Wheat grain hardness as a marker of milling characteristic
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41210%2F10%3A48622" target="_blank" >RIV/60460709:41210/10:48622 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Tvrdost zrna pšenice jako ukazatel charakteristiky mletí
Original language description
Tvrdost zrna byla stanovena podle metodiky AACC 55-30 Index velikosti částic pro pšenici (Particle size index - PSI). Nižší podíl propadu sítem je u tvrdšího endospermu s nižší hodnotou PSI %. Mletí zrna bylo provedeno na laboratorním mlecím automatu Bühler MLU 202. Většina odrůd měla hodnoty tvrdosti v úzkém rozmezí 11 ? 14 PSI %. Menší zastoupení je u materiálů s tvrdostí 15 ? 20 PSI % a u měkkých odrůd nad 21 PSI %, které jsou většinou charakterizovány nepekařskou jakostí C. U materiálů v rozmezí tvrdosti zrna 11 ? 14 PSI % je většinou vyšší celková výtěžnost mouk, vymílacích mouk a krupic, tj. mlynářsky příznivé vlastnosti zrna pšenice pro zpracování ve mlýně.
Czech name
Tvrdost zrna pšenice jako ukazatel charakteristiky mletí
Czech description
Tvrdost zrna byla stanovena podle metodiky AACC 55-30 Index velikosti částic pro pšenici (Particle size index - PSI). Nižší podíl propadu sítem je u tvrdšího endospermu s nižší hodnotou PSI %. Mletí zrna bylo provedeno na laboratorním mlecím automatu Bühler MLU 202. Většina odrůd měla hodnoty tvrdosti v úzkém rozmezí 11 ? 14 PSI %. Menší zastoupení je u materiálů s tvrdostí 15 ? 20 PSI % a u měkkých odrůd nad 21 PSI %, které jsou většinou charakterizovány nepekařskou jakostí C. U materiálů v rozmezí tvrdosti zrna 11 ? 14 PSI % je většinou vyšší celková výtěžnost mouk, vymílacích mouk a krupic, tj. mlynářsky příznivé vlastnosti zrna pšenice pro zpracování ve mlýně.
Classification
Type
J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)
CEP classification
GM - Food industry
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
<a href="/en/project/1G58076" target="_blank" >1G58076: Starch and protein characteristics in wheat for industrial utilization; donors of valuable characters, recommendation of cultivars and appropriate growing technologies.</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Others
Publication year
2010
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Obilnářské listy
ISSN
1212-138X
e-ISSN
—
Volume of the periodical
18
Issue of the periodical within the volume
3
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
5
Pages from-to
—
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—