The ascorbic acid content in sea buckthorn products
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41210%2F24%3A98602" target="_blank" >RIV/60460709:41210/24:98602 - isvavai.cz</a>
Result on the web
<a href="https://zahradaweb.cz/" target="_blank" >https://zahradaweb.cz/</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Obsah kyseliny askorbové v produktech z rakytníku řešetlákového
Original language description
Výsledky v tomto příspěvku přináší porovnání obsahu vitamínu C v plodech rakytníku u odrůd Askola, Botanika, Hergo, Orange energy, Krasavice, Sirola a Sluníčko, a to v čerstvém stavu, dále po zpracování na džem a kompot, přičemž bylo sledováno, jak se obsah vitamínu C změní po 3 měsících skladování v jednotlivých produktech. Nejvyšší obsah vitamínu C byl v čerstvém stavu naměřen u odrůd Askola (2 241,26 mg/kg) a Orange energy (1 770,35 mg/kg), přičemž první jmenovaná odrůda vynikala i v případě obou produktů. Nejnižší hodnoty v případě čerstvých plodů byly naměřeny u odrůdy Botanika (763,84 mg/kg). Po 3 měsících skladování produktů při 4 °C byl naměřen pokles obsahu vitamínu C v rozpětí 0,57 – 23,46 % u džemu a 0,09 – 41,57 % u kompotu. K významnému poklesu obsahu vit. C při skladování došlo u obou produktů pouze v případě zakoupených a u vyrobených z odrůdy Sluníčko.
Czech name
Obsah kyseliny askorbové v produktech z rakytníku řešetlákového
Czech description
Výsledky v tomto příspěvku přináší porovnání obsahu vitamínu C v plodech rakytníku u odrůd Askola, Botanika, Hergo, Orange energy, Krasavice, Sirola a Sluníčko, a to v čerstvém stavu, dále po zpracování na džem a kompot, přičemž bylo sledováno, jak se obsah vitamínu C změní po 3 měsících skladování v jednotlivých produktech. Nejvyšší obsah vitamínu C byl v čerstvém stavu naměřen u odrůd Askola (2 241,26 mg/kg) a Orange energy (1 770,35 mg/kg), přičemž první jmenovaná odrůda vynikala i v případě obou produktů. Nejnižší hodnoty v případě čerstvých plodů byly naměřeny u odrůdy Botanika (763,84 mg/kg). Po 3 měsících skladování produktů při 4 °C byl naměřen pokles obsahu vitamínu C v rozpětí 0,57 – 23,46 % u džemu a 0,09 – 41,57 % u kompotu. K významnému poklesu obsahu vit. C při skladování došlo u obou produktů pouze v případě zakoupených a u vyrobených z odrůdy Sluníčko.
Classification
Type
J<sub>ost</sub> - Miscellaneous article in a specialist periodical
CEP classification
—
OECD FORD branch
40105 - Horticulture, viticulture
Result continuities
Project
—
Continuities
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Others
Publication year
2024
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Zahradnictví
ISSN
1213-7596
e-ISSN
1213-7596
Volume of the periodical
XXIII.
Issue of the periodical within the volume
6
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
3
Pages from-to
19-21
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—