Dangerous acrylamide. Do not bake, fry, or grill?
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41210%2F19%3A80555" target="_blank" >RIV/60460709:41210/19:80555 - isvavai.cz</a>
Result on the web
<a href="https://www.vyzivaspol.cz/vyziva-a-potraviny-5-2019/" target="_blank" >https://www.vyzivaspol.cz/vyziva-a-potraviny-5-2019/</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Nebezpečný akrylamid.Nepéct, nesmažit, negrilovat?
Original language description
Při tepelné úpravě některých potravin nad 120 oC - pečení, smažení, grilování, probíhá reakce aminokyseliny asparaginu s redukujícími sacharidy (glukosou a fruktózou). Při této Maillardově reakci vzniká akrylamid, zdravotně riziková látka. Tvoří se v kůrce pekařských výrobků, ve smažených výrobcích z brambor, při pražení kávy a sladu.
Czech name
Nebezpečný akrylamid.Nepéct, nesmažit, negrilovat?
Czech description
Při tepelné úpravě některých potravin nad 120 oC - pečení, smažení, grilování, probíhá reakce aminokyseliny asparaginu s redukujícími sacharidy (glukosou a fruktózou). Při této Maillardově reakci vzniká akrylamid, zdravotně riziková látka. Tvoří se v kůrce pekařských výrobků, ve smažených výrobcích z brambor, při pražení kávy a sladu.
Classification
Type
J<sub>ost</sub> - Miscellaneous article in a specialist periodical
CEP classification
—
OECD FORD branch
21101 - Food and beverages
Result continuities
Project
—
Continuities
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Others
Publication year
2019
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Výživa a potraviny
ISSN
1211-846X
e-ISSN
—
Volume of the periodical
74
Issue of the periodical within the volume
5
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
2
Pages from-to
124-125
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—