Malting - commercial use of the physiological process of germination.
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60193697%3A_____%2F22%3AN0000046" target="_blank" >RIV/60193697:_____/22:N0000046 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Sladování – komerční využití fyziologického procesu klíčení
Original language description
Nerecenzovaný článek - Bulletin České společnosti experimentální biologie rostlin. 22(1): 28-31. 2022. ISSN 1213-6670. Význam sladařství - Slad a pivo jsou dlouhodobě jedny z nejúspěšnějších exportních agrárních komodit České republiky. Navíc jsou to komodity vyvážené s výraznou mírou přidané hodnoty. Ječmen – zakladní surovina pro výrobu sladu. Pro výrobu světlého sladu je v České republice používán především jarní ječmen. Ve velmi omezené míře se u nás vyrábí též slad z pšenice či jiných plodin, který je následně používán pro výrobu speciálních piv, destilaci nebo jako ingredience při výrobě potravin. Technologie sladování - Sladovaní je klíčení zrna za řízených podmínek. Cílem sladování je přeměnit nebo upravit fyzikální vlastnosti zrna ječmene a umožnit syntézu nebo aktivaci řady hydrolytických enzymů. Hodnocení ječmene a sladu - Základní vlastností zrna sladovnického ječmene je schopnost kličit. AZL - Sladařsky ústav Brno - Laboratoř zajišťuje mikrosladovací zkoušky a následnou analýzu technologické jakosti ječmene a některých dalších plodin. Pracoviště dále disponuje moderní instrumentální technikou. Stanovuje mykotoxiny, rezidua pesticidů, akrylamid, gliadin, některé typy antioxidantů, enzymů a vitamínů.
Czech name
Sladování – komerční využití fyziologického procesu klíčení
Czech description
—
Classification
Type
O - Miscellaneous
CEP classification
—
OECD FORD branch
40106 - Agronomy, plant breeding and plant protection; (Agricultural biotechnology to be 4.4)
Result continuities
Project
—
Continuities
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Others
Publication year
2022
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů