Investigation of Bisphenol A Diglycidyl Ether, Bisphenol F Diglycidyl Ether and their Hydroxy and Chlorohydroxy Derivatives Stability in Water-Based Food Simulants
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F04%3A00012820" target="_blank" >RIV/60461373:22330/04:00012820 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
angličtina
Original language name
Investigation of Bisphenol A Diglycidyl Ether, Bisphenol F Diglycidyl Ether and their Hydroxy and Chlorohydroxy Derivatives Stability in Water-Based Food Simulants
Original language description
Varnishes used as the inner coatings of food cans are often based on epoxy resins or vinylic organosols. The epoxy resins can be produced from bisphenol A (BPA) and bisphenol F (BPF) and they also contain bisphenol A diglycidyl ether (BADGE) or bisphenolF diglycidyl ether (BFDGE) as stabilising components. These compounds may break down during storage and also by influence of food simulants. The stability of BADGE and BFDGE was studied using reverse-phase gradient high performance liquid chromatography(RP-HPLC) with fluorescence detection (FLD). Four experiments were compared: (i) BPA solution at the concentration 3 #g/ml of each food simulant, (ii) BADGE solution at the concentration 3 #g/ml of each food simulant, (iii) BFDGE solution at the concentration 3 #g/ml of each food simulant and (iv) mixture of all bisphenols solution at the concentration 3 #g/ml of each food simulant. Distilled water, 10% ethanol, 95% ethanol and 3% acetic acid were used as food simulants. It was observed
Czech name
Sledování stability bisfenol A diglycidyletheru, bisfenol F diglycidyletheru a jejich hydroxylových a chlorohydroxylových derivátů ve vodných potravinových simulantech
Czech description
Laky používané na vnitřní povrch konzervových plechovek jsou hlavně typu epoxidových polymerů nebo polyvinylchloridových organosolů. Tyto polymery jsou složeny z bisfenolu A (BPA) a bisfenolu F (BPF) a obsahují bisfenol A diglycidyl ether (BADGE) nebo bisfenol F diglycidyl ether (BFDGE) jako stabilizátory. Tyto látky se mohou degradovat během skladování a také vlivem potravinových simulantů. Byla sledována stabilita BADGE a BFDGE za použití kapalinové chromatografie (RP-HPLC) s fluorescenční detekcí (FLD). Byly provedeny čtyři experimenty: (i) roztok BPA o koncentraci 3 #g/ml každého potravinového simulantu, (ii) roztok BADGE o koncentraci 3 #g/ml každého potravinového simulantu, (iii) roztok BFDGE o koncentraci 3 #g/ml každého potravinového simulantua (iv) směsný roztok všech bisfenolů o koncentraci 3 #g/ml každého potravinového simulantu. Jako potravinové simulanty byly použity destilovaná voda, 10 % ethanol, 95% ethanol a 3% octová kyselina. Bylo zjištěno, že BPA, BADGE a BFDGE byl
Classification
Type
J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)
CEP classification
GM - Food industry
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
—
Continuities
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Others
Publication year
2004
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Czech Journal of Food Science
ISSN
1212-1800
e-ISSN
—
Volume of the periodical
22
Issue of the periodical within the volume
10
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
4
Pages from-to
272-275
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—