Mycotixins in brewing and malting industry
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60193697%3A_____%2F23%3AN0000051" target="_blank" >RIV/60193697:_____/23:N0000051 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Mykotoxiny v pivovarsko - sladařském průmyslu
Original language description
Přednáška na 41. Pivovarsko-sladařském semináři, Plzeň, 19.-20.10.2023. Mykotoxiny jsou sekundární metabolity mikroskopických vláknitých hub, které jsou schopné napadat obiloviny. Používáním kontaminovaných surovin může dojít k přenosu mykotoxinů do finálního produktu, jako je pivo. Maximální obsah mykotoxinů je stanoven nařízením Evropské Komise 2023/915. Toto nařízení se vztahuje pro aflatoxiny, ochratoxin A, patulin, deoxynivalenol, zearalenon, fumonisiny a citrinin. Pro T-2 toxin a HT-2 toxin jsou stanoveny pouze limity doporučené. Výzkumný ústav pivovarský a sladařský se problematice mykotoxinů věnuje již od roku 2008, kdy obsah těchto látek je nejčastěji stanovován v ječmeni, sladu, pivu a ve chmelu. Mykotoxiny jsou měřeny pomocí kapalinové chromatografie s hmotnostní detekcí pomocí metod akreditovaných Českým institutem pro akreditaci (ČIA). Mezi mykotoxiny, které se nejčastěji nachází v pivě a pivovarsko-sladařských surovinách patří deoxynivalenol, zearalenon, T-2 toxin, HT-2 toxin a ochratoxin A. Méně častěji se pak vyskytují fumonisiny, aflatoxiny a nivalenol.
Czech name
Mykotoxiny v pivovarsko - sladařském průmyslu
Czech description
—
Classification
Type
O - Miscellaneous
CEP classification
—
OECD FORD branch
21101 - Food and beverages
Result continuities
Project
—
Continuities
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Others
Publication year
2023
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů