Measurement and Control of Chemical, Food and Biotechnological Processes
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22310%2F17%3A43913528" target="_blank" >RIV/60461373:22310/17:43913528 - isvavai.cz</a>
Alternative codes found
RIV/60461373:22320/17:43913528 RIV/60461373:22330/17:43913528 RIV/60461373:22340/17:43913528 RIV/60461373:22810/17:43913528
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Měření a řízení chemických, potravinářských a biotechnologických procesů
Original language description
Kniha je rozdělena na dva díly: Díl I. Provozní měření a Díl II. Řízení technologických procesů. Úvodní část I seznamuje se základními pojmy a způsoby kreslení a označování měřicích a řídicích obvodů, s obecnými vlastnostmi měřicích přístrojů, včetně podkapitoly o nejistotách měření (kap. 1). Tématem kap. 2 je problematika měření a sběru dat pomocí počítače, základy komunikace v informačních a průmyslových sítích, charakteristika sběrnic a softwaru pro sběr a zpracování dat. Část II je věnována měření technologických veličin. Těžiště této části II spočívá ve vysvětlení principů a metod měření technologických veličin a v popisu příslušného přístrojového vybavení: měření teploty (kap. 3), tlaku (kap. 4), hladiny (kap. 5), průtoku (kap. 6), množství tepla (kap. 7), hmotnosti ? průmyslová vážicí technika (kap. 8), vlhkosti (kap. 9), složení kapalných a plynných směsí (kap. 10) a měření velikosti částic, pórů a pórovitosti materiálu (kap. 11). Tématice řízení procesů je věnován Díl II. Část III podrobně popisuje tématiku řízení výrobních procesů. V kap. 12 jsou zopakovány základní pojmy, kap. 13 pojednává o matematických modelech a kap. 14 se zabývá simulací řešení rovnic matematických modelů. V kap. 15, věnované řízení procesů, jsou analyzovány vlastnosti regulovaných soustav jejich dynamické chování, včetně akčních členů a jejich vlastností, popisu vlastností a funkce regulátorů a sestavení regulačního obvodu. Kap. 16 je věnována logickému řízení, které se často uplatňuje, zejména při řízení dávkových procesů, které jsou uvedeny v kap. 17. Kap. 18 až 20 seznamují s moderními počítačovými řídicími a informačními systémy. Část IV je věnována ukázkám laboratorních a průmyslových aplikací řízení chemických, potravinářských a biotechnologických procesů. Kap. 21 se zabývá řízením modelových a laboratorních stanic, kap. 22 řízením průmyslových procesů v potravinářství a biotechnologiích a kap. 23 pojednává o aplikacích řízení v chemických a ostatních výrobách.
Czech name
Měření a řízení chemických, potravinářských a biotechnologických procesů
Czech description
Kniha je rozdělena na dva díly: Díl I. Provozní měření a Díl II. Řízení technologických procesů. Úvodní část I seznamuje se základními pojmy a způsoby kreslení a označování měřicích a řídicích obvodů, s obecnými vlastnostmi měřicích přístrojů, včetně podkapitoly o nejistotách měření (kap. 1). Tématem kap. 2 je problematika měření a sběru dat pomocí počítače, základy komunikace v informačních a průmyslových sítích, charakteristika sběrnic a softwaru pro sběr a zpracování dat. Část II je věnována měření technologických veličin. Těžiště této části II spočívá ve vysvětlení principů a metod měření technologických veličin a v popisu příslušného přístrojového vybavení: měření teploty (kap. 3), tlaku (kap. 4), hladiny (kap. 5), průtoku (kap. 6), množství tepla (kap. 7), hmotnosti ? průmyslová vážicí technika (kap. 8), vlhkosti (kap. 9), složení kapalných a plynných směsí (kap. 10) a měření velikosti částic, pórů a pórovitosti materiálu (kap. 11). Tématice řízení procesů je věnován Díl II. Část III podrobně popisuje tématiku řízení výrobních procesů. V kap. 12 jsou zopakovány základní pojmy, kap. 13 pojednává o matematických modelech a kap. 14 se zabývá simulací řešení rovnic matematických modelů. V kap. 15, věnované řízení procesů, jsou analyzovány vlastnosti regulovaných soustav jejich dynamické chování, včetně akčních členů a jejich vlastností, popisu vlastností a funkce regulátorů a sestavení regulačního obvodu. Kap. 16 je věnována logickému řízení, které se často uplatňuje, zejména při řízení dávkových procesů, které jsou uvedeny v kap. 17. Kap. 18 až 20 seznamují s moderními počítačovými řídicími a informačními systémy. Část IV je věnována ukázkám laboratorních a průmyslových aplikací řízení chemických, potravinářských a biotechnologických procesů. Kap. 21 se zabývá řízením modelových a laboratorních stanic, kap. 22 řízením průmyslových procesů v potravinářství a biotechnologiích a kap. 23 pojednává o aplikacích řízení v chemických a ostatních výrobách.
Classification
Type
B - Specialist book
CEP classification
—
OECD FORD branch
20205 - Automation and control systems
Result continuities
Project
—
Continuities
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Others
Publication year
2017
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
ISBN
978-80-7418-283-9
Number of pages
1200
Publisher name
Key Publishing s.r.o.
Place of publication
Ostrava
UT code for WoS book
—