All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Comparison of methods for determination of egg content of egg products

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F04%3A00012860" target="_blank" >RIV/60461373:22330/04:00012860 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Porovnání metod stanovení vaječného podílu ve výrobcích s deklarovaným obsahem vajec

  • Original language description

    Česká legislativa určuje požadavky na minimální obsah vajec nebo vaječných žloutků ve vaječných výrobcích (majonézy, vaječné těstoviny, vaječné likéry, pečivo s obsahem vajec). Vhodné analytické metody ani způsoby posouzení tohoto podílu však nejsou v jednotlivých vyhláškách specifikovány. Prezentovaná studie se zabývá vývojem a ověřením analytických metod vhodných pro stanovení vaječného obsahu (žloutků, bílků, celých vajec). Vzhledem k vysoké variabilitě ve složení vajec a předpokládanému vlivu použitého technologického postupu na výsledné složení vaječných výrobků byl analyzován následující soubor chemických parametrů pro podíl žloutků: obsah sušiny, celkového fosforu (spetrofotometricky), tuku (extračně), cholesterolu (plynovou chormatografií), mastných kyselin (plynovou chormatografií), pro podíl bílku: obsah lysozymu (kapilární isotachoforesou) a obsah celkových bílkovin bílku (komerčním testem ELISA). Výsledky získané jednotlivými metodami pro vybrané zástupce potravinářských vý

  • Czech name

    Porovnání metod stanovení vaječného podílu ve výrobcích s deklarovaným obsahem vajec

  • Czech description

    Česká legislativa určuje požadavky na minimální obsah vajec nebo vaječných žloutků ve vaječných výrobcích (majonézy, vaječné těstoviny, vaječné likéry, pečivo s obsahem vajec). Vhodné analytické metody ani způsoby posouzení tohoto podílu však nejsou v jednotlivých vyhláškách specifikovány. Prezentovaná studie se zabývá vývojem a ověřením analytických metod vhodných pro stanovení vaječného obsahu (žloutků, bílků, celých vajec). Vzhledem k vysoké variabilitě ve složení vajec a předpokládanému vlivu použitého technologického postupu na výsledné složení vaječných výrobků byl analyzován následující soubor chemických parametrů pro podíl žloutků: obsah sušiny, celkového fosforu (spetrofotometricky), tuku (extračně), cholesterolu (plynovou chormatografií), mastných kyselin (plynovou chormatografií), pro podíl bílku: obsah lysozymu (kapilární isotachoforesou) a obsah celkových bílkovin bílku (komerčním testem ELISA). Výsledky získané jednotlivými metodami pro vybrané zástupce potravinářských vý

Classification

  • Type

    D - Article in proceedings

  • CEP classification

    GM - Food industry

  • OECD FORD branch

Result continuities

  • Project

    <a href="/en/project/GP525%2F02%2FP118" target="_blank" >GP525/02/P118: Development of methods for evaluation of authenticity of food products with egg content</a><br>

  • Continuities

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Others

  • Publication year

    2004

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Article name in the collection

    XXXV. Symposium o nových směrech výroby a hodnocení potravin

  • ISBN

    80-902671-8-1

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Number of pages

    4

  • Pages from-to

    241-244

  • Publisher name

    Výzkumný ústav potravinářského průmyslu

  • Place of publication

    Praha

  • Event location

    Skalský Dvůr, ČR

  • Event date

    May 24, 2004

  • Type of event by nationality

    EUR - Evropská akce

  • UT code for WoS article