Influencing of antioxidant activity of blood plasma of albinortc rat (Rattus norvegicus, Wistar) with polyphenolic compounds contained in red wine
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41210%2F06%3A14344" target="_blank" >RIV/60460709:41210/06:14344 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Ovlivnění antioxidační aktivity krevní plazmy albinotického potkana (Rattus norvegicus, Wistar) polyfenolickými látkami obsaženými v červeném víně
Original language description
Současná exploze zájmu o bioaktivní polyfenolické látky nacházející se ve většině potravin rostlinného původu je dána jejich pozitivním vlivem na lidské zdraví. Tyto látky vykazují kardioprotektivní účinky a mohou se podílet na ochraně organismu před vznikem rakoviny. Některé současné studie ukázaly, že mnohé polyfenolické látky jsou efektivnějšími antioxidanty in vitro než vitaminy C nebo E, a proto mohou významně přispívat k ochraně organismu in vivo. Jednou z těchto látek je i červené víno, které obsahuje velkou škálu sloučenin s antioxidačními účinky. Ve vědecké literatuře zatím existuje jen málo poznatků týkajících se mechanismů přenosu polyfenolických látek přes stěnu střevní, jejich metabolismu ve střevě a krevním oběhu, resp. transformace těchto látek střevní mikroflórou. Naším úkolem bylo zjistit, zdali dochází ke zvýšení antioxidační aktivity krevní plazmy laboratorního potkana po cíleném podávání červeného vína pocházejícího z českého vinařského regionu. Potkani byli rozděle
Czech name
Ovlivnění antioxidační aktivity krevní plazmy albinotického potkana (Rattus norvegicus, Wistar) polyfenolickými látkami obsaženými v červeném víně
Czech description
Současná exploze zájmu o bioaktivní polyfenolické látky nacházející se ve většině potravin rostlinného původu je dána jejich pozitivním vlivem na lidské zdraví. Tyto látky vykazují kardioprotektivní účinky a mohou se podílet na ochraně organismu před vznikem rakoviny. Některé současné studie ukázaly, že mnohé polyfenolické látky jsou efektivnějšími antioxidanty in vitro než vitaminy C nebo E, a proto mohou významně přispívat k ochraně organismu in vivo. Jednou z těchto látek je i červené víno, které obsahuje velkou škálu sloučenin s antioxidačními účinky. Ve vědecké literatuře zatím existuje jen málo poznatků týkajících se mechanismů přenosu polyfenolických látek přes stěnu střevní, jejich metabolismu ve střevě a krevním oběhu, resp. transformace těchto látek střevní mikroflórou. Naším úkolem bylo zjistit, zdali dochází ke zvýšení antioxidační aktivity krevní plazmy laboratorního potkana po cíleném podávání červeného vína pocházejícího z českého vinařského regionu. Potkani byli rozděle
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
GM - Food industry
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
—
Continuities
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Others
Publication year
2006
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
Sborník souhrnů sdělení XXXIII. semináře o jakosti potravin a potravinových surovin
ISBN
80-7157-930-0
ISSN
—
e-ISSN
—
Number of pages
1
Pages from-to
18-18
Publisher name
Mendlova zemědělská a lesnická univerzita v Brně
Place of publication
Brno
Event location
Mendlova zemědělská a lesnická univerzita v Brně
Event date
Mar 8, 2006
Type of event by nationality
WRD - Celosvětová akce
UT code for WoS article
—