Dormancy - post-harvest maturation - pre-harvest sprouting
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60193697%3A_____%2F17%3AN0000117" target="_blank" >RIV/60193697:_____/17:N0000117 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Dormance - posklizňové dozrávání - porůstání
Original language description
Dormance jako fyziologický jev. Dormance vznikla jako adaptace rostlin na střídání podmínek vhodných pro růst s podmínkami pro růst nevhodnými (sucho, chlad). Se zráním a postupným vysycháním se v obilce zvyšuje obsah inhibičních látek, které brání klíčení. Během procesu domestikace ječmene byl vyvíjen selekční tlak na snížení intenzity dormance a zkrácení posklizňového dozrávání. Postupně se podařilo odchylky v rychlosti a homogenitě klíčení zasetých zrn způsobené pomalejším posklizňovým dozráním (intenzivnější postdormancí) výrazným způsobem potlačit nebo odstranit. Selekční tlak na zkrácení posklizňového dozrávání byl v mnoha případech velmi silný. Tato situace, kombinovaná s deštivými nebo vlhkými podmínkami v posledních fázích dozrávání, může vést ke klíčení ještě na mateřské rostlině, což je jev označovaný jako porůstání. Porůstání má široký rozsah nepříznivých důsledků. Hlavním faktorem působícím na meziroční změny v úrovni dormance a posklizňového dozrávání je teplota. Nízké teploty během vývoje zrna vedou k hlubší dormanci a delšímu posklizňovému dozrávání zrna pšenice a ječmene. V případě, že po slunečném, teplém a suchém období dojde ke změně a těsně před sklizní nebo v jejím průběhu se ochladí a začne pršet je nebezpečí porůstání velmi vysoké, protože předchozí průběh počasí navodil nízkou úroveň dormance. Přednáška: Dormance - posklizňové dozrávání - porůstání. Sladařský polní den, Vraný, okr. Kladno, 27. 6. 2017.
Czech name
Dormance - posklizňové dozrávání - porůstání
Czech description
Dormance jako fyziologický jev. Dormance vznikla jako adaptace rostlin na střídání podmínek vhodných pro růst s podmínkami pro růst nevhodnými (sucho, chlad). Se zráním a postupným vysycháním se v obilce zvyšuje obsah inhibičních látek, které brání klíčení. Během procesu domestikace ječmene byl vyvíjen selekční tlak na snížení intenzity dormance a zkrácení posklizňového dozrávání. Postupně se podařilo odchylky v rychlosti a homogenitě klíčení zasetých zrn způsobené pomalejším posklizňovým dozráním (intenzivnější postdormancí) výrazným způsobem potlačit nebo odstranit. Selekční tlak na zkrácení posklizňového dozrávání byl v mnoha případech velmi silný. Tato situace, kombinovaná s deštivými nebo vlhkými podmínkami v posledních fázích dozrávání, může vést ke klíčení ještě na mateřské rostlině, což je jev označovaný jako porůstání. Porůstání má široký rozsah nepříznivých důsledků. Hlavním faktorem působícím na meziroční změny v úrovni dormance a posklizňového dozrávání je teplota. Nízké teploty během vývoje zrna vedou k hlubší dormanci a delšímu posklizňovému dozrávání zrna pšenice a ječmene. V případě, že po slunečném, teplém a suchém období dojde ke změně a těsně před sklizní nebo v jejím průběhu se ochladí a začne pršet je nebezpečí porůstání velmi vysoké, protože předchozí průběh počasí navodil nízkou úroveň dormance. Přednáška: Dormance - posklizňové dozrávání - porůstání. Sladařský polní den, Vraný, okr. Kladno, 27. 6. 2017.
Classification
Type
O - Miscellaneous
CEP classification
—
OECD FORD branch
40106 - Agronomy, plant breeding and plant protection; (Agricultural biotechnology to be 4.4)
Result continuities
Project
—
Continuities
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Others
Publication year
2017
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů