The influence of variety and agroecological conditions on the content of free asparagine in the grain of different types of cereals
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41210%2F24%3A100633" target="_blank" >RIV/60460709:41210/24:100633 - isvavai.cz</a>
Alternative codes found
RIV/60461373:22330/24:43931470
Result on the web
<a href="https://www.vupt.cz/storage/app/media/Avanti/Sborn%C3%ADk_Avanti_2024.pdf" target="_blank" >https://www.vupt.cz/storage/app/media/Avanti/Sborn%C3%ADk_Avanti_2024.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Vliv odrůdy a agroekologických podmínek na obsah volného asparaginu v zrnu různých druhů obilovin
Original language description
Příspěvek přináší informace o obsahu volného asparaginu (Asn) v zrnu obilovin vypěstovaných v ČR na 11 lokalitách. Zhodnocuje vliv druhu a odrůdy, dále způsobu pěstování (KON a EKO), intenzity produkce v KON a také vliv lokality. Obsah Asn byl průkazně ovlivněn druhem obiloviny. Vliv odrůdy či technologie pěstování měl efekt slabší. Oves nahý (995 mg/kg Asn) a žito seté (922 mg/kg Asn) vykazovaly nejvyšší množství Asn, následovala je pšenice špalda (328 mg/kg Asn). Nejnižší obsah Asn byl u pšenice seté (u pšenice jarní 256 mg/kg Asn a u pšenice ozimé 239 mg/kg Asn). Avšak odrůdy pšenice seté a špaldy se v obsahu Asn lišily až o 276 %. Odrůdy pšenice jakostní skupiny E („elitní“) a také vzorky vypěstované konvenčním způsobem měly tendenčně nižší hodnoty Asn. Závěrem lze říci, že hladina volného Asn může být ovlivněna správným výběrem druhu a odrůd obilovin.
Czech name
Vliv odrůdy a agroekologických podmínek na obsah volného asparaginu v zrnu různých druhů obilovin
Czech description
Příspěvek přináší informace o obsahu volného asparaginu (Asn) v zrnu obilovin vypěstovaných v ČR na 11 lokalitách. Zhodnocuje vliv druhu a odrůdy, dále způsobu pěstování (KON a EKO), intenzity produkce v KON a také vliv lokality. Obsah Asn byl průkazně ovlivněn druhem obiloviny. Vliv odrůdy či technologie pěstování měl efekt slabší. Oves nahý (995 mg/kg Asn) a žito seté (922 mg/kg Asn) vykazovaly nejvyšší množství Asn, následovala je pšenice špalda (328 mg/kg Asn). Nejnižší obsah Asn byl u pšenice seté (u pšenice jarní 256 mg/kg Asn a u pšenice ozimé 239 mg/kg Asn). Avšak odrůdy pšenice seté a špaldy se v obsahu Asn lišily až o 276 %. Odrůdy pšenice jakostní skupiny E („elitní“) a také vzorky vypěstované konvenčním způsobem měly tendenčně nižší hodnoty Asn. Závěrem lze říci, že hladina volného Asn může být ovlivněna správným výběrem druhu a odrůd obilovin.
Classification
Type
J<sub>ost</sub> - Miscellaneous article in a specialist periodical
CEP classification
—
OECD FORD branch
40101 - Agriculture
Result continuities
Project
<a href="/en/project/LUC23140" target="_blank" >LUC23140: Safe and tasty thermally processed foods prepared from low asparagine cereals</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2024
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Úroda
ISSN
0139-6013
e-ISSN
0139-6013
Volume of the periodical
72
Issue of the periodical within the volume
12
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
6
Pages from-to
353-358
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—