All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Milk in human nutrition

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41210%2F12%3A56745" target="_blank" >RIV/60460709:41210/12:56745 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Mléko ve výživě člověka

  • Original language description

    Mléko je známé jako přírodní nejdokonalejší potravina. Nicméně tradiční a současný pohled na úlohu mléka je výrazně rozšířen za horizont nutriční obživy dětí. Mléko je více než jen zdroj živin pro všechny novorozence savčích druhů a pro růst dětí a potravu dospělých lidí. Bylo zjištěno, že kromě nutriční hodnoty mléka nesené biologicky aktivními látkami, jako je kasein a syrovátkové bílkoviny, je mléko stále důležitější pro fyziologické a biochemické funkce, které mají zásadní dopad na lidské zdraví a metabolismus. Nedávné studie ukázaly, že mléko dodává celou řadu biologicky aktivních látek, jako například imunoglobuliny, antimikrobiální peptidy, antimikrobiální bílkoviny, oligosacharidy a tuky, kromě toho mnoho dalších komponent v nízkých koncentracích (tzv. minoritní složky, ale se značným prospěchem), které brání novorozence a dospělé proti patogenům a nemocem.

  • Czech name

    Mléko ve výživě člověka

  • Czech description

    Mléko je známé jako přírodní nejdokonalejší potravina. Nicméně tradiční a současný pohled na úlohu mléka je výrazně rozšířen za horizont nutriční obživy dětí. Mléko je více než jen zdroj živin pro všechny novorozence savčích druhů a pro růst dětí a potravu dospělých lidí. Bylo zjištěno, že kromě nutriční hodnoty mléka nesené biologicky aktivními látkami, jako je kasein a syrovátkové bílkoviny, je mléko stále důležitější pro fyziologické a biochemické funkce, které mají zásadní dopad na lidské zdraví a metabolismus. Nedávné studie ukázaly, že mléko dodává celou řadu biologicky aktivních látek, jako například imunoglobuliny, antimikrobiální peptidy, antimikrobiální bílkoviny, oligosacharidy a tuky, kromě toho mnoho dalších komponent v nízkých koncentracích (tzv. minoritní složky, ale se značným prospěchem), které brání novorozence a dospělé proti patogenům a nemocem.

Classification

  • Type

    J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)

  • CEP classification

    GM - Food industry

  • OECD FORD branch

Result continuities

  • Project

  • Continuities

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Others

  • Publication year

    2012

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Name of the periodical

    Mlékařské listy - Zpravodaj

  • ISSN

    1212-950X

  • e-ISSN

  • Volume of the periodical

    23

  • Issue of the periodical within the volume

    134

  • Country of publishing house

    CZ - CZECH REPUBLIC

  • Number of pages

    3

  • Pages from-to

    13-15

  • UT code for WoS article

  • EID of the result in the Scopus database