Water-soluble vitamins and their content in bovine, caprine and ovine milk
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41210%2F19%3A79767" target="_blank" >RIV/60460709:41210/19:79767 - isvavai.cz</a>
Result on the web
<a href="https://www.medvik.cz/bmc/link.do?id=MED00011119" target="_blank" >https://www.medvik.cz/bmc/link.do?id=MED00011119</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Vitaminy rozpustné ve vodě a jejich obsah v mléce skotu, koz a ovcí
Original language description
Vitaminy rozpustné ve vodě jsou pestrou skupinou biologicky aktivních látek různé chemické povahy, které převážně zaujímají roli koenzymů důležitých enzymů a je nutné je neustále doplňovat stravou. Mléko a mléčné výrobky jsou oblíbenou součástí jídelníčku a klíčovou potravinou živočišného původu v dětském věku. Mezi ve vodě rozpustné vitaminy patří několik vitaminů skupiny B a vitamin C. Hlavním zdrojem vitaminu C jsou ovoce a zelenina, u vitaminů skupiny B to jsou převážně živočišné produkty. Nejdůležitější metodou stanovení ve vodě rozpustných vitaminů je HPLC Cílem této studie bylo zavedení simultánního stanovení vybraných ve vodě rozpustných vitaminů v mléce pomocí HPLC. Naměřené hodnoty vitaminů C a B2 odpovídají nejvíce hodnotám literárních zdrojů. Nejvyšší obsahy sledovaných vitaminů byly stanoveny v ovčím mléce. Testovanou metodu lze považovat za nejen potřebnou, ale i perspektivní, je však nutné ji dále zdokonalovat.
Czech name
Vitaminy rozpustné ve vodě a jejich obsah v mléce skotu, koz a ovcí
Czech description
Vitaminy rozpustné ve vodě jsou pestrou skupinou biologicky aktivních látek různé chemické povahy, které převážně zaujímají roli koenzymů důležitých enzymů a je nutné je neustále doplňovat stravou. Mléko a mléčné výrobky jsou oblíbenou součástí jídelníčku a klíčovou potravinou živočišného původu v dětském věku. Mezi ve vodě rozpustné vitaminy patří několik vitaminů skupiny B a vitamin C. Hlavním zdrojem vitaminu C jsou ovoce a zelenina, u vitaminů skupiny B to jsou převážně živočišné produkty. Nejdůležitější metodou stanovení ve vodě rozpustných vitaminů je HPLC Cílem této studie bylo zavedení simultánního stanovení vybraných ve vodě rozpustných vitaminů v mléce pomocí HPLC. Naměřené hodnoty vitaminů C a B2 odpovídají nejvíce hodnotám literárních zdrojů. Nejvyšší obsahy sledovaných vitaminů byly stanoveny v ovčím mléce. Testovanou metodu lze považovat za nejen potřebnou, ale i perspektivní, je však nutné ji dále zdokonalovat.
Classification
Type
J<sub>ost</sub> - Miscellaneous article in a specialist periodical
CEP classification
—
OECD FORD branch
21101 - Food and beverages
Result continuities
Project
<a href="/en/project/QJ1510137" target="_blank" >QJ1510137: The research of factors affecting the profitability, quality and safety of milk and milk products in the farms of small ruminants in the Czech Republic</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2019
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Výživa a potraviny
ISSN
1211-846X
e-ISSN
1211-846X
Volume of the periodical
neuvedeno
Issue of the periodical within the volume
5
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
4
Pages from-to
114-117
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—