All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Rapeseed quality in 2014/15 year

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41210%2F15%3A70853" target="_blank" >RIV/60460709:41210/15:70853 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Kvalita řepky v roce 2014/15

  • Original language description

    Velkým hospodářským významem řepky je její výborná potravinářská hodnota a možnosti dalšího jejího technického využití bez přídavných požadavků na její kvalitu. Vzhledem k tomu, že změny složení mastných kyselin „00“ řepek jsou malé, a z hlediska výživy to na hodnotě řepkového oleje nic nemění, je nejpodstatnějším kvalitativním znakem olejnatost. Olejnatost jako jeden z nejvýznamnějších kvalitativních parametrů řepky je dlouhodobě studován a dále sledován nyní při diagnostice sloužící k omezení rizik při pěstování řepky a stanovena je posloupnost faktorů ji ovlivňujících, z nichž rozhodující je genetický základ odrůdy, výrazně modifikovaný ročníkem a pěstitelskou oblastí. Zvládnutí diagnostiky v průběhu pěstební technologie vede především k nárůstu výnosu a s tím souvisí nárůst výnosu oleje z hektaru, ale významně neovlivňuje olejnatost pěstované odrůdy.

  • Czech name

    Kvalita řepky v roce 2014/15

  • Czech description

    Velkým hospodářským významem řepky je její výborná potravinářská hodnota a možnosti dalšího jejího technického využití bez přídavných požadavků na její kvalitu. Vzhledem k tomu, že změny složení mastných kyselin „00“ řepek jsou malé, a z hlediska výživy to na hodnotě řepkového oleje nic nemění, je nejpodstatnějším kvalitativním znakem olejnatost. Olejnatost jako jeden z nejvýznamnějších kvalitativních parametrů řepky je dlouhodobě studován a dále sledován nyní při diagnostice sloužící k omezení rizik při pěstování řepky a stanovena je posloupnost faktorů ji ovlivňujících, z nichž rozhodující je genetický základ odrůdy, výrazně modifikovaný ročníkem a pěstitelskou oblastí. Zvládnutí diagnostiky v průběhu pěstební technologie vede především k nárůstu výnosu a s tím souvisí nárůst výnosu oleje z hektaru, ale významně neovlivňuje olejnatost pěstované odrůdy.

Classification

  • Type

    D - Article in proceedings

  • CEP classification

    GC - Plant growing, crop rotation

  • OECD FORD branch

Result continuities

  • Project

  • Continuities

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Others

  • Publication year

    2015

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Article name in the collection

    Prosperující olejniny 2015

  • ISBN

    978-80-213-2598-2

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Number of pages

    4

  • Pages from-to

    108-111

  • Publisher name

    ČZU Praha

  • Place of publication

    Praha

  • Event location

    Praha, Větrný Jeníkov

  • Event date

    Dec 10, 2015

  • Type of event by nationality

    WRD - Celosvětová akce

  • UT code for WoS article

    000375781400025