Evaluation of a-Galactosides Decrease during Storage of Germinated Pea Seeds Treated by High Pressure
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F05%3A00013224" target="_blank" >RIV/60461373:22330/05:00013224 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
angličtina
Original language name
Evaluation of a-Galactosides Decrease during Storage of Germinated Pea Seeds Treated by High Pressure
Original language description
Germination is an elementary way how to reduce a large amount of a-galactosides in seeds of grain legumes and high pressure treatment is modern way how to preserve them. The germinated pea seeds were pressurized at 400 - 600 MPa, time of pressurization 5- 15 min. The treated samples were stored in refrigerator at temperatures 5 - 8 °C. Decrease of a-galactosides concentration was expressed as linear regression with 4 evaluated parameters (pressure, time of germination, time of pressurization and time of storage). The most important influence had time of germination; time of storage and high of pressure. Influence of time of pressurization was not significant. The shelf life of germinated pea seeds was markedly prolonged by the pressure treatment without decreasing sensory value.
Czech name
Stanovení snížení obsahu alfa galaktosidů při skladování klíčených hrachů ošetřených vysokým tlakem
Czech description
Klíčení je základní cesta jak snížit velké množství alfa galaktosidů v semenech luštěnin a ošetření vysokým tlakem je moderní cesta jak je konzervovat. Naklíčený hrách byl tlakován při 400 - 600 MPa, po dobu 5 - 15 min. Ošetřené vzorky byly skladovány vledničce při teplotách 5 - 8 °C. Snížení obsahu alfa galaktosidů bylo vyjádřeno jako lineární regrese se 4 parametry (tlak, čas klíčení, čas tlakování a doba skladování). Velmi zajímavý je vliv klíčení, doba skladování a velikost tlaku. Vliv doby tlakování nebyl signifikantní. Trvanlivost klíčených hrachů byla značně zvýšena díky ošetření tlakem.
Classification
Type
J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)
CEP classification
GM - Food industry
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
<a href="/en/project/QF3287" target="_blank" >QF3287: Functional foods from vegetables and fruit and other agricultural products treated with high pressure technology</a><br>
Continuities
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Others
Publication year
2005
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Journal of Food Engineering
ISSN
0260-8774
e-ISSN
—
Volume of the periodical
64
Issue of the periodical within the volume
2
Country of publishing house
BE - BELGIUM
Number of pages
10
Pages from-to
200-210
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—