QUALITY OF WHEAT VARIETIES FOR THE STARCH PRODUCTION
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41210%2F05%3A11670" target="_blank" >RIV/60460709:41210/05:11670 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
KVALITA ODRŮD PŠENICE PRO PRODUKCI ŠKROBU
Original language description
Velký rozvoj produkce pšeničného škrobu klade značné požadavky na škrobárenskou pšenici. Její jakost je dána především odrůdou, která je schopna poskytovat vysoký výnos a kvalitu škrobu a udržet si tyto vlastnosti i v různých půdně-klimatických podmínkách a ročnících. Ve dvouletém období (2003 a 2004) jsme hodnotili vybraný soubor odrůd ozimé pšenice domácí i zahraniční provenience z hlediska vhodnosti pro škrobárenské využití. Cílem výzkumu bylo posoudit vliv odrůdy a pěstitelské lokality (OZ ÚKZÚZ Nechanice, Hradec nad Svitavou, Lípa, Domanínek a ŠS Stupice) na obsah škrobu a mokrého lepku, který je při výrobě škrobu cenným koproduktem. K odrůdám, které dosáhly nejvyššího obsahu škrobu v sušině zrna, patřily v roce 2003 odrůdy Bill a Ilias z jakostnískupiny A a Meritto z jakostní skupiny B; v roce 2004 kromě těchto odrůd i odrůdy Clarus, Corsaire a Versailles z jakostní skupiny C. V obou pokusných ročnících se v obsahu škrobu i mokrého lepku v sušině zrna od sebe statisticky průkazn
Czech name
KVALITA ODRŮD PŠENICE PRO PRODUKCI ŠKROBU
Czech description
Velký rozvoj produkce pšeničného škrobu klade značné požadavky na škrobárenskou pšenici. Její jakost je dána především odrůdou, která je schopna poskytovat vysoký výnos a kvalitu škrobu a udržet si tyto vlastnosti i v různých půdně-klimatických podmínkách a ročnících. Ve dvouletém období (2003 a 2004) jsme hodnotili vybraný soubor odrůd ozimé pšenice domácí i zahraniční provenience z hlediska vhodnosti pro škrobárenské využití. Cílem výzkumu bylo posoudit vliv odrůdy a pěstitelské lokality (OZ ÚKZÚZ Nechanice, Hradec nad Svitavou, Lípa, Domanínek a ŠS Stupice) na obsah škrobu a mokrého lepku, který je při výrobě škrobu cenným koproduktem. K odrůdám, které dosáhly nejvyššího obsahu škrobu v sušině zrna, patřily v roce 2003 odrůdy Bill a Ilias z jakostnískupiny A a Meritto z jakostní skupiny B; v roce 2004 kromě těchto odrůd i odrůdy Clarus, Corsaire a Versailles z jakostní skupiny C. V obou pokusných ročnících se v obsahu škrobu i mokrého lepku v sušině zrna od sebe statisticky průkazn
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
GC - Plant growing, crop rotation
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
—
Continuities
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Others
Publication year
2005
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
Ekotrend 2005
ISBN
80-7040-783-2
ISSN
—
e-ISSN
—
Number of pages
1
Pages from-to
85-85
Publisher name
Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích
Place of publication
České Budějovice
Event location
České Budějovice
Event date
Aug 31, 2005
Type of event by nationality
WRD - Celosvětová akce
UT code for WoS article
—