All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Quality winter rapeseed and her economic meaning

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41210%2F07%3A22364" target="_blank" >RIV/60460709:41210/07:22364 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Kvalita ozimé řepky a její hospodářský význam

  • Original language description

    V současnosti dle nejnovějších výživových názorů je podstatné složení mastných kyselin konzumovaných tuků a především poměr n-6 : n- 3 , který by se měl pohybovat v rozmezí 5:1 ? 2:1. U naší populace je tento poměr 8:1 a dostat se na doporučovanou hodnotu by bylo reálné zvýšenou konzumací řepkového oleje, který obsahuje kyselinu linolovou ( n-6) a linolenovou (n-3) v příznivém poměru. Z tohoto hlediska vedle olivového oleje se hodnotí nejvýše řepkový olej Velkým hospodářským významem řepky je její výborná potravinářská hodnota a další možnosti jejího technického využití bez dalších požadavků na její kvalitu. Vzhledem k tomu, že změny složení mastných kyselin ?00? řepek jsou malé, a z hlediska výživy to na hodnotě řepkového oleje nic nemění, je nejpodstatnějším kvalitativním znakem olejnatost. Tento jeden z nejvýznamnějších kvalitativních parametrů řepky byl dlouhodobě studován a statistickým hodnocením byla stanovena posloupnost faktorů ji ovlivňujících, z nichž rozhodující je genetick

  • Czech name

    Kvalita ozimé řepky a její hospodářský význam

  • Czech description

    V současnosti dle nejnovějších výživových názorů je podstatné složení mastných kyselin konzumovaných tuků a především poměr n-6 : n- 3 , který by se měl pohybovat v rozmezí 5:1 ? 2:1. U naší populace je tento poměr 8:1 a dostat se na doporučovanou hodnotu by bylo reálné zvýšenou konzumací řepkového oleje, který obsahuje kyselinu linolovou ( n-6) a linolenovou (n-3) v příznivém poměru. Z tohoto hlediska vedle olivového oleje se hodnotí nejvýše řepkový olej Velkým hospodářským významem řepky je její výborná potravinářská hodnota a další možnosti jejího technického využití bez dalších požadavků na její kvalitu. Vzhledem k tomu, že změny složení mastných kyselin ?00? řepek jsou malé, a z hlediska výživy to na hodnotě řepkového oleje nic nemění, je nejpodstatnějším kvalitativním znakem olejnatost. Tento jeden z nejvýznamnějších kvalitativních parametrů řepky byl dlouhodobě studován a statistickým hodnocením byla stanovena posloupnost faktorů ji ovlivňujících, z nichž rozhodující je genetick

Classification

  • Type

    D - Article in proceedings

  • CEP classification

    GC - Plant growing, crop rotation

  • OECD FORD branch

Result continuities

  • Project

    <a href="/en/project/QF3246" target="_blank" >QF3246: Cultivating technology for main lines and hybrids varieties of winter rapeseed at different intensity entrances.</a><br>

  • Continuities

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Others

  • Publication year

    2007

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Article name in the collection

    Agricultura- Scientia- Prosperitas, Prosperující olejniny

  • ISBN

    978-80-213-1715-4

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Number of pages

    4

  • Pages from-to

    71-74

  • Publisher name

    ČZU, Zemědělská společnost při ČZU - pobočka FYTO

  • Place of publication

    ČZU v Praze

  • Event location

    Česká zemědělská univerzita Praha, Větrný Jeník

  • Event date

    Dec 12, 2007

  • Type of event by nationality

    WRD - Celosvětová akce

  • UT code for WoS article