All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Effect of Wheat Variety and Crop Year in Technological Quality Studied by Univariable and Multivariable Analyses

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F07%3A00019053" target="_blank" >RIV/60461373:22330/07:00019053 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    angličtina

  • Original language name

    Effect of Wheat Variety and Crop Year in Technological Quality Studied by Univariable and Multivariable Analyses

  • Original language description

    The effects of wheat cultivar and harvest year on the wheat technological quality were studied by univariate and multivariate statistical methods. Two wheat varieties, sown in the harvest years 2003-2005, were used, the first one of European (cultivar Bezostaja, RUS), the second one of American origin (cultivar Jagger, USA). The evaluated parameter values indicated otherness of technological quality of the varieties studied, mostly in the milling effectivity and in proteins contents and quality. Principal component analysis (PCA) results suggested these differences, but their verifiability based on ANOVA testing was not proved. The harvest year mostly affected also the milling quality and alveograph parameters. The baking test results were not affectedby either of both effects studied. The crop of 2003 had higher proximity to the crop of 2004 than to that of 2005. Multivariate analysis (cluster analysis; CA), was used to evaluate the interaction between the wheat cultivar and harvest

  • Czech name

    Vliv odrůdy pšenice a ročníku sklizně na technologickou kvalitu analyzovaný jedno- a vícerozměrnými statistickými metodami.

  • Czech description

    Vliv odrůdy pšenice a ročníku sklizně byl vyhodnocen jedno- (ANOVA) a vícerozměrnými statistickými metodami (CA, PCA). Vliv odrůdy pšenice zahrnul porovnání technologické kvality ruská odrůdy Bezostaja a americké odrůdy Jagger, pěstovaných v letech 2003-2005. Odrůdy se odlišovaly zejména v obsahu a kvalitě bílkovin a zrna. Vliv ročníku sklizně se projevil silněji v mlynářské kvalitě odrůd, pekařská kvalita nebyla ovlivněna ani jedním z obou sledovaných faktorů. Shlukovou analýzou byl vyhodnocen podobnývliv ročníků 2003 a 2004. Vyrovnanost technologické kvality v průběhu sledovaných ročníků slizně byla vyšší pro americký kultivar Jagger, zatímco v případě ruské pšenice Bezostaja dominoval vliv ročníku sklizně.

Classification

  • Type

    J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)

  • CEP classification

    GM - Food industry

  • OECD FORD branch

Result continuities

  • Project

  • Continuities

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)<br>S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Others

  • Publication year

    2007

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Name of the periodical

    Czech Journal of Food Science

  • ISSN

    1212-1800

  • e-ISSN

  • Volume of the periodical

    25

  • Issue of the periodical within the volume

    5

  • Country of publishing house

    CZ - CZECH REPUBLIC

  • Number of pages

    8

  • Pages from-to

    249-256

  • UT code for WoS article

  • EID of the result in the Scopus database