Problems of celiac disease and gluten-free diet
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027022%3A_____%2F21%3A1077" target="_blank" >RIV/00027022:_____/21:1077 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Problematika celiakie a bezlepkové diety
Original language description
Celiakie je chronické celoživotní onemocnění, charakterizované trvalou nesnášenlivostí lepku a typickými zánětlivými změnami sliznice tenkého střeva. Jedná se o onemocnění autoimunního charakteru s geneticky podmíněnou vazbou. Zánětlivé změny sliznice tenkého střeva vedou k porušenému vstřebávání všech živin.Jedinou terapií zůstává celoživotní vyloučení lepku z potravy. Je zakázáno konzumovat obiloviny, které obsahují lepek a potraviny z těchto obilovin vyrobené. Bezlepková dieta musí obsahovat dostatečné množství všech živin. Je vhodné se zaměřit na potraviny, které jsou přirozeně bezlepkové nebo specielně upravené. Lepek v pečivu se musí nahradit přídavkem hydrokoloidů (rostlinné gumy, deriváty celulózy, vlákniny). Podstatná část textu je zaměřená na problematiku značení složení potravin a na preventivní značení obsahu alergenů.
Czech name
Problematika celiakie a bezlepkové diety
Czech description
Celiakie je chronické celoživotní onemocnění, charakterizované trvalou nesnášenlivostí lepku a typickými zánětlivými změnami sliznice tenkého střeva. Jedná se o onemocnění autoimunního charakteru s geneticky podmíněnou vazbou. Zánětlivé změny sliznice tenkého střeva vedou k porušenému vstřebávání všech živin.Jedinou terapií zůstává celoživotní vyloučení lepku z potravy. Je zakázáno konzumovat obiloviny, které obsahují lepek a potraviny z těchto obilovin vyrobené. Bezlepková dieta musí obsahovat dostatečné množství všech živin. Je vhodné se zaměřit na potraviny, které jsou přirozeně bezlepkové nebo specielně upravené. Lepek v pečivu se musí nahradit přídavkem hydrokoloidů (rostlinné gumy, deriváty celulózy, vlákniny). Podstatná část textu je zaměřená na problematiku značení složení potravin a na preventivní značení obsahu alergenů.
Classification
Type
O - Miscellaneous
CEP classification
—
OECD FORD branch
21101 - Food and beverages
Result continuities
Project
—
Continuities
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Others
Publication year
2020
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů