The use of video image analysis for fat content estimation
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F04%3A00013020" target="_blank" >RIV/60461373:22330/04:00013020 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
angličtina
Original language name
The use of video image analysis for fat content estimation
Original language description
The composition of selected parts of cattle carcasses was determined in relation to search for new methods for carcass classification. The content of adipose tissue and intramuscular fat in the cross section of beef loin was estimated. Together 79 samples in broad range of cattle category were taken for investigation. The classical extraction method in Soxhlet extractor was compared with video image analysis, which measured the ratio of muscle and fat areas. The size and the shape of the longissimus lumborum et thoracis muscle (MLLT) and its ratio in the loin cross section was estimated, too. The good correlation (r =0.99, P < 0.05) between both methods was found in intramuscular fat estimation inside MLLT. The correlation in the case of whole cross section is influenced by the connective
Czech name
Využití analýzy obrazu pro stanovení obsahu intramuskulárního tuku
Czech description
Složení vybraných částí hovězích JUT bylo stanoveno s ohledem na hledání nových metod klasifikace JUT.Obsah tukové tkáně a intramuskulárního tuku byl posuzován v příčném řezu roštěncem. Bylo analyzováno celkem 79 kusů skotu. Byla srovnána klasická soxhletova extrakční metoda s analýzou obrazu. Byla rovněž sledována velikost a podíl svalu MLLT v příčném řezu. Dobré shody (r =0.99, P < 0.05) obou metod bylo dosaženo v obsahu intramuskulárního tuku v MLLT. Korelace v případě celého řezu byly ovlivněny přítomnosti pojivové tkáně.
Classification
Type
J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)
CEP classification
GM - Food industry
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
<a href="/en/project/GA102%2F01%2F1344" target="_blank" >GA102/01/1344: Electrical properties of beef carcasses in relation to content and distribution of body fat</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2004
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Czech Journal of Animal Science
ISSN
1212-1819
e-ISSN
—
Volume of the periodical
49
Issue of the periodical within the volume
3
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
6
Pages from-to
115-120
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—