All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Problems of celiac disease and gluten-free diet

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027022%3A_____%2F21%3A1077" target="_blank" >RIV/00027022:_____/21:1077 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Problematika celiakie a bezlepkové diety

  • Original language description

    Celiakie je chronické celoživotní onemocnění, charakterizované trvalou nesnášenlivostí lepku a typickými zánětlivými změnami sliznice tenkého střeva. Jedná se o onemocnění autoimunního charakteru s geneticky podmíněnou vazbou. Zánětlivé změny sliznice tenkého střeva vedou k porušenému vstřebávání všech živin.Jedinou terapií zůstává celoživotní vyloučení lepku z potravy. Je zakázáno konzumovat obiloviny, které obsahují lepek a potraviny z těchto obilovin vyrobené. Bezlepková dieta musí obsahovat dostatečné množství všech živin. Je vhodné se zaměřit na potraviny, které jsou přirozeně bezlepkové nebo specielně upravené. Lepek v pečivu se musí nahradit přídavkem hydrokoloidů (rostlinné gumy, deriváty celulózy, vlákniny). Podstatná část textu je zaměřená na problematiku značení složení potravin a na preventivní značení obsahu alergenů.

  • Czech name

    Problematika celiakie a bezlepkové diety

  • Czech description

    Celiakie je chronické celoživotní onemocnění, charakterizované trvalou nesnášenlivostí lepku a typickými zánětlivými změnami sliznice tenkého střeva. Jedná se o onemocnění autoimunního charakteru s geneticky podmíněnou vazbou. Zánětlivé změny sliznice tenkého střeva vedou k porušenému vstřebávání všech živin.Jedinou terapií zůstává celoživotní vyloučení lepku z potravy. Je zakázáno konzumovat obiloviny, které obsahují lepek a potraviny z těchto obilovin vyrobené. Bezlepková dieta musí obsahovat dostatečné množství všech živin. Je vhodné se zaměřit na potraviny, které jsou přirozeně bezlepkové nebo specielně upravené. Lepek v pečivu se musí nahradit přídavkem hydrokoloidů (rostlinné gumy, deriváty celulózy, vlákniny). Podstatná část textu je zaměřená na problematiku značení složení potravin a na preventivní značení obsahu alergenů.

Classification

  • Type

    O - Miscellaneous

  • CEP classification

  • OECD FORD branch

    21101 - Food and beverages

Result continuities

  • Project

  • Continuities

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Others

  • Publication year

    2020

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů