Methods for malt color determination
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60193697%3A_____%2F19%3AN0000114" target="_blank" >RIV/60193697:_____/19:N0000114 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Metody pro stanovení barvy sladu
Original language description
Přednáška - konference: "28. pivovarsko-sladařské dny", Plzeň, 31.10.-1.11. 2019. Pro charakterizaci barvy sladu se nevychází z měření barvy sladových zrn, ale stanovuje se barva ze sladu standardním způsobem v laboratoři připravené kongresní sladiny. K jejímu hodnocení se používají subjektivní či objektivní metody. Stále akceptovanou je subjektivní metoda, kdy se kongresní sladina v kyvetě vizuálně porovnává v komparátoru se sadou barevných skel (stupnice EBC) za standardních podmínek osvětlení. Spektrofotometrická standartní referenční metoda podle EBC resp. ASBC je založena na měření absorbance vzorku sladiny při jedné (430 nm) vlnové délce. Barvu lze popisovat i souřadnicemi v některém z barevných prostorů (např. CIELAB či CIE XYZ). Je podán přehled těchto metod a diskutovány některé postupy pro zrychlenou přípravu barevného sladového výluhu.
Czech name
Metody pro stanovení barvy sladu
Czech description
Přednáška - konference: "28. pivovarsko-sladařské dny", Plzeň, 31.10.-1.11. 2019. Pro charakterizaci barvy sladu se nevychází z měření barvy sladových zrn, ale stanovuje se barva ze sladu standardním způsobem v laboratoři připravené kongresní sladiny. K jejímu hodnocení se používají subjektivní či objektivní metody. Stále akceptovanou je subjektivní metoda, kdy se kongresní sladina v kyvetě vizuálně porovnává v komparátoru se sadou barevných skel (stupnice EBC) za standardních podmínek osvětlení. Spektrofotometrická standartní referenční metoda podle EBC resp. ASBC je založena na měření absorbance vzorku sladiny při jedné (430 nm) vlnové délce. Barvu lze popisovat i souřadnicemi v některém z barevných prostorů (např. CIELAB či CIE XYZ). Je podán přehled těchto metod a diskutovány některé postupy pro zrychlenou přípravu barevného sladového výluhu.
Classification
Type
O - Miscellaneous
CEP classification
—
OECD FORD branch
21101 - Food and beverages
Result continuities
Project
<a href="/en/project/TE02000177" target="_blank" >TE02000177: Centre for Innovative Use and Strengthening of Competitiveness of Czech Brewery Raw Materials and Products</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2019
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů