Offer of Food in the Czech Republic for Consumer with intolerant to Gluten as Determinants Quality of their Life
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41110%2F13%3A61596" target="_blank" >RIV/60460709:41110/13:61596 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
NABÍDKA POTRAVIN V ČR PRO SPOTŘEBITELE S NESNÁŠENLIVOSTÍ LEPKU JAKO DETERMINANTA KVALITY JEJICH ŽIVOTA
Original language description
Konvenční potraviny vyráběné z obilí obsahují lepek, a proto nejsou vhodné pro spotřebitele s chronickým onemocněním sliznice tenkého střeva, kteří jsou přecitlivělí na výskyt lepku v potravinách. Pro člověka s nesnášenlivostí lepku (jde o onemocnění celiakie, Duhringova dermatitida a alergie na lepek) to představuje celoživotní gastronomický problém, chorobu, která je v současné době nevyléčitelná a dokonce geneticky přenosná na další generace. Proto si spotřebitelé s tímto onemocněním, musí přizpůsobit alternativní jídelníček (bezlepková dieta) z potravin, které lepek neobsahují či pouze v malé koncentraci. Korektním a trvalým dodržováním této diety zpravidla mizí všechny její příznaky. Poznatky uváděné v příspěvku vyplynuly z řešení projektu v rámciIGA PEF ČZU v Praze 20121027(11210/1312/3106) ?Průzkum nabídky potravin vhodných pro zákazníky s nesnášenlivostí lepku v maloobchodě".
Czech name
NABÍDKA POTRAVIN V ČR PRO SPOTŘEBITELE S NESNÁŠENLIVOSTÍ LEPKU JAKO DETERMINANTA KVALITY JEJICH ŽIVOTA
Czech description
Konvenční potraviny vyráběné z obilí obsahují lepek, a proto nejsou vhodné pro spotřebitele s chronickým onemocněním sliznice tenkého střeva, kteří jsou přecitlivělí na výskyt lepku v potravinách. Pro člověka s nesnášenlivostí lepku (jde o onemocnění celiakie, Duhringova dermatitida a alergie na lepek) to představuje celoživotní gastronomický problém, chorobu, která je v současné době nevyléčitelná a dokonce geneticky přenosná na další generace. Proto si spotřebitelé s tímto onemocněním, musí přizpůsobit alternativní jídelníček (bezlepková dieta) z potravin, které lepek neobsahují či pouze v malé koncentraci. Korektním a trvalým dodržováním této diety zpravidla mizí všechny její příznaky. Poznatky uváděné v příspěvku vyplynuly z řešení projektu v rámciIGA PEF ČZU v Praze 20121027(11210/1312/3106) ?Průzkum nabídky potravin vhodných pro zákazníky s nesnášenlivostí lepku v maloobchodě".
Classification
Type
C - Chapter in a specialist book
CEP classification
AH - Economics
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
—
Continuities
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Others
Publication year
2013
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Book/collection name
Aspekty udržitelného rozvoje (v programovacím období 2007-2013 a perspektivy rozvoje 2014-2020)
ISBN
978-80-87472-46-0
Number of pages of the result
7
Pages from-to
226-232
Number of pages of the book
243
Publisher name
Vysoká škola evropských a regionálních studií, o.p.s., České Budějovice
Place of publication
České Budějovice
UT code for WoS chapter
—