All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

The ascorbic acid content in sea buckthorn products

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41210%2F24%3A98602" target="_blank" >RIV/60460709:41210/24:98602 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

    <a href="https://zahradaweb.cz/" target="_blank" >https://zahradaweb.cz/</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Obsah kyseliny askorbové v produktech z rakytníku řešetlákového

  • Original language description

    Výsledky v tomto příspěvku přináší porovnání obsahu vitamínu C v plodech rakytníku u odrůd Askola, Botanika, Hergo, Orange energy, Krasavice, Sirola a Sluníčko, a to v čerstvém stavu, dále po zpracování na džem a kompot, přičemž bylo sledováno, jak se obsah vitamínu C změní po 3 měsících skladování v jednotlivých produktech. Nejvyšší obsah vitamínu C byl v čerstvém stavu naměřen u odrůd Askola (2 241,26 mg/kg) a Orange energy (1 770,35 mg/kg), přičemž první jmenovaná odrůda vynikala i v případě obou produktů. Nejnižší hodnoty v případě čerstvých plodů byly naměřeny u odrůdy Botanika (763,84 mg/kg). Po 3 měsících skladování produktů při 4 °C byl naměřen pokles obsahu vitamínu C v rozpětí 0,57 – 23,46 % u džemu a 0,09 – 41,57 % u kompotu. K významnému poklesu obsahu vit. C při skladování došlo u obou produktů pouze v případě zakoupených a u vyrobených z odrůdy Sluníčko.

  • Czech name

    Obsah kyseliny askorbové v produktech z rakytníku řešetlákového

  • Czech description

    Výsledky v tomto příspěvku přináší porovnání obsahu vitamínu C v plodech rakytníku u odrůd Askola, Botanika, Hergo, Orange energy, Krasavice, Sirola a Sluníčko, a to v čerstvém stavu, dále po zpracování na džem a kompot, přičemž bylo sledováno, jak se obsah vitamínu C změní po 3 měsících skladování v jednotlivých produktech. Nejvyšší obsah vitamínu C byl v čerstvém stavu naměřen u odrůd Askola (2 241,26 mg/kg) a Orange energy (1 770,35 mg/kg), přičemž první jmenovaná odrůda vynikala i v případě obou produktů. Nejnižší hodnoty v případě čerstvých plodů byly naměřeny u odrůdy Botanika (763,84 mg/kg). Po 3 měsících skladování produktů při 4 °C byl naměřen pokles obsahu vitamínu C v rozpětí 0,57 – 23,46 % u džemu a 0,09 – 41,57 % u kompotu. K významnému poklesu obsahu vit. C při skladování došlo u obou produktů pouze v případě zakoupených a u vyrobených z odrůdy Sluníčko.

Classification

  • Type

    J<sub>ost</sub> - Miscellaneous article in a specialist periodical

  • CEP classification

  • OECD FORD branch

    40105 - Horticulture, viticulture

Result continuities

  • Project

  • Continuities

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Others

  • Publication year

    2024

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Name of the periodical

    Zahradnictví

  • ISSN

    1213-7596

  • e-ISSN

    1213-7596

  • Volume of the periodical

    XXIII.

  • Issue of the periodical within the volume

    6

  • Country of publishing house

    CZ - CZECH REPUBLIC

  • Number of pages

    3

  • Pages from-to

    19-21

  • UT code for WoS article

  • EID of the result in the Scopus database