All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Technological aspects of acid decontamination of carcasses

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F04%3A00013029" target="_blank" >RIV/60461373:22330/04:00013029 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    angličtina

  • Original language name

    Technological aspects of acid decontamination of carcasses

  • Original language description

    Some aspects of surface acid decontamination of beef and pork carcasses were studied. The effect of different temperature of lactic acid spray (2% solution) was evaluated and, additionally, the efficiencies of citric and lactic acid were compared. Besides the effect of lactic acid on shelf life prolongation, the influence on yield or on the weight losses during cooling and storage was evaluated. From the obtained results the economy of treatment was assessed. The use of a warm (45x°C) solution of lacticacid is more effective in shelf life prolongation than a cold one (15x°C). Citric acid was less effective than lactic acid. Treatment with lactic or citric acid reduces weight losses during carcass chilling and cold storage. Consequently, the costs of the decontamination treatment were compensated.

  • Czech name

    Technologické aspekty kyselé dekontaminace jatečných těl

  • Czech description

    Byly studovány některé aspekty povrchové kyselé dekontaminace hovězích a vepřových JUT. Byl vyhodnocen vliv teploty 2%ního roztoku kyseliny mléčné a byla srovnána účinnost kyseliny mléčné a citronové. Vedle prodloužení údržnosti byl sledován vliv na hmotnostní ztráty během chlazení a skladování. Ze získaných výsledků byla posouzena ekonomická stránka. Použití teplé kyseliny mléčné (45°C) je účinnější než chladné (15°C). Kyselina citronová byla méně účinná. Obě kyseliny snižovaly hmotnostní ztráty a tímikompenzovaly náklady na ošetření.

Classification

  • Type

    J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)

  • CEP classification

    GM - Food industry

  • OECD FORD branch

Result continuities

  • Project

    <a href="/en/project/QE0186" target="_blank" >QE0186: Decontamination of surface of meat and vegetables</a><br>

  • Continuities

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Others

  • Publication year

    2004

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Name of the periodical

    Chemické listy

  • ISSN

    0009-2770

  • e-ISSN

  • Volume of the periodical

    98

  • Issue of the periodical within the volume

    9

  • Country of publishing house

    CZ - CZECH REPUBLIC

  • Number of pages

    5

  • Pages from-to

    865-869

  • UT code for WoS article

  • EID of the result in the Scopus database