All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Determination of melamine in beer and beer-type beverages by GC-MS/MS

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60193697%3A_____%2F20%3AN0000017" target="_blank" >RIV/60193697:_____/20:N0000017 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Stanovení melaminu v pivu a pivních nápojích pomocí GC-MS/MS

  • Original language description

    Melamin byl v minulosti zneužíván některými výrobci potravin jako látka zvyšující zdánlivý obsah bílkovin daného výrobku, a který v některých případech působil škodlivě na zdraví spotřebitele. Maximální možnou koncentraci melaminu 2,5 mg/kg pro pivo, ječmen, slad i chmel a jejich produkty zavedlo i metodické doporučení Českého svazu pivovarů a sladoven. V této práci byla doposud poprvé v rámci národních autorit validována metoda stanovení melaminu v pivu a pivních nápojích pomocí plynové chromatografie s tandemovou hmotnostní detekcí. Limity detekce a kvantifikace metody činily 0,1 mg/l a 0,4 mg/l a rozšířená nejistota byla 0,1 mg/l. Metodou bylo analyzováno celkem 20 vzorků piv či pivních speciálů vyrobených v České republice. U žádného z analyzovaných piv nebyl melamin detekován.

  • Czech name

    Stanovení melaminu v pivu a pivních nápojích pomocí GC-MS/MS

  • Czech description

    Melamin byl v minulosti zneužíván některými výrobci potravin jako látka zvyšující zdánlivý obsah bílkovin daného výrobku, a který v některých případech působil škodlivě na zdraví spotřebitele. Maximální možnou koncentraci melaminu 2,5 mg/kg pro pivo, ječmen, slad i chmel a jejich produkty zavedlo i metodické doporučení Českého svazu pivovarů a sladoven. V této práci byla doposud poprvé v rámci národních autorit validována metoda stanovení melaminu v pivu a pivních nápojích pomocí plynové chromatografie s tandemovou hmotnostní detekcí. Limity detekce a kvantifikace metody činily 0,1 mg/l a 0,4 mg/l a rozšířená nejistota byla 0,1 mg/l. Metodou bylo analyzováno celkem 20 vzorků piv či pivních speciálů vyrobených v České republice. U žádného z analyzovaných piv nebyl melamin detekován.

Classification

  • Type

    J<sub>ost</sub> - Miscellaneous article in a specialist periodical

  • CEP classification

  • OECD FORD branch

    10406 - Analytical chemistry

Result continuities

  • Project

  • Continuities

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Others

  • Publication year

    2020

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Name of the periodical

    KVASNÝ

  • ISSN

    2571-3868

  • e-ISSN

  • Volume of the periodical

    2

  • Issue of the periodical within the volume

    2

  • Country of publishing house

    CZ - CZECH REPUBLIC

  • Number of pages

    4

  • Pages from-to

    28-31

  • UT code for WoS article

  • EID of the result in the Scopus database