Beer and gluten
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60193697%3A_____%2F19%3AN0000134" target="_blank" >RIV/60193697:_____/19:N0000134 - isvavai.cz</a>
Alternative codes found
RIV/60193697:_____/20:N0000070 RIV/60193697:_____/22:N0000035
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Pivo a lepek
Original language description
Poster pro odbornou veřejnost na 28. pivovarsko-sladařských dnech, Plzeň, 31.10.-1.11. 2019. V práci byly shrnuty výsledky necílené detekce netěkavých nitrososloučenin u 19 různých vzorkách sladu. Dále byly uvedeny výsledky prvotní strukturní charakterizace neznámých nitrososloučenin sladu.Lepek, jinak také glutén, je definován jako bílkovina v endospermu obilného zrna, vzniklá po odstranění škrobu, toxická pro osoby intolerantní na lepek. Lepek se skládá z prolaminových (gliadinových) a glutelinových proteinů. Gliadin poškozuje sliznici tenkého střeva a dochází k narušenému vstřebávání živin z potravy, proto osoby trpící celiakií musí dodržovat tzv. bezlepkovou dietu, kdy musí ze svého jídelníčku vyloučit obiloviny jako je pšenice, žito, ječmen a oves a výrobky vyrobené z těchto obilovin, např. pivo. Většina piv se vaří z ječmene nebo pšenice, a proto nejsou vhodné pro lidi trpící celiakií, ale sortiment piv vhodných pro bezlepkovou dietu značně vzrostl. Bezlepkové pivo patří do nové kategorie nápojů vhodných pro lidi s celiakií. Závěr, že pivo z ječmene a pšenice není vhodné pro pacienty s celiakií, byl zpochybněn kvůli úpravě proteinů a jejich odstranění během procesu vaření piva. Stejně důležité je také množství použitých surogátů, jako je např kukuřice, rýže, čirok a nebo další bezlepkové obiloviny.
Czech name
Pivo a lepek
Czech description
Poster pro odbornou veřejnost na 28. pivovarsko-sladařských dnech, Plzeň, 31.10.-1.11. 2019. V práci byly shrnuty výsledky necílené detekce netěkavých nitrososloučenin u 19 různých vzorkách sladu. Dále byly uvedeny výsledky prvotní strukturní charakterizace neznámých nitrososloučenin sladu.Lepek, jinak také glutén, je definován jako bílkovina v endospermu obilného zrna, vzniklá po odstranění škrobu, toxická pro osoby intolerantní na lepek. Lepek se skládá z prolaminových (gliadinových) a glutelinových proteinů. Gliadin poškozuje sliznici tenkého střeva a dochází k narušenému vstřebávání živin z potravy, proto osoby trpící celiakií musí dodržovat tzv. bezlepkovou dietu, kdy musí ze svého jídelníčku vyloučit obiloviny jako je pšenice, žito, ječmen a oves a výrobky vyrobené z těchto obilovin, např. pivo. Většina piv se vaří z ječmene nebo pšenice, a proto nejsou vhodné pro lidi trpící celiakií, ale sortiment piv vhodných pro bezlepkovou dietu značně vzrostl. Bezlepkové pivo patří do nové kategorie nápojů vhodných pro lidi s celiakií. Závěr, že pivo z ječmene a pšenice není vhodné pro pacienty s celiakií, byl zpochybněn kvůli úpravě proteinů a jejich odstranění během procesu vaření piva. Stejně důležité je také množství použitých surogátů, jako je např kukuřice, rýže, čirok a nebo další bezlepkové obiloviny.
Classification
Type
O - Miscellaneous
CEP classification
—
OECD FORD branch
10406 - Analytical chemistry
Result continuities
Project
—
Continuities
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Others
Publication year
2019
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů