Determination of egg yolk content in egg liqueurs
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F04%3A00012765" target="_blank" >RIV/60461373:22330/04:00012765 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
angličtina
Original language name
Determination of egg yolk content in egg liqueurs
Original language description
Development and evaluation of analytical methods for determination of egg yolk content of egg liqueurs was aim of the project. Due to the high variability of the egg composition and a possible effect of processing to the composition of the product several chemical markers were taken into the consideration: dry matter, fat, cholesterol, fatty acids, phosphorus. The egg content was estimated according to multiple regression analyses of the calibration set (model samples) and to the data obtained for row materials and described in literature. The error of egg content estimation method was about 20-30%. Relatively high amount of samples wer found to be adulereted - 50% of egg liqueurs.
Czech name
Stanovení podílu žloutků ve vaječných likérech
Czech description
Prezentovaná studie se zabývá vývojem a ověřením analytických metod vhodných pro stanovení obsahu žloutků ve vaječných likérech Vzhledem k vysoké variabilitě ve složení vajec a předpokládanému vlivu použitého technologického postupu na výsledné složení vaječných výrobků byl analyzován následující soubor chemických parametrů pro podíl žloutků: obsah sušiny, celkového fosforu (spetrofotometricky), tuku (extračně), cholesterolu (plynovou chormatografií), mastných kyselin (plynovou chormatografií). Výsledkyrozborů modelových vzorků i vzorků z tržní sítě získané jednotlivými metodami pro byly statisticky zpracovány, vzájemně porovnány a kriticky zhodnoceny. V závěru práce byla diskutována přesnost, výhody a nevýhody navržených metod stanovení (odhadu) vaječného podílu a zároveň byly posuzována kvalita vaječných likérů na českém trhu.
Classification
Type
J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)
CEP classification
GM - Food industry
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
<a href="/en/project/GP525%2F02%2FP118" target="_blank" >GP525/02/P118: Development of methods for evaluation of authenticity of food products with egg content</a><br>
Continuities
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Others
Publication year
2004
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Czech Journal of Food Science
ISSN
1212-1800
e-ISSN
—
Volume of the periodical
22
Issue of the periodical within the volume
1
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
7
Pages from-to
9-15
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—