Bisphenol A
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F04%3A00012890" target="_blank" >RIV/60461373:22330/04:00012890 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Sledování stability bisfenolu A, bisfenolu F, BADGE, BFDGE a jejich chlorohydroxylových a hydroxylových derivátů v potravinových simulantech
Original language description
K výrobě epoxidových laků, které nalezly uplatnění jako vnitřní povrch konzervových plechovek či tub, se používají bisfenol A (případně bisfenol F) a bisfenol A diglycidylether, BADGE (příp. bisfenol F diglycidylether, BFDGE) jako výchozí látky. Nezreagovaná rezidua látek mohou přecházet do náplní těchto plechovek nebo tub. Takto uvolněné látky pak mohou v interakci s náplní podléhat dalším reakcím, takže mohou vznikat chlorohydroxylové deriváty (BADGE.HCl, BADGE.2HCl, BADGE.HCl.H2O, BFDGE.2HCl) a hydroxylové deriváty (BADGE.H2O, BADGE.2H2O, BFDGE.2H2O). Tyto sloučeniny jsou podezřelé z negativních účinků na lidský organismus a proto je nutné jejich migraci do potravin sledovat. Ve vyhlášce Ministerstva zdravotnictví ČR č. 186/2003 o hygienických požadavcích na výrobky určené pro styk s potravinami a pokrmy je stanoven maximální limit sumy těchto látek (BADGE a jeho deriváty, BFDGE a jeho deriváty) na hodnotu 1 mg/kg potraviny. Tento limit je plně v souladu se směrnicemi Evropské unie.
Czech name
Sledování stability bisfenolu A, bisfenolu F, BADGE, BFDGE a jejich chlorohydroxylových a hydroxylových derivátů v potravinových simulantech
Czech description
K výrobě epoxidových laků, které nalezly uplatnění jako vnitřní povrch konzervových plechovek či tub, se používají bisfenol A (případně bisfenol F) a bisfenol A diglycidylether, BADGE (příp. bisfenol F diglycidylether, BFDGE) jako výchozí látky. Nezreagovaná rezidua látek mohou přecházet do náplní těchto plechovek nebo tub. Takto uvolněné látky pak mohou v interakci s náplní podléhat dalším reakcím, takže mohou vznikat chlorohydroxylové deriváty (BADGE.HCl, BADGE.2HCl, BADGE.HCl.H2O, BFDGE.2HCl) a hydroxylové deriváty (BADGE.H2O, BADGE.2H2O, BFDGE.2H2O). Tyto sloučeniny jsou podezřelé z negativních účinků na lidský organismus a proto je nutné jejich migraci do potravin sledovat. Ve vyhlášce Ministerstva zdravotnictví ČR č. 186/2003 o hygienických požadavcích na výrobky určené pro styk s potravinami a pokrmy je stanoven maximální limit sumy těchto látek (BADGE a jeho deriváty, BFDGE a jeho deriváty) na hodnotu 1 mg/kg potraviny. Tento limit je plně v souladu se směrnicemi Evropské unie.
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
GM - Food industry
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
—
Continuities
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Others
Publication year
2004
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
XXXV. Symposium o nových směrech výroby a hodnocení potravin
ISBN
80-902671-8-1
ISSN
—
e-ISSN
—
Number of pages
4
Pages from-to
427-430
Publisher name
Výzkumný ústav potravinářského průmyslu
Place of publication
Praha
Event location
Skalský Dvůr, ČR
Event date
May 24, 2004
Type of event by nationality
EUR - Evropská akce
UT code for WoS article
—