Stability of bisphenol A diglycidyl ether and bisphenol F diglycidyl etehr in water-based food simulants
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F04%3A00012892" target="_blank" >RIV/60461373:22330/04:00012892 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
angličtina
Original language name
Stability of bisphenol A diglycidyl ether and bisphenol F diglycidyl etehr in water-based food simulants
Original language description
Varnishes used for the inner coatings of food cans are often based on epoxy resins or vinylic organosols. The epoxy resins can be produced from bisphenol A (BPA) and bisphenol F (BPF) and these also contain bisphenol A diglycidyl ether (BADGE) or bisphenol F diglycidyl ether (BFDGE) as stabilising components. These compounds may break down during storage and also by influence of food simulants. The stability of BADGE and BFDGE were studied using reverse-phase gradient high-performance liquid chromatography (RP-HPLC) with ultraviolet detection (UV). Three experimental conditions for spiked simulants were compared: (1) the storage at 25 °C (C1), (2) the storage at 40 °C (C2) and (3) the storage at 25 °C after 15 min heating at 120 °C (C3). Distilled water, 3% acetic acid and 10% ethanol acid were used as food simulants. It was observed that BADGE is more stabile than BFDGE. The loss of BADGE and BFDGE were minimal in 10% ethanol (39 and 46% at 25 °C, 60 and 69% at 40 °C, respectively) an
Czech name
Stabilita bisfenol A diglycidyletheru a bisfenol F diglycidyletheru ve vidných potravinových simulantech
Czech description
Laky používané na vnitřní povrch konzervových plechovek jsou hlavně typu epoxidových polymerů nebo polyvinylchloridových organosolů. Tyto polymery jsou složeny z bisfenolu A (BPA) a bisfenolu F (BPF) a obsahují bisfenol A diglycidyl ether (BADGE) nebo bisfenol F diglycidyl ether (BFDGE) jako stabilizátory. Tyto látky se mohou degradovat během skladování a také vlivem potravinových simulantů. Byla sledována stabilita BADGE a BFDGE za použití kapalinové chromatografie (RP-HPLC) s ultrafialovou detekcí (UV). Byly porovnány troje experimentální podmínky pro uměle kontaminované potravinové simulanty: (1) skladování za 25 °C (C1), (2) skladování za 40 °C (C2) a (3) skladování za 25 °C po 15minutovém zahřívání na 120 °C (C3). Jako potravinové simulanty byly použity destilovaná voda, 3% octová kyselina a 10 % ethanol. Bylo zjištěno, že BADGE bylo stabilnější než BFDGE. Ztráty BADGE a BFDGE byly nejmenší v 10 % ethanolu (39 a 46 % za 25 °C, 60 a 69 % za 40 °C) a největší v 3% octové kyselině (6
Classification
Type
J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)
CEP classification
GM - Food industry
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
—
Continuities
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Others
Publication year
2004
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
European Food Research and Technology
ISSN
1438-2377
e-ISSN
—
Volume of the periodical
219
Issue of the periodical within the volume
5
Country of publishing house
DE - GERMANY
Number of pages
6
Pages from-to
534-539
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—