All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Influence of farming system, varieties and year of cultivation on feeding qualities the protein of wheat sown grains.

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41210%2F06%3A16448" target="_blank" >RIV/60460709:41210/06:16448 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Vliv systému hospodaření, odrůdy a ročníku na krmnou kvalitu proteinu zrna pšenice seté

  • Original language description

    Soubor studovaných pšenic byl nejdříve podroben Weendské analýze, ke zjištění obsahu základních živin, s důrazem na N x 5,70. Jak je zřejmé z grafického vyjádření č. 1 intenzitou pěstebních zásahů lze běžně změnit obsah proteinu v zrně řádově až o jednutřetinu. Vliv odrůdy na obsah proteinu byl rovněž velmi silný a projevil se stejnými tendencemi v rozdílných systémech hospodaření i v rozdílných letech. Na proteinu obilných zrn si neceníme jenom jeho množství, nýbrž také zastoupení jeho jednotlivých frakcí, resp. aminokyselin (FINLEY a HOPKINS, 1985, KOUTNÁ, 2005), které určují nutriční, a v případě užitkových zvířat, krmnou hodnotu. Ta byla poměřována přítomností jednotlivých aminokyselin, jak v zrně, tak v přepočtu na jeho protein. Hodnoty presentované v grafu č. 2 dokumentují, že pokles intenzity, typický pro ekologický systém hospodaření, pozitivně ovlivňuje obsah proteinových frakcí, s vyšším zastoupením první esenciální aminokyseliny lysinu.Za zaznamenání jistě stojí i skutečnos

  • Czech name

    Vliv systému hospodaření, odrůdy a ročníku na krmnou kvalitu proteinu zrna pšenice seté

  • Czech description

    Soubor studovaných pšenic byl nejdříve podroben Weendské analýze, ke zjištění obsahu základních živin, s důrazem na N x 5,70. Jak je zřejmé z grafického vyjádření č. 1 intenzitou pěstebních zásahů lze běžně změnit obsah proteinu v zrně řádově až o jednutřetinu. Vliv odrůdy na obsah proteinu byl rovněž velmi silný a projevil se stejnými tendencemi v rozdílných systémech hospodaření i v rozdílných letech. Na proteinu obilných zrn si neceníme jenom jeho množství, nýbrž také zastoupení jeho jednotlivých frakcí, resp. aminokyselin (FINLEY a HOPKINS, 1985, KOUTNÁ, 2005), které určují nutriční, a v případě užitkových zvířat, krmnou hodnotu. Ta byla poměřována přítomností jednotlivých aminokyselin, jak v zrně, tak v přepočtu na jeho protein. Hodnoty presentované v grafu č. 2 dokumentují, že pokles intenzity, typický pro ekologický systém hospodaření, pozitivně ovlivňuje obsah proteinových frakcí, s vyšším zastoupením první esenciální aminokyseliny lysinu.Za zaznamenání jistě stojí i skutečnos

Classification

  • Type

    D - Article in proceedings

  • CEP classification

    GH - Nutrition of farm animals

  • OECD FORD branch

Result continuities

  • Project

  • Continuities

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Others

  • Publication year

    2006

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Article name in the collection

    Výživa zvířat 2006 - proteiny

  • ISBN

    80-7157-954-8

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Number of pages

    2

  • Pages from-to

    20-21

  • Publisher name

    MZLU Brno

  • Place of publication

    Brno

  • Event location

    Brno

  • Event date

    Jun 8, 2006

  • Type of event by nationality

    WRD - Celosvětová akce

  • UT code for WoS article