Influence of barley provenance on the chemical and sensory profile of beer
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60193697%3A_____%2F19%3AN0000032" target="_blank" >RIV/60193697:_____/19:N0000032 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Vliv provenience ječmene na chemický a senzorický profil piva
Original language description
V pilotní studii byl testován soubor ječmenů tří významných odrůd pro České pivo Bojos, Laudis 550 a Petrus ze čtyř států, České republiky, Německa, Nizozemí a Slovenska. Slady byly připraveny na mikrosladovně. Várky světlého ležáku (50 l) byly provedeny v souladu s regulemi CHZO České pivo. Z výsledků vyplynulo, že slady totožných odrůd ječmene vypěstovaných shodnou agrotechnikou v různých státech střední a západní Evropy se mohou lišit v základních parametrech kvality sladu, charakterizujících sacharolytickou, proteolytickou i cytolytickou modifikaci zrna sladu. Nejlépe a shodně byla hodnocena piva z ječmenů vypěstovaných v České republice a Německu, nejhůře byla hodnocena piva z nizozemských ječmenů. Ukázalo se rovněž, že ani podrobný rozbor sladu nedokáže poskytnout spolehlivou predikci senzorické kvality piva a na tomto poli je proto nutný další výzkum.
Czech name
Vliv provenience ječmene na chemický a senzorický profil piva
Czech description
V pilotní studii byl testován soubor ječmenů tří významných odrůd pro České pivo Bojos, Laudis 550 a Petrus ze čtyř států, České republiky, Německa, Nizozemí a Slovenska. Slady byly připraveny na mikrosladovně. Várky světlého ležáku (50 l) byly provedeny v souladu s regulemi CHZO České pivo. Z výsledků vyplynulo, že slady totožných odrůd ječmene vypěstovaných shodnou agrotechnikou v různých státech střední a západní Evropy se mohou lišit v základních parametrech kvality sladu, charakterizujících sacharolytickou, proteolytickou i cytolytickou modifikaci zrna sladu. Nejlépe a shodně byla hodnocena piva z ječmenů vypěstovaných v České republice a Německu, nejhůře byla hodnocena piva z nizozemských ječmenů. Ukázalo se rovněž, že ani podrobný rozbor sladu nedokáže poskytnout spolehlivou predikci senzorické kvality piva a na tomto poli je proto nutný další výzkum.
Classification
Type
J<sub>ost</sub> - Miscellaneous article in a specialist periodical
CEP classification
—
OECD FORD branch
40401 - Agricultural biotechnology and food biotechnology
Result continuities
Project
<a href="/en/project/LO1312" target="_blank" >LO1312: Sensory Research Centre in Prague and Brewhouse for research and development - sustainability and development</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2019
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
KVASNÝ
ISSN
2571-3868
e-ISSN
—
Volume of the periodical
1
Issue of the periodical within the volume
Speciální číslo
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
6
Pages from-to
35-40
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—