Growth ability of Listeria monocytogenes on prebiotics
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41210%2F23%3A94648" target="_blank" >RIV/60460709:41210/23:94648 - isvavai.cz</a>
Result on the web
<a href="https://probiotika-prebiotika.cz/17-sympozium-2023/" target="_blank" >https://probiotika-prebiotika.cz/17-sympozium-2023/</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Růstová schopnost Listeria monocytogenes na prebioticích
Original language description
Listeria monocytogenes (LM) je intracelulární patogenní bakterie, která způsobuje závažné alimentární onemocnění zvané listerióza. Výskyt tohoto onemocnění není v České republice příliš častý, přibližně se ročně podle Státního zdravotního ústavu nakazí cca 0,5 osoby na 100 000 obyvatel. Průběh onemocnění však může být závažný. U ohrožených skupin obyvatel jako jsou děti, staří lidé, těhotné ženy a lidé se sníženou imunitou hrozí riziko úmrtí či potratu. Infekční dávka pro tuto skupinu obyvatel je pouze 100 až 1000 buněk LM. Listeriózu lze léčit různými antibiotiky jako je benzylpenicilin, ampicilin, erythromycin, meropenem a trimethoprimsulfamethoxazol (EUCAST). Prebiotika jsou doporučována pro úpravu rovnováhy mikrobioty trávicího traktu, což může v důsledku vést k vyšší odolnosti organismu proti alimentárním patogenům. Prebiotika by měly být látky selektivně využívané zdraví prospěšnými mikroorganismy. Bylo ovšem prokázáno, že na těchto substrátech mohou růst i nežádoucí bakterie. Vzhledem k tomu, že chybí podobné studie zaměřené na růst LM na prebiotických sacharidech, bylo cílem naší práce zhodnotit růstovou schopnost LM na prebioticích nejčastěji využívaných do doplňků stravy. Bylo sestaveno médium, ve kterém byly jako jediné sacharidové zdroje uhlíku použity glukóza, beta(1,3) D glukan, inulin, fruktooligosacharidy, galaktooligosacharidy, laktulóza, rafinóza, stachyóza, oligosacharidy z mateřského mléka nebo 2 fukosyllaktóza. Byla testována růstová schopnost čtyř kmenů LM, které zahrnovaly 4 nejčastější sérotypy vyskytující se v potravinách. Schopnost růstu byla posuzována pomocí sledování změn absorbance při 620 nm za použití Tecan Infinite M200 (Tecan Aurtria GmbH, Rakousko) a měřením pH. Výsledky ukázaly, že LM je schopna v omezené míře růst na prebiotických doplňcích stravy s obsahem beta(1,3) D glukanu, inulinu, fruktooligosacharidů a galaktooligosacharidů. Otázkou je, zda by používaná prebiotika měla být pro lepší účinnost nahrazena látkami, které LM není schopná využívat. Proto je namístě se tímto výzkumem zabývat i nadále.
Czech name
Růstová schopnost Listeria monocytogenes na prebioticích
Czech description
Listeria monocytogenes (LM) je intracelulární patogenní bakterie, která způsobuje závažné alimentární onemocnění zvané listerióza. Výskyt tohoto onemocnění není v České republice příliš častý, přibližně se ročně podle Státního zdravotního ústavu nakazí cca 0,5 osoby na 100 000 obyvatel. Průběh onemocnění však může být závažný. U ohrožených skupin obyvatel jako jsou děti, staří lidé, těhotné ženy a lidé se sníženou imunitou hrozí riziko úmrtí či potratu. Infekční dávka pro tuto skupinu obyvatel je pouze 100 až 1000 buněk LM. Listeriózu lze léčit různými antibiotiky jako je benzylpenicilin, ampicilin, erythromycin, meropenem a trimethoprimsulfamethoxazol (EUCAST). Prebiotika jsou doporučována pro úpravu rovnováhy mikrobioty trávicího traktu, což může v důsledku vést k vyšší odolnosti organismu proti alimentárním patogenům. Prebiotika by měly být látky selektivně využívané zdraví prospěšnými mikroorganismy. Bylo ovšem prokázáno, že na těchto substrátech mohou růst i nežádoucí bakterie. Vzhledem k tomu, že chybí podobné studie zaměřené na růst LM na prebiotických sacharidech, bylo cílem naší práce zhodnotit růstovou schopnost LM na prebioticích nejčastěji využívaných do doplňků stravy. Bylo sestaveno médium, ve kterém byly jako jediné sacharidové zdroje uhlíku použity glukóza, beta(1,3) D glukan, inulin, fruktooligosacharidy, galaktooligosacharidy, laktulóza, rafinóza, stachyóza, oligosacharidy z mateřského mléka nebo 2 fukosyllaktóza. Byla testována růstová schopnost čtyř kmenů LM, které zahrnovaly 4 nejčastější sérotypy vyskytující se v potravinách. Schopnost růstu byla posuzována pomocí sledování změn absorbance při 620 nm za použití Tecan Infinite M200 (Tecan Aurtria GmbH, Rakousko) a měřením pH. Výsledky ukázaly, že LM je schopna v omezené míře růst na prebiotických doplňcích stravy s obsahem beta(1,3) D glukanu, inulinu, fruktooligosacharidů a galaktooligosacharidů. Otázkou je, zda by používaná prebiotika měla být pro lepší účinnost nahrazena látkami, které LM není schopná využívat. Proto je namístě se tímto výzkumem zabývat i nadále.
Classification
Type
O - Miscellaneous
CEP classification
—
OECD FORD branch
10606 - Microbiology
Result continuities
Project
<a href="/en/project/LM2018100" target="_blank" >LM2018100: Infrastructure for Promoting Metrology in Food and Nutrition in the Czech Republic</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2023
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů