Cereals - significant source of antioxidants in human nutrition
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41210%2F03%3A00005420" target="_blank" >RIV/60460709:41210/03:00005420 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Obilniny - významný zdroj antioxidantů v lidské výživě
Original language description
Obilniny obsahují významné množství antioxidantů především polyfenolické povahy, tokotrienolů, tokoferolů a karotenoidů. V naklíčených obilkách se navíc objevuje také askorbová kyselina. Tyto látky působí v antioxidační síti a vykazují řadu pozitivních vlivů na lidské zdraví a snižují riziko chronických onemocnění včetně rakoviny a srdečních onemocnění. Celozrnné obilniny tak představují bohatý zdroj antioxidačních fytonutrientů, které působí spolu synergicky pozitivně na lidské zdraví. Z antioxidantů obilnin, především pšenice, ovsa a ječmene, jsou to volné a esterifikované fenolické kyseliny, jež mají nejpříznivější vliv na lidské zdraví.
Czech name
Obilniny - významný zdroj antioxidantů v lidské výživě
Czech description
—
Classification
Type
J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)
CEP classification
GM - Food industry
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
—
Continuities
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Others
Publication year
2003
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Úroda
ISSN
0139-6013
e-ISSN
—
Volume of the periodical
51
Issue of the periodical within the volume
8
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
4
Pages from-to
20-23
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—