All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Food for celiacs and their value for maintaining and developing the quality of life

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41110%2F17%3A74896" target="_blank" >RIV/60460709:41110/17:74896 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Potraviny pro celiaky a jejich hodnota pro udržení a rozvoj kvality života

  • Original language description

    Chronické onemocnění sliznice tenkého střeva (nejčastěji nazývané celiakie) vyžaduje při stravování potraviny, které lepek neobsahují nebo jen v malé koncentraci. Pro člověka celiaka to představuje celoživotní gastronomický problém. Lepek obsahují téměř všechny konvenční potraviny s bílkovinami, které pocházejí ze zrn obilí. Spotřebitelé s onemocnění celiakií pro udržení svého zdravotního stavu a tím i kvality života si musí přizpůsobovat a sestavovat alternativní jídelníček z potravin, které lepek neobsahují či pouze v nepatrném množství v souladu s nařízením (ES) č. 41/.2009. Cílem článku je ukázat hodnotu bezlepkových potravin, jejich dostupnost a rozsah na našem trhu pro uchování a rozvoj kvality života celiaků. Metodika k dosažení cíle spočívá v rozboru primárních a sekundárních dat, které byly získány studiem odborných a vědeckých studií našich i zahraničních autorů a vlastním výzkumem včetně dotazníkového šetření, individuálními rozhovory a diskusí při jednání na vědeckých konferencích. Ve výs

  • Czech name

    Potraviny pro celiaky a jejich hodnota pro udržení a rozvoj kvality života

  • Czech description

    Chronické onemocnění sliznice tenkého střeva (nejčastěji nazývané celiakie) vyžaduje při stravování potraviny, které lepek neobsahují nebo jen v malé koncentraci. Pro člověka celiaka to představuje celoživotní gastronomický problém. Lepek obsahují téměř všechny konvenční potraviny s bílkovinami, které pocházejí ze zrn obilí. Spotřebitelé s onemocnění celiakií pro udržení svého zdravotního stavu a tím i kvality života si musí přizpůsobovat a sestavovat alternativní jídelníček z potravin, které lepek neobsahují či pouze v nepatrném množství v souladu s nařízením (ES) č. 41/.2009. Cílem článku je ukázat hodnotu bezlepkových potravin, jejich dostupnost a rozsah na našem trhu pro uchování a rozvoj kvality života celiaků. Metodika k dosažení cíle spočívá v rozboru primárních a sekundárních dat, které byly získány studiem odborných a vědeckých studií našich i zahraničních autorů a vlastním výzkumem včetně dotazníkového šetření, individuálními rozhovory a diskusí při jednání na vědeckých konferencích. Ve výs

Classification

  • Type

    D - Article in proceedings

  • CEP classification

  • OECD FORD branch

    30308 - Nutrition, Dietetics

Result continuities

  • Project

  • Continuities

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Others

  • Publication year

    2017

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Article name in the collection

    AKTUÁLNÍ PROBLÉMY EU Z OBLASTI EKONOMICKÉ, POLITICKÉ A SOCIÁLNÍ

  • ISBN

    978-80-7556-021-6

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Number of pages

    9

  • Pages from-to

    88-96

  • Publisher name

    Vysoká škola evropských a regionálních studií, z. ú.

  • Place of publication

    České Budějovice

  • Event location

    České Budějovice

  • Event date

    Mar 30, 2017

  • Type of event by nationality

    WRD - Celosvětová akce

  • UT code for WoS article