Food for celiacs and their value for maintaining and developing the quality of life
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41110%2F17%3A74896" target="_blank" >RIV/60460709:41110/17:74896 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Potraviny pro celiaky a jejich hodnota pro udržení a rozvoj kvality života
Original language description
Chronické onemocnění sliznice tenkého střeva (nejčastěji nazývané celiakie) vyžaduje při stravování potraviny, které lepek neobsahují nebo jen v malé koncentraci. Pro člověka celiaka to představuje celoživotní gastronomický problém. Lepek obsahují téměř všechny konvenční potraviny s bílkovinami, které pocházejí ze zrn obilí. Spotřebitelé s onemocnění celiakií pro udržení svého zdravotního stavu a tím i kvality života si musí přizpůsobovat a sestavovat alternativní jídelníček z potravin, které lepek neobsahují či pouze v nepatrném množství v souladu s nařízením (ES) č. 41/.2009. Cílem článku je ukázat hodnotu bezlepkových potravin, jejich dostupnost a rozsah na našem trhu pro uchování a rozvoj kvality života celiaků. Metodika k dosažení cíle spočívá v rozboru primárních a sekundárních dat, které byly získány studiem odborných a vědeckých studií našich i zahraničních autorů a vlastním výzkumem včetně dotazníkového šetření, individuálními rozhovory a diskusí při jednání na vědeckých konferencích. Ve výs
Czech name
Potraviny pro celiaky a jejich hodnota pro udržení a rozvoj kvality života
Czech description
Chronické onemocnění sliznice tenkého střeva (nejčastěji nazývané celiakie) vyžaduje při stravování potraviny, které lepek neobsahují nebo jen v malé koncentraci. Pro člověka celiaka to představuje celoživotní gastronomický problém. Lepek obsahují téměř všechny konvenční potraviny s bílkovinami, které pocházejí ze zrn obilí. Spotřebitelé s onemocnění celiakií pro udržení svého zdravotního stavu a tím i kvality života si musí přizpůsobovat a sestavovat alternativní jídelníček z potravin, které lepek neobsahují či pouze v nepatrném množství v souladu s nařízením (ES) č. 41/.2009. Cílem článku je ukázat hodnotu bezlepkových potravin, jejich dostupnost a rozsah na našem trhu pro uchování a rozvoj kvality života celiaků. Metodika k dosažení cíle spočívá v rozboru primárních a sekundárních dat, které byly získány studiem odborných a vědeckých studií našich i zahraničních autorů a vlastním výzkumem včetně dotazníkového šetření, individuálními rozhovory a diskusí při jednání na vědeckých konferencích. Ve výs
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
—
OECD FORD branch
30308 - Nutrition, Dietetics
Result continuities
Project
—
Continuities
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Others
Publication year
2017
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
AKTUÁLNÍ PROBLÉMY EU Z OBLASTI EKONOMICKÉ, POLITICKÉ A SOCIÁLNÍ
ISBN
978-80-7556-021-6
ISSN
—
e-ISSN
—
Number of pages
9
Pages from-to
88-96
Publisher name
Vysoká škola evropských a regionálních studií, z. ú.
Place of publication
České Budějovice
Event location
České Budějovice
Event date
Mar 30, 2017
Type of event by nationality
WRD - Celosvětová akce
UT code for WoS article
—