The evaluation system of wheat varieties for brewing purposes
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60193697%3A_____%2F19%3AN0000145" target="_blank" >RIV/60193697:_____/19:N0000145 - isvavai.cz</a>
Result on the web
<a href="http://www.beertec.cz/page/?nodeId=117" target="_blank" >http://www.beertec.cz/page/?nodeId=117</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Systém hodnocení odrůd pšenice pro pivovarské účely
Original language description
Certifikovaná metodika stanovuje postup při výběru odrůd pšenice pro sladovnické účely. Technologické znaky použité pro hodnocení odrůd pšenice byly vybrány na základě širokého monitoringu sladovnické kvality odrůd jarní a ozimé pšenice registrovaných v České republice, dále studia literatury a znaků uváděných výrobci sladu. Do sytému byly vybrány znaky, které byly výrazně ovlivněny odrůdou. Vybrané znaky charakterizují cytolytické (viskozita sladiny), proteolytické (rozpustný dusík a volný aminodusík) a amylolytické (diastatická mohutnost, dosažitelný stupeň prokvašení a extraktu sladu) rozluštění. Uvedené znaky byly využity pro sestavení systému hodnocení sladovnické kvality odrůd pšenice. Vytvořený systém hodnocení sladovnické kvality nalezl odrůdy pšenice s mírně až výrazně nadprůměrnou sladovnickou kvalitou. Pro nalezení odrůd pšenice poskytujících slad vhodný pro výrobu pšeničného piva bude třeba sladovnickou kvalitu systematicky monitorovat.
Czech name
Systém hodnocení odrůd pšenice pro pivovarské účely
Czech description
Certifikovaná metodika stanovuje postup při výběru odrůd pšenice pro sladovnické účely. Technologické znaky použité pro hodnocení odrůd pšenice byly vybrány na základě širokého monitoringu sladovnické kvality odrůd jarní a ozimé pšenice registrovaných v České republice, dále studia literatury a znaků uváděných výrobci sladu. Do sytému byly vybrány znaky, které byly výrazně ovlivněny odrůdou. Vybrané znaky charakterizují cytolytické (viskozita sladiny), proteolytické (rozpustný dusík a volný aminodusík) a amylolytické (diastatická mohutnost, dosažitelný stupeň prokvašení a extraktu sladu) rozluštění. Uvedené znaky byly využity pro sestavení systému hodnocení sladovnické kvality odrůd pšenice. Vytvořený systém hodnocení sladovnické kvality nalezl odrůdy pšenice s mírně až výrazně nadprůměrnou sladovnickou kvalitou. Pro nalezení odrůd pšenice poskytujících slad vhodný pro výrobu pšeničného piva bude třeba sladovnickou kvalitu systematicky monitorovat.
Classification
Type
N<sub>metC</sub> - Methodology certified by the authorised body
CEP classification
—
OECD FORD branch
21101 - Food and beverages
Result continuities
Project
<a href="/en/project/TE02000177" target="_blank" >TE02000177: Centre for Innovative Use and Strengthening of Competitiveness of Czech Brewery Raw Materials and Products</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2019
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Internal product ID
VÚPS/2020/M001
Regulation ID
UKZUZ 223652/2019
Technical parameters
Smlouva o uplatnění metodiky. Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský, Hroznová 2, 656 06 Brno. IČ 00020338. 29.11.2019. Ing. D. Jurečka ředitel ústavu, tel.: 543 548 271, e-mail: daniel.jurecka@ukzuz.cz
Economical parameters
Pro ÚKZÚZ nepředstavuje případné využití metodiky žádný finanční náklad. Rentabilita výroby pšeničného sladu a následně piva se odvíjí především od kvalitních vstupů, tj. od odrůd pšenice vykazujících sladovnickou kvalitu.
Certification body designation
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský, Hroznová 2, 656 06 Brno
Date of certification
—
Method of use
B - Výsledek je využíván orgány státní nebo veřejné správy