Comparison of methods for assessment of lucerne harvest term in the first cut
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41210%2F12%3A55556" target="_blank" >RIV/60460709:41210/12:55556 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Porovnání metod stanovení termínu první seče vojtěšky
Original language description
Cílem práce bylo posoudit vhodnost určení termínu první seče vojtěšky na základě dosažené růstové fáze. Polní pokus byl založen v roce 2006, hodnocení probíhalo v letech 2007 ? 2009. První seč byla uskutečněna vždy na začátku a na konci butonizace. Pícebyla analyzována na obsah dusíkatých látek a vlákniny. Výsledky ukázaly, že v letech, kdy růst a vývin rostlin probíhá různě rychle, není samotná růstová fáze vhodný indikátor pro stanovení termínu 1. seče vojtěšky. Při hodnocení porostu před sklizní jeproto vhodné hodnotit i maximální délku lodyh, která umožňovala poměrně přesnou a konzistentní predikci obsahu vlákniny. Samotné využití tohoto parametru však nemělo dostatečnou vypovídací hodnotu o obsahu bílkovin v píci, kde se jako nejvhodnější parametr ukázal výpočet sumy efektivních teplot. Při sklizni první seče měla tato hodnota dosahovat přibližně 250 °C. Pro vysokou kvalitu píce vojtěšky v první seči lze tedy doporučit sklízet píci v období butonizace při maximální délce lodyh d
Czech name
Porovnání metod stanovení termínu první seče vojtěšky
Czech description
Cílem práce bylo posoudit vhodnost určení termínu první seče vojtěšky na základě dosažené růstové fáze. Polní pokus byl založen v roce 2006, hodnocení probíhalo v letech 2007 ? 2009. První seč byla uskutečněna vždy na začátku a na konci butonizace. Pícebyla analyzována na obsah dusíkatých látek a vlákniny. Výsledky ukázaly, že v letech, kdy růst a vývin rostlin probíhá různě rychle, není samotná růstová fáze vhodný indikátor pro stanovení termínu 1. seče vojtěšky. Při hodnocení porostu před sklizní jeproto vhodné hodnotit i maximální délku lodyh, která umožňovala poměrně přesnou a konzistentní predikci obsahu vlákniny. Samotné využití tohoto parametru však nemělo dostatečnou vypovídací hodnotu o obsahu bílkovin v píci, kde se jako nejvhodnější parametr ukázal výpočet sumy efektivních teplot. Při sklizni první seče měla tato hodnota dosahovat přibližně 250 °C. Pro vysokou kvalitu píce vojtěšky v první seči lze tedy doporučit sklízet píci v období butonizace při maximální délce lodyh d
Classification
Type
J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)
CEP classification
GC - Plant growing, crop rotation
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
—
Continuities
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Others
Publication year
2012
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Úroda
ISSN
0139-6013
e-ISSN
—
Volume of the periodical
60
Issue of the periodical within the volume
8
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
3
Pages from-to
72-74
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—