Can differences in quality of malting barley varieties become more pronounced by decreasing the steeping degree?
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60193697%3A_____%2F15%3A%230001140" target="_blank" >RIV/60193697:_____/15:#0001140 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Lze zvýraznit kvalitativní rozdíly sladovnických odrůd ječmene snížením stupně domočení?
Original language description
V důsledku intenzivního šlechtění je sladovnická kvalita současných odrůd velmi podobná. Soubor 14 odrůd jarního ječmene byl sladován při dvou různých stupních domočení (42 % a 45 %) na konci namáčky. Snižením stupně domočení o 3 % byly zvýrazněny rozdíly mezi odrůdami. U sledovaného souboru odrůd neměl nižší stupeň domočení vliv na obsah extraktu. Nižšší stupeň domočení se výrazně projevil u většiny ostatních sledovaných technologických znaků. Snížení stupně domočení se u sledovaného souboru odrůd projevilo snížením relativního extraktu při 45 °C o 4,4 %, Kolbachova čísla o 3,2 %, dosažitelného stupně prokvašení o 0,7 %. Nejvíce se nižší stupeň domočení odrazil na úrovni cytolytického rozluštění. Degradace buněčných stěn se snížila o 11,8 % a obsah beta-glukanů ve sladině o 214 mg/l. Všechny odrůdy s jednou výjimkou se dostaly výrazně mimo akceptovatelnou úroveň obsahu beta-glukanů ve sladině. Přednáška na konferenci 26. Pivovarsko sladařské dny. VÚPS, VŠCHT, Sladovny Soufflet ČR, a.s., Olomouc 22. 10. 2015.
Czech name
Lze zvýraznit kvalitativní rozdíly sladovnických odrůd ječmene snížením stupně domočení?
Czech description
V důsledku intenzivního šlechtění je sladovnická kvalita současných odrůd velmi podobná. Soubor 14 odrůd jarního ječmene byl sladován při dvou různých stupních domočení (42 % a 45 %) na konci namáčky. Snižením stupně domočení o 3 % byly zvýrazněny rozdíly mezi odrůdami. U sledovaného souboru odrůd neměl nižší stupeň domočení vliv na obsah extraktu. Nižšší stupeň domočení se výrazně projevil u většiny ostatních sledovaných technologických znaků. Snížení stupně domočení se u sledovaného souboru odrůd projevilo snížením relativního extraktu při 45 °C o 4,4 %, Kolbachova čísla o 3,2 %, dosažitelného stupně prokvašení o 0,7 %. Nejvíce se nižší stupeň domočení odrazil na úrovni cytolytického rozluštění. Degradace buněčných stěn se snížila o 11,8 % a obsah beta-glukanů ve sladině o 214 mg/l. Všechny odrůdy s jednou výjimkou se dostaly výrazně mimo akceptovatelnou úroveň obsahu beta-glukanů ve sladině. Přednáška na konferenci 26. Pivovarsko sladařské dny. VÚPS, VŠCHT, Sladovny Soufflet ČR, a.s., Olomouc 22. 10. 2015.
Classification
Type
O - Miscellaneous
CEP classification
GM - Food industry
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
<a href="/en/project/QJ1310091" target="_blank" >QJ1310091: Malting barley for the</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2015
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů