Comparison of methods for determination of egg content of egg products
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F04%3A00012860" target="_blank" >RIV/60461373:22330/04:00012860 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Porovnání metod stanovení vaječného podílu ve výrobcích s deklarovaným obsahem vajec
Original language description
Česká legislativa určuje požadavky na minimální obsah vajec nebo vaječných žloutků ve vaječných výrobcích (majonézy, vaječné těstoviny, vaječné likéry, pečivo s obsahem vajec). Vhodné analytické metody ani způsoby posouzení tohoto podílu však nejsou v jednotlivých vyhláškách specifikovány. Prezentovaná studie se zabývá vývojem a ověřením analytických metod vhodných pro stanovení vaječného obsahu (žloutků, bílků, celých vajec). Vzhledem k vysoké variabilitě ve složení vajec a předpokládanému vlivu použitého technologického postupu na výsledné složení vaječných výrobků byl analyzován následující soubor chemických parametrů pro podíl žloutků: obsah sušiny, celkového fosforu (spetrofotometricky), tuku (extračně), cholesterolu (plynovou chormatografií), mastných kyselin (plynovou chormatografií), pro podíl bílku: obsah lysozymu (kapilární isotachoforesou) a obsah celkových bílkovin bílku (komerčním testem ELISA). Výsledky získané jednotlivými metodami pro vybrané zástupce potravinářských vý
Czech name
Porovnání metod stanovení vaječného podílu ve výrobcích s deklarovaným obsahem vajec
Czech description
Česká legislativa určuje požadavky na minimální obsah vajec nebo vaječných žloutků ve vaječných výrobcích (majonézy, vaječné těstoviny, vaječné likéry, pečivo s obsahem vajec). Vhodné analytické metody ani způsoby posouzení tohoto podílu však nejsou v jednotlivých vyhláškách specifikovány. Prezentovaná studie se zabývá vývojem a ověřením analytických metod vhodných pro stanovení vaječného obsahu (žloutků, bílků, celých vajec). Vzhledem k vysoké variabilitě ve složení vajec a předpokládanému vlivu použitého technologického postupu na výsledné složení vaječných výrobků byl analyzován následující soubor chemických parametrů pro podíl žloutků: obsah sušiny, celkového fosforu (spetrofotometricky), tuku (extračně), cholesterolu (plynovou chormatografií), mastných kyselin (plynovou chormatografií), pro podíl bílku: obsah lysozymu (kapilární isotachoforesou) a obsah celkových bílkovin bílku (komerčním testem ELISA). Výsledky získané jednotlivými metodami pro vybrané zástupce potravinářských vý
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
GM - Food industry
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
<a href="/en/project/GP525%2F02%2FP118" target="_blank" >GP525/02/P118: Development of methods for evaluation of authenticity of food products with egg content</a><br>
Continuities
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Others
Publication year
2004
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
XXXV. Symposium o nových směrech výroby a hodnocení potravin
ISBN
80-902671-8-1
ISSN
—
e-ISSN
—
Number of pages
4
Pages from-to
241-244
Publisher name
Výzkumný ústav potravinářského průmyslu
Place of publication
Praha
Event location
Skalský Dvůr, ČR
Event date
May 24, 2004
Type of event by nationality
EUR - Evropská akce
UT code for WoS article
—