Milk in human nutrition
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41210%2F12%3A56745" target="_blank" >RIV/60460709:41210/12:56745 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Mléko ve výživě člověka
Original language description
Mléko je známé jako přírodní nejdokonalejší potravina. Nicméně tradiční a současný pohled na úlohu mléka je výrazně rozšířen za horizont nutriční obživy dětí. Mléko je více než jen zdroj živin pro všechny novorozence savčích druhů a pro růst dětí a potravu dospělých lidí. Bylo zjištěno, že kromě nutriční hodnoty mléka nesené biologicky aktivními látkami, jako je kasein a syrovátkové bílkoviny, je mléko stále důležitější pro fyziologické a biochemické funkce, které mají zásadní dopad na lidské zdraví a metabolismus. Nedávné studie ukázaly, že mléko dodává celou řadu biologicky aktivních látek, jako například imunoglobuliny, antimikrobiální peptidy, antimikrobiální bílkoviny, oligosacharidy a tuky, kromě toho mnoho dalších komponent v nízkých koncentracích (tzv. minoritní složky, ale se značným prospěchem), které brání novorozence a dospělé proti patogenům a nemocem.
Czech name
Mléko ve výživě člověka
Czech description
Mléko je známé jako přírodní nejdokonalejší potravina. Nicméně tradiční a současný pohled na úlohu mléka je výrazně rozšířen za horizont nutriční obživy dětí. Mléko je více než jen zdroj živin pro všechny novorozence savčích druhů a pro růst dětí a potravu dospělých lidí. Bylo zjištěno, že kromě nutriční hodnoty mléka nesené biologicky aktivními látkami, jako je kasein a syrovátkové bílkoviny, je mléko stále důležitější pro fyziologické a biochemické funkce, které mají zásadní dopad na lidské zdraví a metabolismus. Nedávné studie ukázaly, že mléko dodává celou řadu biologicky aktivních látek, jako například imunoglobuliny, antimikrobiální peptidy, antimikrobiální bílkoviny, oligosacharidy a tuky, kromě toho mnoho dalších komponent v nízkých koncentracích (tzv. minoritní složky, ale se značným prospěchem), které brání novorozence a dospělé proti patogenům a nemocem.
Classification
Type
J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)
CEP classification
GM - Food industry
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
—
Continuities
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Others
Publication year
2012
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Mlékařské listy - Zpravodaj
ISSN
1212-950X
e-ISSN
—
Volume of the periodical
23
Issue of the periodical within the volume
134
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
3
Pages from-to
13-15
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—