Assessment of milling quality - sets of winter wheat and spelt
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F24%3A43928435" target="_blank" >RIV/60461373:22330/24:43928435 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Hodnocení mlynářské kvality – soubory ozimé pšenice a špaldy
Original language description
Mezi trojicí ozimých pšenic a pěticí špald byly z pohledu mlynářské kvality potvrzeny rozdíly, způsobené intenzivnějším šlechtění pšenice již od 40. let 20. století (Mezinárodní centrum pro zlepšení kukuřice a pšenice – CIMMYT; sídlo v městě Mexico City, stát Mexiko). Odrůdy ozimé pšenice, zařazené v této studii, prokázaly vyšší tvrdost zrna podle podílu přepadu na sítě 0,075 mm (metoda Particle Size Index) a zároveň průkazně vyšší hodnoty hmotnosti tisíce zrn i objemové hmotnosti (až o 158 g/l, v průměru o 75 g/l). Tvrdost a objemová hmotnost zrna se do výtěžnosti hladké mouky při zkušebním mletí promítly navzájem opačně – tvrdost negativně, zatímco objemová hmotnost kladně. Průměrně bylo zrno trojice ozimých pšenic velmi tvrdé (hodnota PSI 10,1), zatímco pětice odrůd špaldy pouze tvrdé (PSI 15,2). Na laboratorním mlýně CD1 Auto, umožňujícím zisk dvou pasáží, byla celková výtěžnost hladké mouky pro tyto pšenice v průměru o 4 procentní body nižší (57,1 % proti 61,0%).
Czech name
Hodnocení mlynářské kvality – soubory ozimé pšenice a špaldy
Czech description
Mezi trojicí ozimých pšenic a pěticí špald byly z pohledu mlynářské kvality potvrzeny rozdíly, způsobené intenzivnějším šlechtění pšenice již od 40. let 20. století (Mezinárodní centrum pro zlepšení kukuřice a pšenice – CIMMYT; sídlo v městě Mexico City, stát Mexiko). Odrůdy ozimé pšenice, zařazené v této studii, prokázaly vyšší tvrdost zrna podle podílu přepadu na sítě 0,075 mm (metoda Particle Size Index) a zároveň průkazně vyšší hodnoty hmotnosti tisíce zrn i objemové hmotnosti (až o 158 g/l, v průměru o 75 g/l). Tvrdost a objemová hmotnost zrna se do výtěžnosti hladké mouky při zkušebním mletí promítly navzájem opačně – tvrdost negativně, zatímco objemová hmotnost kladně. Průměrně bylo zrno trojice ozimých pšenic velmi tvrdé (hodnota PSI 10,1), zatímco pětice odrůd špaldy pouze tvrdé (PSI 15,2). Na laboratorním mlýně CD1 Auto, umožňujícím zisk dvou pasáží, byla celková výtěžnost hladké mouky pro tyto pšenice v průměru o 4 procentní body nižší (57,1 % proti 61,0%).
Classification
Type
J<sub>ost</sub> - Miscellaneous article in a specialist periodical
CEP classification
—
OECD FORD branch
21101 - Food and beverages
Result continuities
Project
—
Continuities
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Others
Publication year
2024
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Mlynářské noviny
ISSN
1214-6374
e-ISSN
1802-1921
Volume of the periodical
35
Issue of the periodical within the volume
2
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
2
Pages from-to
6-7
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—