Substrate preferences in bifidobacteria izolated from fermented milk products.
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41210%2F03%3A00005779" target="_blank" >RIV/60460709:41210/03:00005779 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Substrátové preference bifidobakterií vyskytujících se v mléčných kysaných výrobcích.
Original language description
Šest kmenů bifidobakterií bylo izolováno z různých mléčných kysaných výrobků. Kmeny byly identifikovány na úroveň rodu pomocí důkazu fruktózo-6-fosfát fosfoketolázy a na úroveň druhu podle fermentačních charakteristik a enzymových profilů ve spojení s počítačovým programem "Bacter" (http://kounou.lille.inra.fr). Většina kmenů byla identifikována jako Bifidobacterium animalis. Hlavním cílem práce bylo testovat schopnost růstu izolovaných kultur na různých zdrojích uhlíku a na různých směsích monosacharidů a oligosacharidů. Růstové křivky byly stanoveny turbidimetricky. Utilizace mono a oligosacharidů byly měřeny pomocí enzymových testů. Specifická růstová rychlost testovaných bakterií se pohybovala od 0,17 do 0,83 h-1 . Všechny kmeny rostly velmi pomaluna glukóze, zatímco růst v přítomnosti laktózy a sacharózy byl signifikantně (P < 0,05) rychlejší. Nejrychlejší růst byl pozorován na rafinóze a stachyóze. Většina kmenů preferovala rafinózu a stachyózu před glukózou. U některých kultur b
Czech name
Substrátové preference bifidobakterií vyskytujících se v mléčných kysaných výrobcích.
Czech description
—
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
EE - Microbiology, virology
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
—
Continuities
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Others
Publication year
2003
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
Sborník přednášek semináře Mléko a sýry 2003
ISBN
80-86238-31-8
ISSN
—
e-ISSN
—
Number of pages
6
Pages from-to
77-82
Publisher name
Česká společnost chemická
Place of publication
Praha
Event location
Praha
Event date
Jan 21, 2003
Type of event by nationality
CST - Celostátní akce
UT code for WoS article
—