Image analysis and meat products
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F04%3A00012933" target="_blank" >RIV/60461373:22330/04:00012933 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Využití analýzy obrazu při hodnocení kvality masných výrobků
Original language description
Iridescence (duhové zbarvení) je přirozený jev vyskytující se někdy na nákroji celosvalových masných výrobků. Řada spotřebitelů považuje iridescenci za vizuálně nepěknou a mylně se domnívají, že masný výrobek je zkažený. Cílem této práce bylo popsat duhové zbarvení masných výrobků. Výskyt iridescence u vybraných masných výrobků byl hodnocen vizuálně, pomocí analýzy obrazu (LUCIA 3.52a) a reflekční spektrofotometrie ve viditelné oblasti (Minolta CM 2600d).Masné výrobky (čerstvé nákroje) byly také sledovány v průběhu uchování na vzduchu; snímky byly následně analyzovány programem LUCIA 3.52a. V důsledku vysychání povrchových vrstev se zmenšovala plocha výskytu iridescence, během experimentu se však nikdy neztratila úplně. Analýza obrazu se jeví jako vhodnější metoda zkoumání duhového zbarvení oproti spektrofotometrii, protože vhodným naprahováním lze vybrat pouze oblast iridescence. Použitím spektrofotometrie se získají průměrné hodnoty barvy z celé snímané plochy, což omezuje sledování
Czech name
Využití analýzy obrazu při hodnocení kvality masných výrobků
Czech description
Iridescence (duhové zbarvení) je přirozený jev vyskytující se někdy na nákroji celosvalových masných výrobků. Řada spotřebitelů považuje iridescenci za vizuálně nepěknou a mylně se domnívají, že masný výrobek je zkažený. Cílem této práce bylo popsat duhové zbarvení masných výrobků. Výskyt iridescence u vybraných masných výrobků byl hodnocen vizuálně, pomocí analýzy obrazu (LUCIA 3.52a) a reflekční spektrofotometrie ve viditelné oblasti (Minolta CM 2600d).Masné výrobky (čerstvé nákroje) byly také sledovány v průběhu uchování na vzduchu; snímky byly následně analyzovány programem LUCIA 3.52a. V důsledku vysychání povrchových vrstev se zmenšovala plocha výskytu iridescence, během experimentu se však nikdy neztratila úplně. Analýza obrazu se jeví jako vhodnější metoda zkoumání duhového zbarvení oproti spektrofotometrii, protože vhodným naprahováním lze vybrat pouze oblast iridescence. Použitím spektrofotometrie se získají průměrné hodnoty barvy z celé snímané plochy, což omezuje sledování
Classification
Type
A - Audiovisual production
CEP classification
GM - Food industry
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
—
Continuities
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Others
Publication year
2004
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
ISBN
—
Place of publication
Praha
Publisher/client name
VŠCHT Praha
Version
Neuveden
Carrier ID
1