All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

The influence of variety and agroecological conditions on the content of free asparagine in the grain of different types of cereals

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41210%2F24%3A100633" target="_blank" >RIV/60460709:41210/24:100633 - isvavai.cz</a>

  • Alternative codes found

    RIV/60461373:22330/24:43931470

  • Result on the web

    <a href="https://www.vupt.cz/storage/app/media/Avanti/Sborn%C3%ADk_Avanti_2024.pdf" target="_blank" >https://www.vupt.cz/storage/app/media/Avanti/Sborn%C3%ADk_Avanti_2024.pdf</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Vliv odrůdy a agroekologických podmínek na obsah volného asparaginu v zrnu různých druhů obilovin

  • Original language description

    Příspěvek přináší informace o obsahu volného asparaginu (Asn) v zrnu obilovin vypěstovaných v ČR na 11 lokalitách. Zhodnocuje vliv druhu a odrůdy, dále způsobu pěstování (KON a EKO), intenzity produkce v KON a také vliv lokality. Obsah Asn byl průkazně ovlivněn druhem obiloviny. Vliv odrůdy či technologie pěstování měl efekt slabší. Oves nahý (995 mg/kg Asn) a žito seté (922 mg/kg Asn) vykazovaly nejvyšší množství Asn, následovala je pšenice špalda (328 mg/kg Asn). Nejnižší obsah Asn byl u pšenice seté (u pšenice jarní 256 mg/kg Asn a u pšenice ozimé 239 mg/kg Asn). Avšak odrůdy pšenice seté a špaldy se v obsahu Asn lišily až o 276 %. Odrůdy pšenice jakostní skupiny E („elitní“) a také vzorky vypěstované konvenčním způsobem měly tendenčně nižší hodnoty Asn. Závěrem lze říci, že hladina volného Asn může být ovlivněna správným výběrem druhu a odrůd obilovin.

  • Czech name

    Vliv odrůdy a agroekologických podmínek na obsah volného asparaginu v zrnu různých druhů obilovin

  • Czech description

    Příspěvek přináší informace o obsahu volného asparaginu (Asn) v zrnu obilovin vypěstovaných v ČR na 11 lokalitách. Zhodnocuje vliv druhu a odrůdy, dále způsobu pěstování (KON a EKO), intenzity produkce v KON a také vliv lokality. Obsah Asn byl průkazně ovlivněn druhem obiloviny. Vliv odrůdy či technologie pěstování měl efekt slabší. Oves nahý (995 mg/kg Asn) a žito seté (922 mg/kg Asn) vykazovaly nejvyšší množství Asn, následovala je pšenice špalda (328 mg/kg Asn). Nejnižší obsah Asn byl u pšenice seté (u pšenice jarní 256 mg/kg Asn a u pšenice ozimé 239 mg/kg Asn). Avšak odrůdy pšenice seté a špaldy se v obsahu Asn lišily až o 276 %. Odrůdy pšenice jakostní skupiny E („elitní“) a také vzorky vypěstované konvenčním způsobem měly tendenčně nižší hodnoty Asn. Závěrem lze říci, že hladina volného Asn může být ovlivněna správným výběrem druhu a odrůd obilovin.

Classification

  • Type

    J<sub>ost</sub> - Miscellaneous article in a specialist periodical

  • CEP classification

  • OECD FORD branch

    40101 - Agriculture

Result continuities

  • Project

    <a href="/en/project/LUC23140" target="_blank" >LUC23140: Safe and tasty thermally processed foods prepared from low asparagine cereals</a><br>

  • Continuities

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Others

  • Publication year

    2024

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Name of the periodical

    Úroda

  • ISSN

    0139-6013

  • e-ISSN

    0139-6013

  • Volume of the periodical

    72

  • Issue of the periodical within the volume

    12

  • Country of publishing house

    CZ - CZECH REPUBLIC

  • Number of pages

    6

  • Pages from-to

    353-358

  • UT code for WoS article

  • EID of the result in the Scopus database