Blackcurrant products as a significant source of vitamin C
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F22%3A43924033" target="_blank" >RIV/60461373:22330/22:43924033 - isvavai.cz</a>
Result on the web
<a href="https://www.vyzivaspol.cz/vyziva-a-potraviny-5-2022/" target="_blank" >https://www.vyzivaspol.cz/vyziva-a-potraviny-5-2022/</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Produkty z černého rybízu jako významný zdroj vitaminu C
Original language description
Minoritní tuzemské druhy ovoce a prospěšné látky v nich obsažené jsou aktuálním tématem potravinářského výzkumu. Cílem této studie bylo porovnat obsah vitaminu C v meziproduktech a finálních výrobcích z černého rybízu společně s vybranými kvalitativními znaky (refraktometrická sušina, titrační kyselost). Byl analyzován soubor 13 vzorků a zjištěný obsah vitaminu C byl následující: 1020 ± 78 mg/kg pro homogenát ovoce, 1102 ± 31 mg/kg pro čerstvě vylisovanou šťávu, 651 ± 103 mg/kg pro dřeň, 700 ± 209 mg/kg pro koncentrát, 2,8 ± 0,1 mg/kg pro nektar a 47,5 ± 0,1 mg/kg pro džem. Nálezy vitaminu C odpovídaly způsobu a míře tepelného namáhání výrobků a byly přímo úměrné zjištěné titrační kyselosti (r = 0,871).
Czech name
Produkty z černého rybízu jako významný zdroj vitaminu C
Czech description
Minoritní tuzemské druhy ovoce a prospěšné látky v nich obsažené jsou aktuálním tématem potravinářského výzkumu. Cílem této studie bylo porovnat obsah vitaminu C v meziproduktech a finálních výrobcích z černého rybízu společně s vybranými kvalitativními znaky (refraktometrická sušina, titrační kyselost). Byl analyzován soubor 13 vzorků a zjištěný obsah vitaminu C byl následující: 1020 ± 78 mg/kg pro homogenát ovoce, 1102 ± 31 mg/kg pro čerstvě vylisovanou šťávu, 651 ± 103 mg/kg pro dřeň, 700 ± 209 mg/kg pro koncentrát, 2,8 ± 0,1 mg/kg pro nektar a 47,5 ± 0,1 mg/kg pro džem. Nálezy vitaminu C odpovídaly způsobu a míře tepelného namáhání výrobků a byly přímo úměrné zjištěné titrační kyselosti (r = 0,871).
Classification
Type
J<sub>ost</sub> - Miscellaneous article in a specialist periodical
CEP classification
—
OECD FORD branch
21101 - Food and beverages
Result continuities
Project
—
Continuities
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Others
Publication year
2022
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Výživa a potraviny
ISSN
1211-846X
e-ISSN
—
Volume of the periodical
5
Issue of the periodical within the volume
2022
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
4
Pages from-to
2-5
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—