Appreciation qualities protein grains wheat sown, grown ecologically a conventionally
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41210%2F06%3A16431" target="_blank" >RIV/60460709:41210/06:16431 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Posouzení kvality proteinu zrna pšenice seté, pěstované ekologicky a konvenčně
Original language description
V našich pokusech se potvrdily odrůdové rozdíly v krmné hodnotě stejně jako rozdíly mezi sledovanými lokalitami (ekologická versus konvenční). Jako nevhodné ke krmným účelům se projevily odrůdy s elitní potravinářskou jakostí, naopak krmné odrůdy potvrdily svou krmnou charakteristiku. Pokusy dále signifikantně ukázaly vyšší nutriční parametry krmné hodnoty diet ekologicky vypěstovaných pšenic v parametrech denní přírůstku modelových zvířat, konverze krmiva, poměru PER, BHB, NPU a NB. Příčinou může být vyšší obsah protoplazmatických bílkovin zrna, a tak i lepší poměr k zásobním bílkovinám zejména k nerozpustné frakci gliadinové a gluteninové. Vyšší obsah rozpustných albuminů a globulinů souvisí s vyšším obsahem esenciálních aminokyselin.
Czech name
Posouzení kvality proteinu zrna pšenice seté, pěstované ekologicky a konvenčně
Czech description
V našich pokusech se potvrdily odrůdové rozdíly v krmné hodnotě stejně jako rozdíly mezi sledovanými lokalitami (ekologická versus konvenční). Jako nevhodné ke krmným účelům se projevily odrůdy s elitní potravinářskou jakostí, naopak krmné odrůdy potvrdily svou krmnou charakteristiku. Pokusy dále signifikantně ukázaly vyšší nutriční parametry krmné hodnoty diet ekologicky vypěstovaných pšenic v parametrech denní přírůstku modelových zvířat, konverze krmiva, poměru PER, BHB, NPU a NB. Příčinou může být vyšší obsah protoplazmatických bílkovin zrna, a tak i lepší poměr k zásobním bílkovinám zejména k nerozpustné frakci gliadinové a gluteninové. Vyšší obsah rozpustných albuminů a globulinů souvisí s vyšším obsahem esenciálních aminokyselin.
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
GH - Nutrition of farm animals
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
—
Continuities
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Others
Publication year
2006
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
Dni výživy zvierat 2006
ISBN
80-8077-035-2
ISSN
—
e-ISSN
—
Number of pages
4
Pages from-to
6-9
Publisher name
UVL Košice
Place of publication
Košice
Event location
Košice
Event date
Sep 13, 2006
Type of event by nationality
WRD - Celosvětová akce
UT code for WoS article
—