All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

The influence of the selective method of drying on the health of the udder in the following lactation in dairy cows in organic farms

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41210%2F24%3A100637" target="_blank" >RIV/60460709:41210/24:100637 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

    <a href="https://naschov.cz/vliv-selektivniho-zaprahovani-na-zdravi-vemene-v-nasledujici-laktaci-u-dojnic/" target="_blank" >https://naschov.cz/vliv-selektivniho-zaprahovani-na-zdravi-vemene-v-nasledujici-laktaci-u-dojnic/</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Vliv selektivního způsobu zaprahování na zdraví vemene v následující laktaci u dojnic v ekologických chovech

  • Original language description

    V poslední době nabývá na významu snižování množství antibiotik při zaprahování dojnic. I proto bylo cílem tohoto příspěvku vyhodnocení výsledků zaprahování u dojnic holštýnského a českého strakatého skotu ve dvou ekologických chovech, přičemž doporučení pro antibiotické zaprahnutí bylo cca 60 % z hodnocených čtvrtí vemene. Z výsledků vyplývá, že i přes využití přísných kritérií pro výběr čtvrtí na neantibiotického zaprahování nedošlo k výraznému zhoršení kvality mléka po otelení, což bylo hodnoceno dle indikátorů zánětu mléčné žlázy. Bylo zjištěno, že výskyt mastitid u dojnic zaprahlých antibioticky a neantibioticky se po otelení statisticky nelišil.

  • Czech name

    Vliv selektivního způsobu zaprahování na zdraví vemene v následující laktaci u dojnic v ekologických chovech

  • Czech description

    V poslední době nabývá na významu snižování množství antibiotik při zaprahování dojnic. I proto bylo cílem tohoto příspěvku vyhodnocení výsledků zaprahování u dojnic holštýnského a českého strakatého skotu ve dvou ekologických chovech, přičemž doporučení pro antibiotické zaprahnutí bylo cca 60 % z hodnocených čtvrtí vemene. Z výsledků vyplývá, že i přes využití přísných kritérií pro výběr čtvrtí na neantibiotického zaprahování nedošlo k výraznému zhoršení kvality mléka po otelení, což bylo hodnoceno dle indikátorů zánětu mléčné žlázy. Bylo zjištěno, že výskyt mastitid u dojnic zaprahlých antibioticky a neantibioticky se po otelení statisticky nelišil.

Classification

  • Type

    J<sub>ost</sub> - Miscellaneous article in a specialist periodical

  • CEP classification

  • OECD FORD branch

    40201 - Animal and dairy science; (Animal biotechnology to be 4.4)

Result continuities

  • Project

    <a href="/en/project/QK21010123" target="_blank" >QK21010123: Development of methods of reducing the penetration of antibiotics into the environment in dairy farming as a support for the prevention of the emergence of antibiotic resistance of microorganisms</a><br>

  • Continuities

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Others

  • Publication year

    2024

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Name of the periodical

    Náš chov

  • ISSN

    0027-8068

  • e-ISSN

    0027-8068

  • Volume of the periodical

    83

  • Issue of the periodical within the volume

    12

  • Country of publishing house

    CZ - CZECH REPUBLIC

  • Number of pages

    4

  • Pages from-to

    18-21

  • UT code for WoS article

  • EID of the result in the Scopus database