All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Assessment of milling quality - sets of winter wheat and spelt

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F24%3A43928435" target="_blank" >RIV/60461373:22330/24:43928435 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Hodnocení mlynářské kvality – soubory ozimé pšenice a špaldy

  • Original language description

    Mezi trojicí ozimých pšenic a pěticí špald byly z pohledu mlynářské kvality potvrzeny rozdíly, způsobené intenzivnějším šlechtění pšenice již od 40. let 20. století (Mezinárodní centrum pro zlepšení kukuřice a pšenice – CIMMYT; sídlo v městě Mexico City, stát Mexiko). Odrůdy ozimé pšenice, zařazené v této studii, prokázaly vyšší tvrdost zrna podle podílu přepadu na sítě 0,075 mm (metoda Particle Size Index) a zároveň průkazně vyšší hodnoty hmotnosti tisíce zrn i objemové hmotnosti (až o 158 g/l, v průměru o 75 g/l). Tvrdost a objemová hmotnost zrna se do výtěžnosti hladké mouky při zkušebním mletí promítly navzájem opačně – tvrdost negativně, zatímco objemová hmotnost kladně. Průměrně bylo zrno trojice ozimých pšenic velmi tvrdé (hodnota PSI 10,1), zatímco pětice odrůd špaldy pouze tvrdé (PSI 15,2). Na laboratorním mlýně CD1 Auto, umožňujícím zisk dvou pasáží, byla celková výtěžnost hladké mouky pro tyto pšenice v průměru o 4 procentní body nižší (57,1 % proti 61,0%).

  • Czech name

    Hodnocení mlynářské kvality – soubory ozimé pšenice a špaldy

  • Czech description

    Mezi trojicí ozimých pšenic a pěticí špald byly z pohledu mlynářské kvality potvrzeny rozdíly, způsobené intenzivnějším šlechtění pšenice již od 40. let 20. století (Mezinárodní centrum pro zlepšení kukuřice a pšenice – CIMMYT; sídlo v městě Mexico City, stát Mexiko). Odrůdy ozimé pšenice, zařazené v této studii, prokázaly vyšší tvrdost zrna podle podílu přepadu na sítě 0,075 mm (metoda Particle Size Index) a zároveň průkazně vyšší hodnoty hmotnosti tisíce zrn i objemové hmotnosti (až o 158 g/l, v průměru o 75 g/l). Tvrdost a objemová hmotnost zrna se do výtěžnosti hladké mouky při zkušebním mletí promítly navzájem opačně – tvrdost negativně, zatímco objemová hmotnost kladně. Průměrně bylo zrno trojice ozimých pšenic velmi tvrdé (hodnota PSI 10,1), zatímco pětice odrůd špaldy pouze tvrdé (PSI 15,2). Na laboratorním mlýně CD1 Auto, umožňujícím zisk dvou pasáží, byla celková výtěžnost hladké mouky pro tyto pšenice v průměru o 4 procentní body nižší (57,1 % proti 61,0%).

Classification

  • Type

    J<sub>ost</sub> - Miscellaneous article in a specialist periodical

  • CEP classification

  • OECD FORD branch

    21101 - Food and beverages

Result continuities

  • Project

  • Continuities

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Others

  • Publication year

    2024

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Name of the periodical

    Mlynářské noviny

  • ISSN

    1214-6374

  • e-ISSN

    1802-1921

  • Volume of the periodical

    35

  • Issue of the periodical within the volume

    2

  • Country of publishing house

    CZ - CZECH REPUBLIC

  • Number of pages

    2

  • Pages from-to

    6-7

  • UT code for WoS article

  • EID of the result in the Scopus database