All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

S-Substituted Cysteine Derivatives in Production of Flavour and Colour

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F04%3A00019606" target="_blank" >RIV/60461373:22330/04:00019606 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    angličtina

  • Original language name

    S-Substituted Cysteine Derivatives in Production of Flavour and Colour

  • Original language description

    A brief review of our continuous investigations on S-substituted cysteine derivatives is presented herein. It comprises a summary on nonenzymatic (thermal) decomposition of these amino acids as well as on their role in the formation of blue and pink pigments during processing of garlic and onion, respectively. The emphasis is put on four most common derivatives, namely S-methyl-, S-allyl-, S-1-propenyl- and S-propylcysteine sulfoxides (methiin, alliin, isoalliin and propiin, respectively). Our results demonstrate that these sulfur-containing amino acids are the key primary precursors in the formation of both flavour and colour of alliaceous plants.

  • Czech name

    S-Substituted Cysteine Derivatives in Production of Flavour and Colour

  • Czech description

    Článek shrnuje nejnovější výsledky našeho výzkumu S-substituovaných derivátů cysteinu. Zabývá se jednak neenzymovým rozkladem těchto aminokyselin, ale také jejich rolí při tvorbě modrých a růžových sloučenin během zpracování česneku a cibule. Hlavní pozornost je věnována čtyřem nejvýznamnějším derivátům, a sice S-methyl-, S-allyl-, S-1-propenyl- a S-propylcystein- sulfoxidům (methiinu, alliinu, isoalliinu a propiinu. Naše výsledky dokumentují, že jsou tyto sirné aminokyseliny klíčovými prekurzory tvorbyjak aromatických, tak i barevných sloučenin česnekovitých rostlin.

Classification

  • Type

    J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)

  • CEP classification

    GM - Food industry

  • OECD FORD branch

Result continuities

  • Project

    <a href="/en/project/GP525%2F03%2FP007" target="_blank" >GP525/03/P007: Investigation on pigments formed during technological treatment of garlic and onion</a><br>

  • Continuities

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Others

  • Publication year

    2004

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Name of the periodical

    Czech Journal of Food Science

  • ISSN

    1212-1800

  • e-ISSN

  • Volume of the periodical

  • Issue of the periodical within the volume

    22

  • Country of publishing house

    CZ - CZECH REPUBLIC

  • Number of pages

    6

  • Pages from-to

    54-59

  • UT code for WoS article

  • EID of the result in the Scopus database