The use of colorant Arpink red in meat production
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F04%3A00012863" target="_blank" >RIV/60461373:22330/04:00012863 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Použití barviva Arpink red v masné výrobě
Original language description
Byly posouzeny možnosti přídavku barviva Arpink red izolovaného z plísně Penicillium oxalicum var. armeniaca do masných výrobků. Výrobky s tímto barvivem byly srovnány s výrobky, kde byla přidána košenila (kyselina karmínová, E120) běžně užívaná v masnévýrobě (E 120).Barva byla hodnocena pomocí reflekční spektrofotometrie (Minolta CM-2600d) a vyjádřena ve veličinách systému CIELab. Přídavek barviva podle očekávání snižoval světlost L* a zvyšoval souřadnici pro červenou barvu a*. Ukazuje se, že barva masných výrobků s přídavkem barviva Arpink red je více podobná přirozené barvě masných výrobků než barva výrobků s přídavkem košenily. Byly zkoušeny modelové výrobky s různým poměrem barviva Arpink red a košenily a vyhodnocena jejich barva. Analýza obrazuumožnila hodnocení masných výrobků se složitější strukturou (zrněné salámy) nebo výrobků s vložkou.
Czech name
Použití barviva Arpink red v masné výrobě
Czech description
Byly posouzeny možnosti přídavku barviva Arpink red izolovaného z plísně Penicillium oxalicum var. armeniaca do masných výrobků. Výrobky s tímto barvivem byly srovnány s výrobky, kde byla přidána košenila (kyselina karmínová, E120) běžně užívaná v masnévýrobě (E 120).Barva byla hodnocena pomocí reflekční spektrofotometrie (Minolta CM-2600d) a vyjádřena ve veličinách systému CIELab. Přídavek barviva podle očekávání snižoval světlost L* a zvyšoval souřadnici pro červenou barvu a*. Ukazuje se, že barva masných výrobků s přídavkem barviva Arpink red je více podobná přirozené barvě masných výrobků než barva výrobků s přídavkem košenily. Byly zkoušeny modelové výrobky s různým poměrem barviva Arpink red a košenily a vyhodnocena jejich barva. Analýza obrazuumožnila hodnocení masných výrobků se složitější strukturou (zrněné salámy) nebo výrobků s vložkou.
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
GM - Food industry
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
—
Continuities
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Others
Publication year
2004
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
XXXV. Symposium o nových směrech výroby a hodnocení potravin
ISBN
80-902671-8-1
ISSN
—
e-ISSN
—
Number of pages
4
Pages from-to
400-403
Publisher name
Výzkumný ústav potravinářského průmyslu
Place of publication
Praha
Event location
Skalský Dvůr, ČR
Event date
May 24, 2004
Type of event by nationality
EUR - Evropská akce
UT code for WoS article
—