All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Dangerous acrylamide. Do not bake, fry, or grill?

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41210%2F19%3A80555" target="_blank" >RIV/60460709:41210/19:80555 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

    <a href="https://www.vyzivaspol.cz/vyziva-a-potraviny-5-2019/" target="_blank" >https://www.vyzivaspol.cz/vyziva-a-potraviny-5-2019/</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Nebezpečný akrylamid.Nepéct, nesmažit, negrilovat?

  • Original language description

    Při tepelné úpravě některých potravin nad 120 oC - pečení, smažení, grilování, probíhá reakce aminokyseliny asparaginu s redukujícími sacharidy (glukosou a fruktózou). Při této Maillardově reakci vzniká akrylamid, zdravotně riziková látka. Tvoří se v kůrce pekařských výrobků, ve smažených výrobcích z brambor, při pražení kávy a sladu.

  • Czech name

    Nebezpečný akrylamid.Nepéct, nesmažit, negrilovat?

  • Czech description

    Při tepelné úpravě některých potravin nad 120 oC - pečení, smažení, grilování, probíhá reakce aminokyseliny asparaginu s redukujícími sacharidy (glukosou a fruktózou). Při této Maillardově reakci vzniká akrylamid, zdravotně riziková látka. Tvoří se v kůrce pekařských výrobků, ve smažených výrobcích z brambor, při pražení kávy a sladu.

Classification

  • Type

    J<sub>ost</sub> - Miscellaneous article in a specialist periodical

  • CEP classification

  • OECD FORD branch

    21101 - Food and beverages

Result continuities

  • Project

  • Continuities

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Others

  • Publication year

    2019

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Name of the periodical

    Výživa a potraviny

  • ISSN

    1211-846X

  • e-ISSN

  • Volume of the periodical

    74

  • Issue of the periodical within the volume

    5

  • Country of publishing house

    CZ - CZECH REPUBLIC

  • Number of pages

    2

  • Pages from-to

    124-125

  • UT code for WoS article

  • EID of the result in the Scopus database