All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

The use of colorant Arpink red in meat production

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F04%3A00012863" target="_blank" >RIV/60461373:22330/04:00012863 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Použití barviva Arpink red v masné výrobě

  • Original language description

    Byly posouzeny možnosti přídavku barviva Arpink red izolovaného z plísně Penicillium oxalicum var. armeniaca do masných výrobků. Výrobky s tímto barvivem byly srovnány s výrobky, kde byla přidána košenila (kyselina karmínová, E120) běžně užívaná v masnévýrobě (E 120).Barva byla hodnocena pomocí reflekční spektrofotometrie (Minolta CM-2600d) a vyjádřena ve veličinách systému CIELab. Přídavek barviva podle očekávání snižoval světlost L* a zvyšoval souřadnici pro červenou barvu a*. Ukazuje se, že barva masných výrobků s přídavkem barviva Arpink red je více podobná přirozené barvě masných výrobků než barva výrobků s přídavkem košenily. Byly zkoušeny modelové výrobky s různým poměrem barviva Arpink red a košenily a vyhodnocena jejich barva. Analýza obrazuumožnila hodnocení masných výrobků se složitější strukturou (zrněné salámy) nebo výrobků s vložkou.

  • Czech name

    Použití barviva Arpink red v masné výrobě

  • Czech description

    Byly posouzeny možnosti přídavku barviva Arpink red izolovaného z plísně Penicillium oxalicum var. armeniaca do masných výrobků. Výrobky s tímto barvivem byly srovnány s výrobky, kde byla přidána košenila (kyselina karmínová, E120) běžně užívaná v masnévýrobě (E 120).Barva byla hodnocena pomocí reflekční spektrofotometrie (Minolta CM-2600d) a vyjádřena ve veličinách systému CIELab. Přídavek barviva podle očekávání snižoval světlost L* a zvyšoval souřadnici pro červenou barvu a*. Ukazuje se, že barva masných výrobků s přídavkem barviva Arpink red je více podobná přirozené barvě masných výrobků než barva výrobků s přídavkem košenily. Byly zkoušeny modelové výrobky s různým poměrem barviva Arpink red a košenily a vyhodnocena jejich barva. Analýza obrazuumožnila hodnocení masných výrobků se složitější strukturou (zrněné salámy) nebo výrobků s vložkou.

Classification

  • Type

    D - Article in proceedings

  • CEP classification

    GM - Food industry

  • OECD FORD branch

Result continuities

  • Project

  • Continuities

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Others

  • Publication year

    2004

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Article name in the collection

    XXXV. Symposium o nových směrech výroby a hodnocení potravin

  • ISBN

    80-902671-8-1

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Number of pages

    4

  • Pages from-to

    400-403

  • Publisher name

    Výzkumný ústav potravinářského průmyslu

  • Place of publication

    Praha

  • Event location

    Skalský Dvůr, ČR

  • Event date

    May 24, 2004

  • Type of event by nationality

    EUR - Evropská akce

  • UT code for WoS article