All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

The evaluation system of wheat varieties for brewing purposes

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60193697%3A_____%2F19%3AN0000145" target="_blank" >RIV/60193697:_____/19:N0000145 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

    <a href="http://www.beertec.cz/page/?nodeId=117" target="_blank" >http://www.beertec.cz/page/?nodeId=117</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Systém hodnocení odrůd pšenice pro pivovarské účely

  • Original language description

    Certifikovaná metodika stanovuje postup při výběru odrůd pšenice pro sladovnické účely. Technologické znaky použité pro hodnocení odrůd pšenice byly vybrány na základě širokého monitoringu sladovnické kvality odrůd jarní a ozimé pšenice registrovaných v České republice, dále studia literatury a znaků uváděných výrobci sladu. Do sytému byly vybrány znaky, které byly výrazně ovlivněny odrůdou. Vybrané znaky charakterizují cytolytické (viskozita sladiny), proteolytické (rozpustný dusík a volný aminodusík) a amylolytické (diastatická mohutnost, dosažitelný stupeň prokvašení a extraktu sladu) rozluštění. Uvedené znaky byly využity pro sestavení systému hodnocení sladovnické kvality odrůd pšenice. Vytvořený systém hodnocení sladovnické kvality nalezl odrůdy pšenice s mírně až výrazně nadprůměrnou sladovnickou kvalitou. Pro nalezení odrůd pšenice poskytujících slad vhodný pro výrobu pšeničného piva bude třeba sladovnickou kvalitu systematicky monitorovat.

  • Czech name

    Systém hodnocení odrůd pšenice pro pivovarské účely

  • Czech description

    Certifikovaná metodika stanovuje postup při výběru odrůd pšenice pro sladovnické účely. Technologické znaky použité pro hodnocení odrůd pšenice byly vybrány na základě širokého monitoringu sladovnické kvality odrůd jarní a ozimé pšenice registrovaných v České republice, dále studia literatury a znaků uváděných výrobci sladu. Do sytému byly vybrány znaky, které byly výrazně ovlivněny odrůdou. Vybrané znaky charakterizují cytolytické (viskozita sladiny), proteolytické (rozpustný dusík a volný aminodusík) a amylolytické (diastatická mohutnost, dosažitelný stupeň prokvašení a extraktu sladu) rozluštění. Uvedené znaky byly využity pro sestavení systému hodnocení sladovnické kvality odrůd pšenice. Vytvořený systém hodnocení sladovnické kvality nalezl odrůdy pšenice s mírně až výrazně nadprůměrnou sladovnickou kvalitou. Pro nalezení odrůd pšenice poskytujících slad vhodný pro výrobu pšeničného piva bude třeba sladovnickou kvalitu systematicky monitorovat.

Classification

  • Type

    N<sub>metC</sub> - Methodology certified by the authorised body

  • CEP classification

  • OECD FORD branch

    21101 - Food and beverages

Result continuities

  • Project

    <a href="/en/project/TE02000177" target="_blank" >TE02000177: Centre for Innovative Use and Strengthening of Competitiveness of Czech Brewery Raw Materials and Products</a><br>

  • Continuities

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Others

  • Publication year

    2019

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Internal product ID

    VÚPS/2020/M001

  • Regulation ID

    UKZUZ 223652/2019

  • Technical parameters

    Smlouva o uplatnění metodiky. Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský, Hroznová 2, 656 06 Brno. IČ 00020338. 29.11.2019. Ing. D. Jurečka ředitel ústavu, tel.: 543 548 271, e-mail: daniel.jurecka@ukzuz.cz

  • Economical parameters

    Pro ÚKZÚZ nepředstavuje případné využití metodiky žádný finanční náklad. Rentabilita výroby pšeničného sladu a následně piva se odvíjí především od kvalitních vstupů, tj. od odrůd pšenice vykazujících sladovnickou kvalitu.

  • Certification body designation

    Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský, Hroznová 2, 656 06 Brno

  • Date of certification

  • Method of use

    B - Výsledek je využíván orgány státní nebo veřejné správy