All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Evaluation of a-Galactosides Decrease during Storage of Germinated Pea Seeds Treated by High Pressure

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F05%3A00013224" target="_blank" >RIV/60461373:22330/05:00013224 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    angličtina

  • Original language name

    Evaluation of a-Galactosides Decrease during Storage of Germinated Pea Seeds Treated by High Pressure

  • Original language description

    Germination is an elementary way how to reduce a large amount of a-galactosides in seeds of grain legumes and high pressure treatment is modern way how to preserve them. The germinated pea seeds were pressurized at 400 - 600 MPa, time of pressurization 5- 15 min. The treated samples were stored in refrigerator at temperatures 5 - 8 °C. Decrease of a-galactosides concentration was expressed as linear regression with 4 evaluated parameters (pressure, time of germination, time of pressurization and time of storage). The most important influence had time of germination; time of storage and high of pressure. Influence of time of pressurization was not significant. The shelf life of germinated pea seeds was markedly prolonged by the pressure treatment without decreasing sensory value.

  • Czech name

    Stanovení snížení obsahu alfa galaktosidů při skladování klíčených hrachů ošetřených vysokým tlakem

  • Czech description

    Klíčení je základní cesta jak snížit velké množství alfa galaktosidů v semenech luštěnin a ošetření vysokým tlakem je moderní cesta jak je konzervovat. Naklíčený hrách byl tlakován při 400 - 600 MPa, po dobu 5 - 15 min. Ošetřené vzorky byly skladovány vledničce při teplotách 5 - 8 °C. Snížení obsahu alfa galaktosidů bylo vyjádřeno jako lineární regrese se 4 parametry (tlak, čas klíčení, čas tlakování a doba skladování). Velmi zajímavý je vliv klíčení, doba skladování a velikost tlaku. Vliv doby tlakování nebyl signifikantní. Trvanlivost klíčených hrachů byla značně zvýšena díky ošetření tlakem.

Classification

  • Type

    J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)

  • CEP classification

    GM - Food industry

  • OECD FORD branch

Result continuities

  • Project

    <a href="/en/project/QF3287" target="_blank" >QF3287: Functional foods from vegetables and fruit and other agricultural products treated with high pressure technology</a><br>

  • Continuities

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Others

  • Publication year

    2005

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Name of the periodical

    Journal of Food Engineering

  • ISSN

    0260-8774

  • e-ISSN

  • Volume of the periodical

    64

  • Issue of the periodical within the volume

    2

  • Country of publishing house

    BE - BELGIUM

  • Number of pages

    10

  • Pages from-to

    200-210

  • UT code for WoS article

  • EID of the result in the Scopus database