All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Influencing of antioxidant activity of blood plasma of albinortc rat (Rattus norvegicus, Wistar) with polyphenolic compounds contained in red wine

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41210%2F06%3A14344" target="_blank" >RIV/60460709:41210/06:14344 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Ovlivnění antioxidační aktivity krevní plazmy albinotického potkana (Rattus norvegicus, Wistar) polyfenolickými látkami obsaženými v červeném víně

  • Original language description

    Současná exploze zájmu o bioaktivní polyfenolické látky nacházející se ve většině potravin rostlinného původu je dána jejich pozitivním vlivem na lidské zdraví. Tyto látky vykazují kardioprotektivní účinky a mohou se podílet na ochraně organismu před vznikem rakoviny. Některé současné studie ukázaly, že mnohé polyfenolické látky jsou efektivnějšími antioxidanty in vitro než vitaminy C nebo E, a proto mohou významně přispívat k ochraně organismu in vivo. Jednou z těchto látek je i červené víno, které obsahuje velkou škálu sloučenin s antioxidačními účinky. Ve vědecké literatuře zatím existuje jen málo poznatků týkajících se mechanismů přenosu polyfenolických látek přes stěnu střevní, jejich metabolismu ve střevě a krevním oběhu, resp. transformace těchto látek střevní mikroflórou. Naším úkolem bylo zjistit, zdali dochází ke zvýšení antioxidační aktivity krevní plazmy laboratorního potkana po cíleném podávání červeného vína pocházejícího z českého vinařského regionu. Potkani byli rozděle

  • Czech name

    Ovlivnění antioxidační aktivity krevní plazmy albinotického potkana (Rattus norvegicus, Wistar) polyfenolickými látkami obsaženými v červeném víně

  • Czech description

    Současná exploze zájmu o bioaktivní polyfenolické látky nacházející se ve většině potravin rostlinného původu je dána jejich pozitivním vlivem na lidské zdraví. Tyto látky vykazují kardioprotektivní účinky a mohou se podílet na ochraně organismu před vznikem rakoviny. Některé současné studie ukázaly, že mnohé polyfenolické látky jsou efektivnějšími antioxidanty in vitro než vitaminy C nebo E, a proto mohou významně přispívat k ochraně organismu in vivo. Jednou z těchto látek je i červené víno, které obsahuje velkou škálu sloučenin s antioxidačními účinky. Ve vědecké literatuře zatím existuje jen málo poznatků týkajících se mechanismů přenosu polyfenolických látek přes stěnu střevní, jejich metabolismu ve střevě a krevním oběhu, resp. transformace těchto látek střevní mikroflórou. Naším úkolem bylo zjistit, zdali dochází ke zvýšení antioxidační aktivity krevní plazmy laboratorního potkana po cíleném podávání červeného vína pocházejícího z českého vinařského regionu. Potkani byli rozděle

Classification

  • Type

    D - Article in proceedings

  • CEP classification

    GM - Food industry

  • OECD FORD branch

Result continuities

  • Project

  • Continuities

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Others

  • Publication year

    2006

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Article name in the collection

    Sborník souhrnů sdělení XXXIII. semináře o jakosti potravin a potravinových surovin

  • ISBN

    80-7157-930-0

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Number of pages

    1

  • Pages from-to

    18-18

  • Publisher name

    Mendlova zemědělská a lesnická univerzita v Brně

  • Place of publication

    Brno

  • Event location

    Mendlova zemědělská a lesnická univerzita v Brně

  • Event date

    Mar 8, 2006

  • Type of event by nationality

    WRD - Celosvětová akce

  • UT code for WoS article