Malting barley grain quality in the Czech Republic, crop 2016
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60193697%3A_____%2F17%3AN0000083" target="_blank" >RIV/60193697:_____/17:N0000083 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Kvalita sladovnického ječmene ze sklizně 2016
Original language description
Množství sklizeného ječmene je 1,2 mil. tun. Sklizeň probíhala za nepříznivých podmínek (časté přeháňky a bouřky) a tomu odpovídá i zvýšená vlhkost zrna v porovnání s předchozími roky. Ječmen má zvýšený obsah dusíkatých látek a příznivý obsah škrobu. V porovnání s minulou sklizní byl zjištěn vyšší výskyt fyziologicky, biologicky a tepelně poškozených zrn (změna barvy) a zrn se zahnědlými špičkami. Za největší riziko sklizně 2016 je nutné považovat výskyt zjevné i skryté porostlosti a s tím spojenou ztrátu klíčivosti zrna během skladování – je nutná kontrola porostlosti pomocí pádového čísla při nákupu ječmene a u porostlého zrna pravidelná kontrola klíčivosti. Přednáška: Psota, V., Hartman, I., Sachambula, L.: Kvalita sladovnického ječmene ze sklizně 2016. Konference „Ječmen v praxi. Klíčem k úspěchu je kvalita.“. Spolek pro ječmen a slad. 01. 02. 2017, Plzeň, 02. 02. 2017, Vsisko.
Czech name
Kvalita sladovnického ječmene ze sklizně 2016
Czech description
Množství sklizeného ječmene je 1,2 mil. tun. Sklizeň probíhala za nepříznivých podmínek (časté přeháňky a bouřky) a tomu odpovídá i zvýšená vlhkost zrna v porovnání s předchozími roky. Ječmen má zvýšený obsah dusíkatých látek a příznivý obsah škrobu. V porovnání s minulou sklizní byl zjištěn vyšší výskyt fyziologicky, biologicky a tepelně poškozených zrn (změna barvy) a zrn se zahnědlými špičkami. Za největší riziko sklizně 2016 je nutné považovat výskyt zjevné i skryté porostlosti a s tím spojenou ztrátu klíčivosti zrna během skladování – je nutná kontrola porostlosti pomocí pádového čísla při nákupu ječmene a u porostlého zrna pravidelná kontrola klíčivosti. Přednáška: Psota, V., Hartman, I., Sachambula, L.: Kvalita sladovnického ječmene ze sklizně 2016. Konference „Ječmen v praxi. Klíčem k úspěchu je kvalita.“. Spolek pro ječmen a slad. 01. 02. 2017, Plzeň, 02. 02. 2017, Vsisko.
Classification
Type
O - Miscellaneous
CEP classification
—
OECD FORD branch
40106 - Agronomy, plant breeding and plant protection; (Agricultural biotechnology to be 4.4)
Result continuities
Project
—
Continuities
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Others
Publication year
2017
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů