All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Climate change or the risk to growing quality malting barley

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60193697%3A_____%2F22%3AN0000042" target="_blank" >RIV/60193697:_____/22:N0000042 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Klimatická změna aneb riziko pro pěstování kvalitního sladovnického ječmene

  • Original language description

    Přednáška - Brányik T., Psota V.: Klimatická změna aneb riziko pro pěstování kvalitního sladovnického ječmene In: Seminář "Od zrnka až po půllitr - budoucnost českého piva". Zemědělský výbor a Výbor pro životní prostředí Poslanecké sněmovny České republiky ve spolupráci s Českým svazem pivovarů a sladoven. 22. 6. 2022, Praha.V letech 1993-1997 byla průměrná sklizňová plocha jarního ječmene na úrovni 441 295 ha. V současné době (2017-2021) je průměrná sklizňová plocha 219 508 ha. Za 25 let sklizňová plocha jarního ječmene poklesla o 50 %. V letech 1993-1997 se produkce jarního ječmene pohybovala kolem 1 650 tis tun. V posledních letech (2017-2021) se pohybuje kolem 1 106 tis. tun. Produkce jarního ječmene poklesla o 33 %. V případě snížení výnosu např. nepříznivým průběhem počasí, nedostupností hnojiv a pesticidů se produkce jarního ječmene může snížit a nepokryje tak potřebu sladařského průmyslu. Sladovny potřebují ročně přibližně 700 tis tun předního zrna sladovnického ječmene ročně. Častější přísušky v posledních letech znamenají větší výskyt partií jarního ječmene s vyšším obsahem dusíkatých látek v zrnu. Optimální hodnota obsahu dusíkatých látek v zrnu ječmene pro výrobu sladu a následně piva je kolem 11 %. V posledních pěti letech byl průměrný obsah dusíkatých látek nad touto hodnotou. Výběr partií ječmene s optimálním obsahem dusíkatých látek je výrazně omezen. Dalším omezujícím faktorem je vývoz ječmene (celní statistika nerozlišuje jarní a ozimý ječmen), který kopíruje nedostatek kvalitního ječmene v okolních státech. V letech 1993-1997 se ročně vyváželo v průměru 34 tis. tun ječmene ročně. V současné době (2017-2021) se toto množství zvýšilo na 378 tis. tun ročně. Vývoz ječmene se zvýšil 11 krát. Přibližně polovina vykupovaného množství ječmene tvoří zrno odrůd doporučených Výzkumným ústavem pivovarským a sladařským pro výrobu piva s chráněným zeměpisným (CHZO) označením „České pivo“. Pro výrobu piva s CHZO „České pivo“ jsou používány především odrůdy jarního ječmene vyšlechtěné v České republice. Zrno odrůd doporučených pro výrobu piva s CHZO „České pivo“ lze ze zahraničí dovézt jen v omezeném množství. Snižování produkce jarního ječmene a zvyšování vývozu ječmene je v kontrastu se zvyšováním výroby sladu. V letech 1993-1997 bylo ročně vyrobeno v průměru 427 tis tun sladu. V posledních letech (2017-2021) byla roční produkce na úrovni 528 tis. tun, což znamená nárůst výroby sladu o 24 %. Za stejné období se vývoz sladu zvýšil o 39 %. Slad je základní surovinou pro výrobu piva. V České republice se v letech 2017 – 2021 v průměru ročně vyrobilo 20,5 mil hl piva. Z tohoto množství bylo vyvezeno v průměru ročně 5,1 mil. hl piva. Více než 100 pivních značek se v České republice vyrábí s logem chráněné zeměpisné označení. Sladovnický ječmen je citlivou komoditou představující základ pro výrobu sladu a piva tedy nejúspěšnějších vývozních komodity agrárního sektoru České republiky vyvážených se značnou mírou přidané hodnoty. Produkce jarního ječmene neustále klesá. Její další snižování by mohlo negativně ovlivnit dostupnost domácí suroviny pro produkci kvalitního exportu schopného sladu a vynutilo by si dovoz ječmene ze zahraničí. Přednáška - Brányik T., Psota V.: Klimatická změna aneb riziko pro pěstování kvalitního sladovnického ječmene In: Seminář "Od zrnka až po půllitr - budoucnost českého piva". Zemědělský výbor a Výbor pro životní prostředí Poslanecké sněmovny České republiky ve spolupráci s Českým svazem pivovarů a sladoven. 22. 6. 2022, Praha.

  • Czech name

    Klimatická změna aneb riziko pro pěstování kvalitního sladovnického ječmene

  • Czech description

Classification

  • Type

    O - Miscellaneous

  • CEP classification

  • OECD FORD branch

    40106 - Agronomy, plant breeding and plant protection; (Agricultural biotechnology to be 4.4)

Result continuities

  • Project

  • Continuities

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Others

  • Publication year

    2022

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů