All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Water-soluble vitamins and their content in bovine, caprine and ovine milk

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41210%2F19%3A79767" target="_blank" >RIV/60460709:41210/19:79767 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

    <a href="https://www.medvik.cz/bmc/link.do?id=MED00011119" target="_blank" >https://www.medvik.cz/bmc/link.do?id=MED00011119</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Vitaminy rozpustné ve vodě a jejich obsah v mléce skotu, koz a ovcí

  • Original language description

    Vitaminy rozpustné ve vodě jsou pestrou skupinou biologicky aktivních látek různé chemické povahy, které převážně zaujímají roli koenzymů důležitých enzymů a je nutné je neustále doplňovat stravou. Mléko a mléčné výrobky jsou oblíbenou součástí jídelníčku a klíčovou potravinou živočišného původu v dětském věku. Mezi ve vodě rozpustné vitaminy patří několik vitaminů skupiny B a vitamin C. Hlavním zdrojem vitaminu C jsou ovoce a zelenina, u vitaminů skupiny B to jsou převážně živočišné produkty. Nejdůležitější metodou stanovení ve vodě rozpustných vitaminů je HPLC Cílem této studie bylo zavedení simultánního stanovení vybraných ve vodě rozpustných vitaminů v mléce pomocí HPLC. Naměřené hodnoty vitaminů C a B2 odpovídají nejvíce hodnotám literárních zdrojů. Nejvyšší obsahy sledovaných vitaminů byly stanoveny v ovčím mléce. Testovanou metodu lze považovat za nejen potřebnou, ale i perspektivní, je však nutné ji dále zdokonalovat.

  • Czech name

    Vitaminy rozpustné ve vodě a jejich obsah v mléce skotu, koz a ovcí

  • Czech description

    Vitaminy rozpustné ve vodě jsou pestrou skupinou biologicky aktivních látek různé chemické povahy, které převážně zaujímají roli koenzymů důležitých enzymů a je nutné je neustále doplňovat stravou. Mléko a mléčné výrobky jsou oblíbenou součástí jídelníčku a klíčovou potravinou živočišného původu v dětském věku. Mezi ve vodě rozpustné vitaminy patří několik vitaminů skupiny B a vitamin C. Hlavním zdrojem vitaminu C jsou ovoce a zelenina, u vitaminů skupiny B to jsou převážně živočišné produkty. Nejdůležitější metodou stanovení ve vodě rozpustných vitaminů je HPLC Cílem této studie bylo zavedení simultánního stanovení vybraných ve vodě rozpustných vitaminů v mléce pomocí HPLC. Naměřené hodnoty vitaminů C a B2 odpovídají nejvíce hodnotám literárních zdrojů. Nejvyšší obsahy sledovaných vitaminů byly stanoveny v ovčím mléce. Testovanou metodu lze považovat za nejen potřebnou, ale i perspektivní, je však nutné ji dále zdokonalovat.

Classification

  • Type

    J<sub>ost</sub> - Miscellaneous article in a specialist periodical

  • CEP classification

  • OECD FORD branch

    21101 - Food and beverages

Result continuities

  • Project

    <a href="/en/project/QJ1510137" target="_blank" >QJ1510137: The research of factors affecting the profitability, quality and safety of milk and milk products in the farms of small ruminants in the Czech Republic</a><br>

  • Continuities

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Others

  • Publication year

    2019

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Name of the periodical

    Výživa a potraviny

  • ISSN

    1211-846X

  • e-ISSN

    1211-846X

  • Volume of the periodical

    neuvedeno

  • Issue of the periodical within the volume

    5

  • Country of publishing house

    CZ - CZECH REPUBLIC

  • Number of pages

    4

  • Pages from-to

    114-117

  • UT code for WoS article

  • EID of the result in the Scopus database