The influence of the selective method of drying on the health of the udder in the following lactation in dairy cows in organic farms
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41210%2F24%3A100637" target="_blank" >RIV/60460709:41210/24:100637 - isvavai.cz</a>
Result on the web
<a href="https://naschov.cz/vliv-selektivniho-zaprahovani-na-zdravi-vemene-v-nasledujici-laktaci-u-dojnic/" target="_blank" >https://naschov.cz/vliv-selektivniho-zaprahovani-na-zdravi-vemene-v-nasledujici-laktaci-u-dojnic/</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Vliv selektivního způsobu zaprahování na zdraví vemene v následující laktaci u dojnic v ekologických chovech
Original language description
V poslední době nabývá na významu snižování množství antibiotik při zaprahování dojnic. I proto bylo cílem tohoto příspěvku vyhodnocení výsledků zaprahování u dojnic holštýnského a českého strakatého skotu ve dvou ekologických chovech, přičemž doporučení pro antibiotické zaprahnutí bylo cca 60 % z hodnocených čtvrtí vemene. Z výsledků vyplývá, že i přes využití přísných kritérií pro výběr čtvrtí na neantibiotického zaprahování nedošlo k výraznému zhoršení kvality mléka po otelení, což bylo hodnoceno dle indikátorů zánětu mléčné žlázy. Bylo zjištěno, že výskyt mastitid u dojnic zaprahlých antibioticky a neantibioticky se po otelení statisticky nelišil.
Czech name
Vliv selektivního způsobu zaprahování na zdraví vemene v následující laktaci u dojnic v ekologických chovech
Czech description
V poslední době nabývá na významu snižování množství antibiotik při zaprahování dojnic. I proto bylo cílem tohoto příspěvku vyhodnocení výsledků zaprahování u dojnic holštýnského a českého strakatého skotu ve dvou ekologických chovech, přičemž doporučení pro antibiotické zaprahnutí bylo cca 60 % z hodnocených čtvrtí vemene. Z výsledků vyplývá, že i přes využití přísných kritérií pro výběr čtvrtí na neantibiotického zaprahování nedošlo k výraznému zhoršení kvality mléka po otelení, což bylo hodnoceno dle indikátorů zánětu mléčné žlázy. Bylo zjištěno, že výskyt mastitid u dojnic zaprahlých antibioticky a neantibioticky se po otelení statisticky nelišil.
Classification
Type
J<sub>ost</sub> - Miscellaneous article in a specialist periodical
CEP classification
—
OECD FORD branch
40201 - Animal and dairy science; (Animal biotechnology to be 4.4)
Result continuities
Project
<a href="/en/project/QK21010123" target="_blank" >QK21010123: Development of methods of reducing the penetration of antibiotics into the environment in dairy farming as a support for the prevention of the emergence of antibiotic resistance of microorganisms</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Others
Publication year
2024
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Náš chov
ISSN
0027-8068
e-ISSN
0027-8068
Volume of the periodical
83
Issue of the periodical within the volume
12
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
4
Pages from-to
18-21
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—