Technological aspects of acid decontamination of carcasses
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F04%3A00013029" target="_blank" >RIV/60461373:22330/04:00013029 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
angličtina
Original language name
Technological aspects of acid decontamination of carcasses
Original language description
Some aspects of surface acid decontamination of beef and pork carcasses were studied. The effect of different temperature of lactic acid spray (2% solution) was evaluated and, additionally, the efficiencies of citric and lactic acid were compared. Besides the effect of lactic acid on shelf life prolongation, the influence on yield or on the weight losses during cooling and storage was evaluated. From the obtained results the economy of treatment was assessed. The use of a warm (45x°C) solution of lacticacid is more effective in shelf life prolongation than a cold one (15x°C). Citric acid was less effective than lactic acid. Treatment with lactic or citric acid reduces weight losses during carcass chilling and cold storage. Consequently, the costs of the decontamination treatment were compensated.
Czech name
Technologické aspekty kyselé dekontaminace jatečných těl
Czech description
Byly studovány některé aspekty povrchové kyselé dekontaminace hovězích a vepřových JUT. Byl vyhodnocen vliv teploty 2%ního roztoku kyseliny mléčné a byla srovnána účinnost kyseliny mléčné a citronové. Vedle prodloužení údržnosti byl sledován vliv na hmotnostní ztráty během chlazení a skladování. Ze získaných výsledků byla posouzena ekonomická stránka. Použití teplé kyseliny mléčné (45°C) je účinnější než chladné (15°C). Kyselina citronová byla méně účinná. Obě kyseliny snižovaly hmotnostní ztráty a tímikompenzovaly náklady na ošetření.
Classification
Type
J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)
CEP classification
GM - Food industry
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
<a href="/en/project/QE0186" target="_blank" >QE0186: Decontamination of surface of meat and vegetables</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2004
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Chemické listy
ISSN
0009-2770
e-ISSN
—
Volume of the periodical
98
Issue of the periodical within the volume
9
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
5
Pages from-to
865-869
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—