Effect of Wheat Variety and Crop Year in Technological Quality Studied by Univariable and Multivariable Analyses
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F07%3A00019053" target="_blank" >RIV/60461373:22330/07:00019053 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
angličtina
Original language name
Effect of Wheat Variety and Crop Year in Technological Quality Studied by Univariable and Multivariable Analyses
Original language description
The effects of wheat cultivar and harvest year on the wheat technological quality were studied by univariate and multivariate statistical methods. Two wheat varieties, sown in the harvest years 2003-2005, were used, the first one of European (cultivar Bezostaja, RUS), the second one of American origin (cultivar Jagger, USA). The evaluated parameter values indicated otherness of technological quality of the varieties studied, mostly in the milling effectivity and in proteins contents and quality. Principal component analysis (PCA) results suggested these differences, but their verifiability based on ANOVA testing was not proved. The harvest year mostly affected also the milling quality and alveograph parameters. The baking test results were not affectedby either of both effects studied. The crop of 2003 had higher proximity to the crop of 2004 than to that of 2005. Multivariate analysis (cluster analysis; CA), was used to evaluate the interaction between the wheat cultivar and harvest
Czech name
Vliv odrůdy pšenice a ročníku sklizně na technologickou kvalitu analyzovaný jedno- a vícerozměrnými statistickými metodami.
Czech description
Vliv odrůdy pšenice a ročníku sklizně byl vyhodnocen jedno- (ANOVA) a vícerozměrnými statistickými metodami (CA, PCA). Vliv odrůdy pšenice zahrnul porovnání technologické kvality ruská odrůdy Bezostaja a americké odrůdy Jagger, pěstovaných v letech 2003-2005. Odrůdy se odlišovaly zejména v obsahu a kvalitě bílkovin a zrna. Vliv ročníku sklizně se projevil silněji v mlynářské kvalitě odrůd, pekařská kvalita nebyla ovlivněna ani jedním z obou sledovaných faktorů. Shlukovou analýzou byl vyhodnocen podobnývliv ročníků 2003 a 2004. Vyrovnanost technologické kvality v průběhu sledovaných ročníků slizně byla vyšší pro americký kultivar Jagger, zatímco v případě ruské pšenice Bezostaja dominoval vliv ročníku sklizně.
Classification
Type
J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)
CEP classification
GM - Food industry
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
—
Continuities
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)<br>S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Others
Publication year
2007
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Czech Journal of Food Science
ISSN
1212-1800
e-ISSN
—
Volume of the periodical
25
Issue of the periodical within the volume
5
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
8
Pages from-to
249-256
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—