All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Beer and gluten

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60193697%3A_____%2F19%3AN0000134" target="_blank" >RIV/60193697:_____/19:N0000134 - isvavai.cz</a>

  • Alternative codes found

    RIV/60193697:_____/20:N0000070 RIV/60193697:_____/22:N0000035

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Pivo a lepek

  • Original language description

    Poster pro odbornou veřejnost na 28. pivovarsko-sladařských dnech, Plzeň, 31.10.-1.11. 2019. V práci byly shrnuty výsledky necílené detekce netěkavých nitrososloučenin u 19 různých vzorkách sladu. Dále byly uvedeny výsledky prvotní strukturní charakterizace neznámých nitrososloučenin sladu.Lepek, jinak také glutén, je definován jako bílkovina v endospermu obilného zrna, vzniklá po odstranění škrobu, toxická pro osoby intolerantní na lepek. Lepek se skládá z prolaminových (gliadinových) a glutelinových proteinů. Gliadin poškozuje sliznici tenkého střeva a dochází k narušenému vstřebávání živin z potravy, proto osoby trpící celiakií musí dodržovat tzv. bezlepkovou dietu, kdy musí ze svého jídelníčku vyloučit obiloviny jako je pšenice, žito, ječmen a oves a výrobky vyrobené z těchto obilovin, např. pivo. Většina piv se vaří z ječmene nebo pšenice, a proto nejsou vhodné pro lidi trpící celiakií, ale sortiment piv vhodných pro bezlepkovou dietu značně vzrostl. Bezlepkové pivo patří do nové kategorie nápojů vhodných pro lidi s celiakií. Závěr, že pivo z ječmene a pšenice není vhodné pro pacienty s celiakií, byl zpochybněn kvůli úpravě proteinů a jejich odstranění během procesu vaření piva. Stejně důležité je také množství použitých surogátů, jako je např kukuřice, rýže, čirok a nebo další bezlepkové obiloviny.

  • Czech name

    Pivo a lepek

  • Czech description

    Poster pro odbornou veřejnost na 28. pivovarsko-sladařských dnech, Plzeň, 31.10.-1.11. 2019. V práci byly shrnuty výsledky necílené detekce netěkavých nitrososloučenin u 19 různých vzorkách sladu. Dále byly uvedeny výsledky prvotní strukturní charakterizace neznámých nitrososloučenin sladu.Lepek, jinak také glutén, je definován jako bílkovina v endospermu obilného zrna, vzniklá po odstranění škrobu, toxická pro osoby intolerantní na lepek. Lepek se skládá z prolaminových (gliadinových) a glutelinových proteinů. Gliadin poškozuje sliznici tenkého střeva a dochází k narušenému vstřebávání živin z potravy, proto osoby trpící celiakií musí dodržovat tzv. bezlepkovou dietu, kdy musí ze svého jídelníčku vyloučit obiloviny jako je pšenice, žito, ječmen a oves a výrobky vyrobené z těchto obilovin, např. pivo. Většina piv se vaří z ječmene nebo pšenice, a proto nejsou vhodné pro lidi trpící celiakií, ale sortiment piv vhodných pro bezlepkovou dietu značně vzrostl. Bezlepkové pivo patří do nové kategorie nápojů vhodných pro lidi s celiakií. Závěr, že pivo z ječmene a pšenice není vhodné pro pacienty s celiakií, byl zpochybněn kvůli úpravě proteinů a jejich odstranění během procesu vaření piva. Stejně důležité je také množství použitých surogátů, jako je např kukuřice, rýže, čirok a nebo další bezlepkové obiloviny.

Classification

  • Type

    O - Miscellaneous

  • CEP classification

  • OECD FORD branch

    10406 - Analytical chemistry

Result continuities

  • Project

  • Continuities

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Others

  • Publication year

    2019

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů