Determination of melamine in beer and beer-type beverages by GC-MS/MS
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60193697%3A_____%2F20%3AN0000017" target="_blank" >RIV/60193697:_____/20:N0000017 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Stanovení melaminu v pivu a pivních nápojích pomocí GC-MS/MS
Original language description
Melamin byl v minulosti zneužíván některými výrobci potravin jako látka zvyšující zdánlivý obsah bílkovin daného výrobku, a který v některých případech působil škodlivě na zdraví spotřebitele. Maximální možnou koncentraci melaminu 2,5 mg/kg pro pivo, ječmen, slad i chmel a jejich produkty zavedlo i metodické doporučení Českého svazu pivovarů a sladoven. V této práci byla doposud poprvé v rámci národních autorit validována metoda stanovení melaminu v pivu a pivních nápojích pomocí plynové chromatografie s tandemovou hmotnostní detekcí. Limity detekce a kvantifikace metody činily 0,1 mg/l a 0,4 mg/l a rozšířená nejistota byla 0,1 mg/l. Metodou bylo analyzováno celkem 20 vzorků piv či pivních speciálů vyrobených v České republice. U žádného z analyzovaných piv nebyl melamin detekován.
Czech name
Stanovení melaminu v pivu a pivních nápojích pomocí GC-MS/MS
Czech description
Melamin byl v minulosti zneužíván některými výrobci potravin jako látka zvyšující zdánlivý obsah bílkovin daného výrobku, a který v některých případech působil škodlivě na zdraví spotřebitele. Maximální možnou koncentraci melaminu 2,5 mg/kg pro pivo, ječmen, slad i chmel a jejich produkty zavedlo i metodické doporučení Českého svazu pivovarů a sladoven. V této práci byla doposud poprvé v rámci národních autorit validována metoda stanovení melaminu v pivu a pivních nápojích pomocí plynové chromatografie s tandemovou hmotnostní detekcí. Limity detekce a kvantifikace metody činily 0,1 mg/l a 0,4 mg/l a rozšířená nejistota byla 0,1 mg/l. Metodou bylo analyzováno celkem 20 vzorků piv či pivních speciálů vyrobených v České republice. U žádného z analyzovaných piv nebyl melamin detekován.
Classification
Type
J<sub>ost</sub> - Miscellaneous article in a specialist periodical
CEP classification
—
OECD FORD branch
10406 - Analytical chemistry
Result continuities
Project
—
Continuities
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Others
Publication year
2020
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
KVASNÝ
ISSN
2571-3868
e-ISSN
—
Volume of the periodical
2
Issue of the periodical within the volume
2
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
4
Pages from-to
28-31
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—