All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Development and Position of Sugar Industry in the European Union in 2000?2011

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41210%2F13%3A59813" target="_blank" >RIV/60460709:41210/13:59813 - isvavai.cz</a>

  • Alternative codes found

    RIV/60460709:41110/13:59813

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Vývoj a postavení cukrovarnictví v zemích EU v letech 2000?2011

  • Original language description

    Článek analyzuje vývoj odvětví produkce cukrové řepy a následné výroby cukru v zemích EU-27 v letech 2000?2011. Důraz je v tomto ohledu kladen na změny, ke kterým v cukrovarnickém oboru došlo v EU jako celku, a dále pak i v jednotlivých členských zemích.Z výsledků vyplývá, že reforma, potažmo celé analyzované období, se velmi významně podepsaly na současné podobě cukrovarnictví v zemích EU. Došlo k výrazné redukci jak objemu pěstované řepy, tak i množství vyrobeného bílého cukru. Cukrovarnický průmyslv zemích EU se zredukoval a řada přebytečných kapacit byla uzavřena. Došlo ke snížení počtu cukrovarů o více než polovinu a dále pak i ke snížení počtu pracovníků v cukrovarnictví a počtu pěstitelů cukrovky (rovněž v rozsahu kolem 50 %). Výsledná produkce cukrové řepy, respektive cukru, se tak staly konkurenceschopnějšími, alespoň z hlediska vnitřního trhu zemí EU. Nicméně je nutno konstatovat, že reforma se nesla v duchu posílení postavení silných subjektů a eliminace jejich konkurentů.

  • Czech name

    Vývoj a postavení cukrovarnictví v zemích EU v letech 2000?2011

  • Czech description

    Článek analyzuje vývoj odvětví produkce cukrové řepy a následné výroby cukru v zemích EU-27 v letech 2000?2011. Důraz je v tomto ohledu kladen na změny, ke kterým v cukrovarnickém oboru došlo v EU jako celku, a dále pak i v jednotlivých členských zemích.Z výsledků vyplývá, že reforma, potažmo celé analyzované období, se velmi významně podepsaly na současné podobě cukrovarnictví v zemích EU. Došlo k výrazné redukci jak objemu pěstované řepy, tak i množství vyrobeného bílého cukru. Cukrovarnický průmyslv zemích EU se zredukoval a řada přebytečných kapacit byla uzavřena. Došlo ke snížení počtu cukrovarů o více než polovinu a dále pak i ke snížení počtu pracovníků v cukrovarnictví a počtu pěstitelů cukrovky (rovněž v rozsahu kolem 50 %). Výsledná produkce cukrové řepy, respektive cukru, se tak staly konkurenceschopnějšími, alespoň z hlediska vnitřního trhu zemí EU. Nicméně je nutno konstatovat, že reforma se nesla v duchu posílení postavení silných subjektů a eliminace jejich konkurentů.

Classification

  • Type

    J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)

  • CEP classification

    GA - Agricultural economics

  • OECD FORD branch

Result continuities

  • Project

  • Continuities

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Others

  • Publication year

    2013

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Name of the periodical

    Listy cukrovarnické a řepařské

  • ISSN

    1210-3306

  • e-ISSN

  • Volume of the periodical

    129

  • Issue of the periodical within the volume

    1

  • Country of publishing house

    CZ - CZECH REPUBLIC

  • Number of pages

    6

  • Pages from-to

    22-27

  • UT code for WoS article

  • EID of the result in the Scopus database