All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Mycotixins in brewing and malting industry

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60193697%3A_____%2F23%3AN0000051" target="_blank" >RIV/60193697:_____/23:N0000051 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Mykotoxiny v pivovarsko - sladařském průmyslu

  • Original language description

    Přednáška na 41. Pivovarsko-sladařském semináři, Plzeň, 19.-20.10.2023. Mykotoxiny jsou sekundární metabolity mikroskopických vláknitých hub, které jsou schopné napadat obiloviny. Používáním kontaminovaných surovin může dojít k přenosu mykotoxinů do finálního produktu, jako je pivo. Maximální obsah mykotoxinů je stanoven nařízením Evropské Komise 2023/915. Toto nařízení se vztahuje pro aflatoxiny, ochratoxin A, patulin, deoxynivalenol, zearalenon, fumonisiny a citrinin. Pro T-2 toxin a HT-2 toxin jsou stanoveny pouze limity doporučené. Výzkumný ústav pivovarský a sladařský se problematice mykotoxinů věnuje již od roku 2008, kdy obsah těchto látek je nejčastěji stanovován v ječmeni, sladu, pivu a ve chmelu. Mykotoxiny jsou měřeny pomocí kapalinové chromatografie s hmotnostní detekcí pomocí metod akreditovaných Českým institutem pro akreditaci (ČIA). Mezi mykotoxiny, které se nejčastěji nachází v pivě a pivovarsko-sladařských surovinách patří deoxynivalenol, zearalenon, T-2 toxin, HT-2 toxin a ochratoxin A. Méně častěji se pak vyskytují fumonisiny, aflatoxiny a nivalenol.

  • Czech name

    Mykotoxiny v pivovarsko - sladařském průmyslu

  • Czech description

Classification

  • Type

    O - Miscellaneous

  • CEP classification

  • OECD FORD branch

    21101 - Food and beverages

Result continuities

  • Project

  • Continuities

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Others

  • Publication year

    2023

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů