odrůdami. U sledovaného souboru odrůd neměl nižší stupeň domočení vliv na obsah extraktu. Nižšší stupeň domočení se výrazně projevil u většiny ostatních sledovaných technologických znaků. Snížení stupně domočení se u sledovaného souboru odrůd projevilo snížením relativního extraktu při 45 °C o 4,4 %, Kolbachova čísla o 3,2 %, dosažitelného stupně prokvašení o 0,7 %. Nejvíce se nižší stupeň domočení odrazil na úrovni cytolytického rozluštění. Degradace buněčných stěn se snížila o 11,8 % a obsah beta-glukanů ve sladině o 214 mg/l. Všechny odrůdy s jednou výjimkou se dostaly výrazně mimo akceptovatelnou úroveň obsahu beta-glukanů ve sladině. Přednáška na konferenci 26. Pivovarsko sladařské dny. VÚPS, VŠCHT, Sladovny Soufflet ČR, a.s., Olomouc 22. 10. 2015.

Classification

  • Type

    O - Miscellaneous

  • CEP classification

    GM - Food industry

  • OECD FORD branch

Result continuities

  • Project

    <a href="/en/project/QJ1310091" target="_blank" >QJ1310091: Malting barley for the</a><br>

  • Continuities

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Others

  • Publication year

    2015

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů